Πότε ο πόνος στο στήθος είναι φυσιολογικός; Γιατροί απαντούν

Μήπως από άγχος τώρα που βομβαρδιζόμαστε από σκληρές ειδήσεις κι εικόνες; Η κάτι άλλο σοβαρότερο;
.
PonyWang via Getty Images
.

Ένας τυχαίος πόνος στο στήθος είναι πάντα τρομακτικός και σοκαριστικός.

Μήπως από άγχος τώρα που βομβαρδιζόμαστε από σκληρές ειδήσεις κι εικόνες; Η κάτι άλλο σοβαρότερο;

Σ′ αυτή την περίπτωση; τα χειρότερα σενάρια πιθανώς περνούν από το μυαλό μας, προκαλώντας σας πανικό για τον καρκίνο του μαστού, μια ασθένεια που διαγιγνώσκεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο και προκαλεί δεκάδες χιλιάδες θανάτους στις Η.Π.Α.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ανησυχητικός και παρ′ ότι έχουμε στη διάθεσή μας μαστογραφίες, υπερηχογραφήματα, βιοψίες και γενετικές εξετάσεις για να βοηθήσουν στην πρόληψη της νόσου, είναι ακόμα δύσκολο να μην ανησυχούμεε όταν παρατηρούμε κάτι σαν πόνο στο στήθος.

«Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι ο πόνος στο στήθος είναι αρκετά συνηθισμένος», λέει η δρ Μαρλήν Μέγιερς, γιατρός ογκολόγος και διευθύντρια του προγράμματος επιβίωσης του Κέντρου Καρκίνου Perlmutter στο NYU Langone Health.

«Σε πολλές περιπτώσεις, δεν σχετίζεται με κάποια σημαντική παθολογία. Αλλά ποτέ δεν μπορείς να πεις ότι ο πόνος στο στήθος δεν είναι κάτι δευτερεύον σε σχέση με τον καρκίνο», προσθέτει η δρ Μέγιερς.

Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν διάφορα είδη πόνου στο στήθος και, ενώ δεν είναι ποτέ καλή ιδέα να αγνοήσουμε μια ενόχληση, κάποια εμπειρία θα πρέπει να οδηγήσει σε άμεση επίσκεψη σε γιατρό.

Ας δούμε τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα διάφορα είδη πόνου στο στήθος και τις συστάσεις των γιατρών για τη φροντίδα τους.

Γενικά, η ενόχληση που εμφανίζεται την ίδια ώρα κάθε μήνα δεν είναι πολύ ανησυχητική.

«Θα έλεγα ότι ο πιο κοινός τύπος πόνου στο στήθος σχετίζεται με την έμμηνο ρύση», λέει ακόμα η Μέγιερς. «Σε αυτή την περίπτωση, λαμβάνουμε ένα σαφές ιστορικό, ”ναι, έχω πολύ πόνο στο στήθος, ο οποίος είναι σε κυκλική βάση, ο οποίος τείνει να εμφανίζεται περίπου σαν μια ή δύο εβδομάδες πριν από την έμμηνο ρύση”», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο πόνος που σχετίζεται με την έμμηνο ρύση είναι συχνά αμβλύς και μπορεί επίσης να σχετίζεται με πρήξιμο του μαστού. Δεν είναι συνήθως οξύς πόνος, σύμφωνα με την Μέγιερς πάντα.
Και στην περίπτωση του πόνου που σχετίζεται με την περίοδο, «συνήθως πρόκειται να επηρεάσει και τους δύο μαστούς», εξηγεί.

Ο πόνος στο στήθος μπορεί να είναι σημάδι εγκυμοσύνης

Για πολλούς ανθρώπους, ο πόνος στο στήθος είναι ένα από τα πρώτα σημάδια εγκυμοσύνης.

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι το 76% των εγκύων εμφάνισαν πόνο ή ευαισθησία στο στήθος στο πρώτο τρίμηνο.

Σύμφωνα με την Verywell Health, αυτού του είδους ο πόνος μπορεί να προκαλέσει αίσθημα βάρους, ευαισθησίας ή μυρμήγκιασμα στο στήθος και οι θηλές μπορεί να είναι το πιο ευαίσθητο σημείο.

