«Κούρσα» φαρμακευτικών στην απώλεια βάρους: Ερχεται «κύμα» φαρμάκων αδυνατίσματος

Προσδοκίες για καλύτερα αποτελέσματα σε χαμηλότερο κόστος.
Chirayu via Getty Images

Νέα δεδομένα σχετικά με φάρμακα αδυνατίσματος που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ανταγωνιστές του Wegovy της Novo Nordisk δημιουργούν προσδοκίες πως σύντομα θα υπάρχουν περισσότερες επιλογές και πιθανότατα χαμηλότερες τιμές σε μια αγορά το ύψος της οποίας υπολογίζεται στα 100 δισ. δολάρια, σύμφωνα με γιατρούς και στελέχη φαρμακευτικών.

Οι φαρμακευτικές βιομηχανίες εντείνουν τις έρευνές τους και στοχεύουν σε νέα σκευάσματα που μπορούν να λαμβάνονται ως χάπια, επιλογές για υψηλότερη απώλεια βάρους ή φάρμακα που μειώνουν το λίπος ενώ διατηρούν μυϊκή μάζα.

«Έχει υπάρξει στα αλήθεια μια έκρηξη καινοτομίας» είπε ο Δρ. Ρόμπερτ Γκαμπέι, chief science officer στην American Diabetes Association (ADA), που λαμβάνει χρηματοδότηση τόσο από τη Novo όσο και από την Eli Lilly and Co και πρόσφατα ολοκλήρωσε την ετήσια συνάντησή της στο Σαν Ντιέγκο. «Αν υπάρχουν πολλές (θεραπείες) στην αγορά, αυτό θα οδηγήσει σε ένα επίπεδο ανταγωνισμού και μεγαλύτερη πρόσβαση».

Πάνω από το 40% των Αμερικανών είναι παχύσαρκοι, σύμφωνα με το CDC, και η ζήτηση είναι ισχυρή για θεραπείες με σκοπό τη μείωση του βάρους καθώς και τη «συντήρηση» της απώλειας βάρους. Το Wegovy και το Mounjaro (Lilly’s), που είναι και τα δύο εβδομαδιαίες ενέσεις, με τιμές στις ΗΠΑ άνω των 1.000 δολαρίων το μήνα, είχαν αρχικά αναπτυχθεί για τον διαβήτη τύπου 2. Υπάγονται σε μια κατηγορία φαρμάκων που είναι γνωστά ως ινκρετίνες και σχεδιάζονται για να μιμούνται τη δράση της ορμόνης GLP-1, που βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος, στην επιβράδυνση του ρυθμού με τον οποίο το στομάχι αδειάζει από τροφή και στη μείωση της όρεξης.

Το Wegovy είχε εγκριθεί για την παχυσαρκία το 2021, αφού έρευνες έδειξαν πως οδηγούσε σε απώλεια βάρους 15% μέσα σε 68 εβδομάδες, ενώ το Mounjaro, που παρουσιάζει απώλεια βάρους πάνω από 22% σε 72 εβδομάδες, αναμένεται να λάβει σχετική άδεια αργότερα μέσα στο έτος.

Στη συνδιάσκεψη της ADA η Novo παρουσίασε δεδομένα από μια προχωρημένη δοκιμή μιας υψηλής δόσης, χορηγούμενης από το στόμα έκδοσης του Wegovy που παρουσίαζε παρόμοια αποτελέσματα ως προς την απώλεια βάρους με την ενέσιμη έκδοση, εφόσον χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με δίαιτα και σωματική δραστηριότητα- συγκριτικά με 2,4% στο placebo.

Η Lilly παρουσίασε επίσης δεδομένα από δοκιμές ενός επόμενης γενιάς «triple g» ενέσιμου φαρμάκου (retatrutide), που ενεργοποιεί αποδέκτες για τρεις ορμόνες, δείχνοντας πως οδήγησε σε μείωση βάρους μέχρι και 24,2% μετά από 48 εβδομάδες. Ένα φάρμακο που μπορεί να προκαλέσει με ασφάλεια απώλεια βάρους 25% θα αποτελούσε νέο ορόσημο, φέρνοντας τους ασθενείς πιο κοντά στα αποτελέσματα που επιτυγχάνονται με τη βαριατρική χειρουργική.

Η Pfizer είπε πρόσφατα πως σταμάτησε τη δουλειά στο πειραματικό χάπι lotiglipron, αφού διαπιστώθηκαν προβλήματα στο συκώτι. Η εταιρεία είπε ότι θα συνεχίσει την ανάπτυξη ενός άλλου υποψηφίου φαρμάκου.

Η Structure Therapeutics αναπτύσσει φάρμακα για την παχυσαρκία που χορηγούνται από το στόμα, για τα οποία λέει πως η παραγωγή τους είναι ευκολότερη από αυτή των ενέσιμων που χρησιμοποιούνται τώρα.

Η Zealand Pharma και η Boehringer Ingelheim λένε πως η πειραματική τους θεραπεία για την παχυσαρκία φάνηκε να μειώνει το βάρος κατά περίπου 19% σε δοκιμές, ενώ η Versanis Bio, μέρος της οποίας ανήκει στη Novartis, δουλεύει πάνω σε ένα φάρμακο, το bimagrumab, που είναι σχεδιασμένο να εμποδίζει πρωτεΐνες να «δένονται» σε αποδέκτες που θεωρείται ότι παρεμποδίζουν την ανάπτυξη των μυών και προωθούν τη συσσώρευση λίπους.

Με πληροφορίες από Reuters

Δημοφιλή