Πώς μπορείτε να φροντίσετε σωστά τα δόντια σας

Ένα υγιές χαμόγελο αποτελεί πάντοτε μεγάλο προτέρημα σε έναν άνθρωπο.
instadoctor.gr

Είναι γνωστό πως τα δόντια έχουν διαφορετικό σχήμα και μέγεθος, ανάλογα με το σημείο που εντοπίζονται στο στόμα. Τα χαρακτηριστικά αυτά δίνουν στο κάθε δόντι διαφορετικές ιδιότητες και λειτουργίες. Με τα δόντια μπορούμε να μασήσουμε το φαγητό, καταφέρνουμε να μιλήσουμε και να αρθρώσουμε καθαρά όλα τα σύμφωνα και τα φωνήεντα που χρειαζόμαστε για την καθημερινή μας ομιλία. Τέλος, τα δόντια συμβάλλουν στην καλή εμφάνιση του προσώπου. Ένα υγιές χαμόγελο αποτελεί πάντοτε μεγάλο προτέρημα σε έναν άνθρωπο.

Βλέπουμε λοιπόν ότι τα δόντια είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Βέβαια, για την φροντίδα τους δεν δίνεται πάντοτε η απαραίτητη προσοχή. Πώς μπορείτε λοιπόν να φροντίσετε σωστά τα δόντια σας και να αποκτήσετε ένα υγιές και όμορφο χαμόγελο; Ας δούμε παρακάτω τι λένε οι οδοντίατροι του instaDoctor.

Πώς επηρεάζεται η υγεία των δοντιών;

Η φθορά των δοντιών μπορεί να γίνει αρκετά επίπονη διαδικασία και να οδηγήσει στην εμφάνιση τερηδόνας, οδοντικών κοιλοτήτων, αλλά και στην απώλεια σημαντικής ποσότητας από τη δομή του. Εάν η φθορά των δοντιών δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, υπάρχει ο κίνδυνος μόλυνσης του νεύρου του δοντιού. Σε μια τέτοια περίπτωση, για τη θεραπεία μπορεί να γίνει απαραίτητη ακόμη και η εξαγωγή.

Εξίσου συνηθισμένη πάθηση είναι και η ουλίτιδα, η οποία σε περίπτωση μη έγκαιρης αντιμετώπισης μπορεί να οδηγήσει σε περιοδοντίτιδα και απώλεια της οστικής μάζας γύρω από τα δόντια. Ωστόσο, ο τακτικός καθαρισμός των δοντιών και οι επισκέψεις στον οδοντίατρο αποτρέπουν την εμφάνιση όλων των διαφόρων προβλημάτων. Σε περίπτωση μάλιστα απώλειας δοντιών, είναι σημαντικό το γέμισμα τους με γέφυρες ή εμφυτεύματα.

Πώς μπορείτε να προστατεύσετε τα δόντια σας

Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αποκτήσετε καθαρά και υγιή δόντια και ούλα, τα οποία θα παραμείνουν σε αυτή την κατάσταση. Η καθιέρωση μερικών απλών συνηθειών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των περισσότερων προβλημάτων των δοντιών. Αυτή περιλαμβάνει:

  • Τακτικό βούρτσισμα των δοντιών, με οδοντόκρεμα που περιέχει φθόριο

  • Χρήση οδοντικού νήματος έπειτα από κάθε βούρτσισμα των δοντιών

  • Καθιέρωση υγιεινών συνηθειών διατροφής με τον περιορισμό της κατανάλωσης ζάχαρης

  • Επίσκεψη στον οδοντίατρο δύο φορές τον χρόνο

Αν και πολλοί είναι αυτοί που βουρτσίζουν τα δόντια τους τακτικά, παραλείπουν να χρησιμοποιήσουν οδοντικό νήμα, ή παραλείπουν τις επισκέψεις στον οδοντίατρο. Ωστόσο, μερικές μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα μπορούν να προσφέρουν πολλά οφέλη σε βάθος χρόνου.

Πώς πραγματοποιείται το σωστό βούρτσισμα δοντιών;

Το βούρτσισμα των δοντιών αφαιρεί την πλάκα και τα υπολείμματα από το εσωτερικό και εξωτερικό τμήμα των δοντιών, καθώς και ανάμεσα στα δόντια. Ωστόσο, για να είναι αποτελεσματικό, θα πρέπει να ακολουθεί μια διαδικασία.

Για να ξεκινήσετε το σωστό βούρτσισμα των δοντιών, τοποθετήστε την οδοντόβουρτσα με γωνία 45 μοιρών, ώστε να “δείχνει” προς την ουλοδοντική σχισμή, δηλαδή το σημείο που ενώνονται τα ούλα με το δόντι. Οι τρίχες θα πρέπει να διεισδύουν σε αυτή τη σχισμή. Εκτελέστε μια μικρή δόνηση και στη συνέχεια, συνεχίστε με περιστροφικές κινήσεις, για την αφαίρεση των υπολειμμάτων τροφών. Πραγματοποιήστε για τα κάτω δόντια φορά “από κάτω προς τα πάνω” και για τα πάνω δόντια “από πάνω προς τα κάτω”.

