Πρόεδρος αντικαρκινικής εταιρείας για ασπαρτάμη: Πιθανόν καρκινογόνα μόνο σε μεγάλες ποσότητες

Πιο επικίνδυνη η παχυσαρκία.
MOLEKUUL/SCIENCE PHOTO LIBRARY via Getty Images

«Να μην πανικοβάλλεται ο κόσμος» από την προειδοποίηση κινδύνου που αναμένεται να εκδώσει ο ΠΟΥ για την ασπαρτάμη, ένα από τα πιο διαδεδομένα τεχνητά γλυκαντικά στον κόσμο ως πιθανόν καρκινογόνα ουσία, συνέστησε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Ευάγγελος Φιλόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής αντικαρκινικής εταιρείας.

«Παν μέτρον άριστον» τόνισε «το να ρίξεις ένα κουταλάκι στον καφέ σου το πρωί δεν θα σε επιβαρύνει» σημείωσε, η μελέτη αναφέρεται σε όσους καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες, τόνισε, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «το πιο σημαντικό είναι ότι όλες αυτές οι νέες μέθοδοι, με δήθεν προϊόντα που έχουν λιγότερα λιπαρά, που έχουν πολλά τεχνητά γλυκαντικά κ.λ.π, δεν έχουν μειώσει την παχυσαρκία και η παχυσαρκία είναι ένας βασικός παράγοντας για την εμφάνιση του καρκίνου».

«Πρόκειται για δημοσιογραφική επιτυχία του Reuters, διότι όντως τα αποτελέσματα ακόμα δεν έχουν δημοσιευθεί για την ασπαρτάμη. Υπάρχει ένας διεθνής οργανισμός για την έρευνα του καρκίνου που είναι στη Λυών της Γαλλίας και είναι μέρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Αυτός λοιπόν ο οργανισμός κατατάσσει τις ουσίες σε τέσσερις κατηγορίες, ανάλογα με την επικινδυνότητα τους να προκαλέσουν καρκίνο. Η κατηγορία 1 είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνες ουσίες. Παραδείγματος χάρη, όπως είναι το οινόπνευμα, ο καπνός, ο αμίαντος, η ρύπανση από τους κινητήρες ντίζελ και ούτω καθεξής. Η δεύτερη κατηγορία είναι τα πιθανώς καρκινογόνα. Σε αυτή την κατηγορία γίνεται συζήτηση εάν θα τοποθετηθεί και ασπαρτάμη».

«Αυτή η συζήτηση με την ασπαρτάμη γίνεται πολλά χρόνια, δεν είναι καινούρια» υπενθύμισε. Το πρόβλημα είναι ότι τώρα μια μελέτη αρκετά μεγάλη γαλλική, έδειξε σχετικά μικρό κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου σε αυτούς που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες ασπαρτάμης.

«Θα δούμε τι θα ανακοινώσει αυτός ο διεθνής οργανισμός. Υπάρχει και ένας δεύτερος οργανισμός στην Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας που έχει σχέση με την ασφάλεια τροφίμων, υπάρχει και στην Ευρώπη, οπότε όλοι αυτοί δίνουν συστάσεις. Γιατί δεν είναι εύκολο αφενός μεν να αποσύρεις μία τεράστια παραγωγή βιομηχανική προϊόντων χωρίς να είσαι απόλυτα σίγουρος ότι όντως κινδυνεύουν άνθρωποι» ανέφερε.

Η παχυσαρκία βασικός παράγοντας εμφάνισης καρκίνου

Ως πιο επιβαρυντικό παράγοντα για εμφάνιση καρκίνου τόνισε πως είναι η παχυσαρκία. «Το πιο σημαντικό είναι ότι όλες αυτές οι νέες μέθοδοι, με δήθεν προϊόντα που έχουν λιγότερα λιπαρά, που έχουν πολλά τεχνητά γλυκαντικά κ.λ.π, δεν έχουν μειώσει την παχυσαρκία και η παχυσαρκία είναι ένας βασικός παράγοντας για την εμφάνιση του καρκίνου. Δυστυχώς στην Ελλάδα οι νέοι μας είναι οι πιο παχύσαρκοι γιατί έχουν μία μανία να καταναλώνουν αυτά τα αναψυκτικά, τα γλυκά, τα κρουασάν» ανέφερε.

«Υπάρχει δηλαδή ένα πρόβλημα αφενός μεν αυξημένης πρόσληψης θερμίδων και αφετέρου τα παιδιά μας δεν γυμνάζονται, δεν υπάρχει σωματική άσκηση. Πρέπει να αθλούνται τα παιδιά» συμπλήρωσε.

Όσον αφορά την ασπαρτάμη, το να ρίξεις ένα κουταλάκι στον καφέ σου όταν θα πιείς το πρωί για όνομα του Θεού «παν μέτρον άριστον». Το ίδιο είναι και εάν ρίξεις στη μύτη του κουταλιού λίγη ζάχαρη στον καφέ ή το τσάι.

«Εκείνο που είναι υπερβολή και συμβαίνει δυστυχώς είναι να καταναλώνονται 7 και 8 κουτιά αναψυκτικών, τα οποία αυτό βέβαια σαφώς είναι υπερβολή και σαφώς θα πρέπει να αποφεύγεται» σημείωσε.

Αποδεδειγμένα καρκινογόνος ουσία το οινόπνευμα

Το οινόπνευμα είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνος ουσία για τον άνθρωπο και οδηγεί σε 740 χιλιάδες θανάτους παγκοσμίως τον χρόνο.

Η Αμερική έβγαλε μία ανακοίνωση στην οποία λέει ότι δεν ξέρουμε ποια είναι η καρκινογόνος δόση κατανάλωσης οινοπνευματωδών.

«Ένα ποτήρι κρασί την ημέρα αυξάνει στους άντρες κατά 8% τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Εάν είναι βαρύς πότης αυξάνεται στους άντρες το 56%. Λιγότερο βέβαια ευαίσθητες είναι οι γυναίκες, αλλά στις γυναίκες υπάρχει μεγάλο πρόβλημα της μέσης κατανάλωσης. Είναι το πρόβλημα του αλκοολισμού της νοικοκυράς. που λέμε, που δεν το παίρνει χαμπάρι, κάνει τις δουλειές και πίνει. Αυτά είναι πιο σημαντικά» ενημέρωσε.

Πηγή: ERTNEWS

Δημοφιλή