Η καφεΐνη μπορεί να συμβάλλει στον πόνο στο στήθος επίσης

«Η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στήθος σε πολλές γυναίκες – έτσι, υπάρχουν γυναίκες που είναι απλώς πολύ ευαίσθητες στην καφεΐνη», δηλώνεο η δρ Ρεγγίνα Χάμπτον, χειρουργός μαστού στην περιοχή της Ουάσιγκτον, D.C.
Αυτό σημαίνει ότι ο καφές, τα τσάγια με καφεΐνη, η σόδα και τα ενεργειακά ποτά μπορεί να είναι ένας λόγος που ευθύνεται για την ευαισθησία του στήθους των ανθρώπων, σύμφωνα με την ίδια....

Ο πόνος που δεν σχετίζεται με αυτούς τους παράγοντες είναι ανησυχητικός

Οι ειδικοί λένε ότι ο πόνος που είναι φαινομενικά τυχαίος είναι πιο ανησυχητικός. Εάν δεν έχει το ίδιο χρονοδιάγραμμα με τον εμμηνορροϊκό μας κύκλο, δεν έχει να κάνει με εγκυμοσύνη ή με κατανάλωση καφεΐνης, (αυτό είναι κάτι στο οποίο) θα πρέπει να δώσουμε προσοχή.

Αυτό το είδος πόνου μπορεί να είναι πιο οξύ, λέει η Μέγιερς. Έτσι, πιθανότατα να είναι πιο επώδυνος την ενόχληση σε περιοδική βάση και μπορεί να είναι και πιο επίμονος. «Μπορεί να είναι σταθερός ή διακοπτόμενος», προσθέτει.

Επιπλέον, εάν η ενόχληση αφορά μόνο το ένα στήθος και διαρκεί για εβδομάδες, θα πρέπει να επισκεφθούμε έναν γιατρό.

Ο πόνος στο στήθος που ευθυγραμμίζεται με παράγοντες όπως η περίοδός σας εμφανίζεται γενικά και στα δύο στήθη.
«Σε πολλές περιπτώσεις, πιο ανησυχητικός θα είναι ο πόνος στο στήθος εάν εντοπίζεται στο ένα στήθος και όχι στους δύο μαστούς», εξηγεί η Μέγιερς.

Συγκεκριμένα, εάν ο πόνος εμφανίζεται στο ίδιο σημείο στο ένα στήθος και παρατηρήσουμε ένα εξόγκωμα, ή ότι το στήθος μας φουσκώνει και είναι πολύ γεμάτο, θα πρέπει να επισκεφθούμε αμέσως έναν γιατρό, λέει.
Ένα άλλο ανησυχητικό χαρακτηριστικό του πόνου στο στήθος είναι εάν διαρκεί περισσότερο από μερικές εβδομάδες, σημειώνει επίσης - ειδικά όταν επιδεινώνεται όσο προχωρά ο χρόνος. Αυτός θα ήταν ένας ακόμη λόγος για να αναζητήσουμε άμεση ιατρική φροντίδα.

Ο πόνος που απλά δεν είναι αυτό που έχετε συνηθίσει θα πρέπει επίσης να αξιολογηθεί...

Εξετάζοντας τακτικά το στήθος μας, μπορεί να γνωρίσουμε ακόμα καλύτερα το σώμα μας...

Σε γενικές γραμμές, ας λάβουμε σοβαρά υπόψη τον πόνο στο στήθος, αλλά ας μην πανικοβληθούμε.
«Οι περισσότεροι καρκίνοι του μαστού δεν παρουσιάζουν πόνο», λέει η Χάμπτον. «... απλώς βρίσκουμε κάτι στην τακτική ετήσια μαστογραφία τους». συνεχίζει.
Όμως, παρόλο που ο πόνος στο στήθος δεν είναι συνήθως σημάδι καρκίνου, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τον απορρίψουμε.
«Αν και δεν είναι ένα από τα πιο κοινά σημάδια καρκίνου του μαστού, δεν μπορεί να αγνοηθεί», λέει η Μέγιερς.

Με άλλα λόγια, εάν έχουμε πόνο στο στήθος, είναι σημαντικό να ενημερώσουμε το γιατρό μας ώστε να μπορέσει να καθορίσει το καλύτερο σχέδιο δράσης. Ακόμα κι αν ο πόνος φαίνεται να σχετίζεται με την περίοδό μας, είναι καλή ιδέα να το αναφέρουμε στον γιατρό μας, ώστε να το γνωρίζει. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν είτε να βοηθήσουν πιθανές λύσεις (όπως λιγότερη καφεΐνη) είτε να συστήνει να προγραμματιστούν τυχόν απαραίτητες εξετάσεις.