Στη συνέχεια, εκτελέστε παλινδρομικές κινήσεις για να βουρτσίσετε την εξωτερική, την εσωτερική, καθώς και την μασητική επιφάνεια των δοντιών. Τέλος, μην παραλείψετε το βούρτσισμα της γλώσσας, για την απομάκρυνση των βακτηρίων.

Πόσο συχνά θα πρέπει να πραγματοποιείται το πλύσιμο των δοντιών;

Το πλύσιμο των δοντιών θα πρέπει να πραγματοποιείται τουλάχιστον μια φορά τη μέρα, καθώς επίσης και το βράδυ πριν τον ύπνο, με τη χρήση οδοντόκρεμας φθορίου. Σε περίπτωση που είναι επώδυνο, ή προκαλεί αιμορραγία, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε στον οδοντίατρο σας.

Πόση ποσότητα οδοντόκρεμας απαιτείται για τον καθαρισμό των δοντιών;

Δεν χρειάζεται να καλύψετε με οδοντόκρεμα όλη την επιφάνεια της οδοντόβουρτσας για τον αποτελεσματικό καθαρισμό των δοντιών. Τα παιδιά κάτω από την ηλικία των τριών ετών θα πρέπει να χρησιμοποιούν μια μικρή κηλίδα, ενώ τα παιδιά άνω των τριών ετών, καθώς και οι ενήλικες θα πρέπει να χρησιμοποιούν ποσότητα ίσης με το μέγεθος ενός μπιζελιού.

Πώς πραγματοποιείται ο ενδιάμεσος καθαρισμός των δοντιών;

Ο καθαρισμός ενδιάμεσα από τα δόντια θα πρέπει να πραγματοποιείται με οδοντικό νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια. Μάλιστα, τα εργαλεία αυτά αφαιρούν την πλάκα από τα σημεία τα οποία δεν φτάνει η οδοντόβουρτσα. Πώς πραγματοποιείται εύκολα και σωστά ο καθαρισμός αυτός;

Καθαρισμός με μεσοδόντια βουρτσάκια

Καθώς τα μεσοδόντια βουρτσάκια βγαίνουν σε διάφορα μεγέθη, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να επικοινωνήσετε με τον οδοντίατρο σας για να σας υποδείξει το σωστό μέγεθος για εσάς.

Για τον σωστό καθαρισμό τους, κρατήστε το βουρτσάκι με τον αντίχειρα και τον δείκτη και τοποθετήστε απαλά το βουρτσάκι ενδιάμεσα από τα δόντια. Σε περίπτωση που το βουρτσάκι λυγίζει, ή τινάζει τα υπολείμματα που εντοπίζονται, χρειάζεστε ένα μικρότερο μέγεθος.

Οδοντικό νήμα

Ο καθαρισμός με το οδοντικό νήμα είναι μια εξίσου εύκολη διαδικασία. Για αρχή, κόψτε περίπου 45 εκατοστά από το οδοντικό νήμα και τυλίξτε λίγη ποσότητα γύρω από ένα δάχτυλο σε κάθε χέρι. Κρατήστε το νήμα σφιχτά με τον δείκτη και τον αντίχειρα, αφήνοντας ένα κενό στα δάχτυλα περίπου 5-6 εκατοστών. Πραγματοποιήστε ήπιες παλιδομικές κινήσεις με το νήμα ανάμεσα στα δόντια σας.

Στη συνέχεια, καθαρίστε προσεκτικά τις βάσεις των δοντιών στο σημείο που συναντά τα ούλα. Αποφύγετε τις απότομες κινήσεις, διότι ενέχει ο κίνδυνος τραυματισμού των ούλων.

Απομακρύνεται το νήμα από τα δόντια με τις ίδιες παλινδρομικές κινήσεις και την προσεκτική αφαίρεση τους. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία σε κάθε δόντι, χρησιμοποιώντας τα καθαρά τμήματα του νήματος.

Κάθε πότε θα πρέπει να επισκέπτεστε τον οδοντίατρο;

instadoctor.gr

Εκτός όμως από τον σωστό βούρτσισμα των δοντιών, για την σωστή φροντίδα τους είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε έναν οδοντίατρο για έλεγχο και καθαρισμό, περίπου δύο φορές τον χρόνο. Με αυτό τον τρόπο θα προλάβετε την έγκαιρη διάγνωση παθήσεων, που μπορούν να βλάψουν τα δόντια σας.

Ανακαλύψτε στο instaDoctor.gr τον οδοντίατρο που θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε υγιή δόντια και ένα λαμπερό χαμόγελο!