Προειδοποίηση ρώσων επιστημόνων για ισχυρές ηλιακές εκλάμψεις σήμερα - Τι προβλήματα προκαλούν

Πιθανότατα θα σημειωθούν εκλάμψεις κατηγορίας Χ. Οι εκρήξεις αυτές μπορούν να επηρεάσουν το μαγνητικό πεδίο της Γης και να βλάψουν δορυφόρους και τον εξοπλισμό επικοινωνιών.
NASA via Reuters

Ισχυρές ηλιακές εκλάμψεις προβλέπονται για σήμερα και όπως προειδοποιούν ρώσοι επιστήμονες μετά την παρατήρηση τριών εκλάμψεων στον Ήλιο την Κυριακή, μπορεί να επηρεαστούν οι επικοινωνίες βραχέων κυμάτων,

Το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής Φεντοροφ στη Μόσχα ανέφερε ότι πιθανότατα θα σημειωθούν εκλάμψεις κατηγορίας Χ όπως και εκλάμψεις πρωτονίων με αποτέλεσμα οι εκπομπές ραδιοφώνου βραχέων κυμάτων να παρουσιάσουν πιθανά προβλήματα.

Οι εκλάμψεις κατηγορίας Χ είναι οι μεγαλύτερες εκρήξεις στα ηλιακά συστήματα και μπορούν να δημιουργήσουν μακράς διάρκειας καταιγίδες ακτινοβολίας. Οι εκλάμψεις πρωτονίων είναι μια καταιγίδα ηλιακών ενεργειακών σωματιδίων, που αποτελούνται κυρίως από πρωτόνιο.

Ηλιακές εκλάμψεις σημειώνονται όταν τα ισχυρά μαγνητικά πεδία μέσα και γύρω από τον ήλιο επανασυνδέονται. Μπορούν να επηρεάσουν το μαγνητικό πεδίο της Γης και έχουν τη δυνατότητα να βλάψουν δορυφόρους και τον εξοπλισμό επικοινωνιών, σύμφωνα με τη NASA.

Το 2022, μια γεωμαγνητική καταιγίδα που προκλήθηκε από μια μεγάλη έκρηξη ακτινοβολίας από τον ήλιο ”έριξε” 40 δορυφόρους SpaceX που είχαν πρόσφατα εκτοξευτεί.

Την Κυριακή παρατηρήθηκαν τρεις ηλιακές εκλάμψεις σύμφωνα με το Ινστιτούτο Φεντόροφ, με μία εξ αυτών να διαρκεί 14 λεπτά ενώ συνοδεύτηκε από διακοπή της ραδιοεπικοινωνίας.