Χάπια αδυνατίσματος: Έχουν ή όχι επίδραση στην απώλεια βάρους

Ενας αρκετά αναλυτικός οδηγός που καλό είναι να δούμε με προσοχή.
.
Francesco Carta fotografo via Getty Images
.

Υπάρχουν φορές που ο καθένας από εμάς δεν έχει την εικόνα σώματος που θα επιθυμούσε, και εύλογα δημιουργούνται οι εξής ερωτήσεις:

 • Μπορώ να χάσω κιλά σε σύντομο χρονικό διάστημα και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερο κόπο;
 • Υπάρχει κάποιο σκεύασμα πχ χάπι για αδυνάτισμα που θα μπορούσε εύκολα να με βοηθήσει;

Η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα δεν είναι τόσο απλή, διότι εκτός από την εξωτερική εμφάνιση, η αναγκαιότητα για απώλεια βάρους σχετίζεται στις περισσότερες περιπτώσεις με θέματα υγείας.

Η παχυσαρκία αποτελεί κατάσταση υγείας η οποία χρήζει άμεσης μείωσης βάρους έστω και στοιχειωδώς, καθώς εγκυμονεί κινδύνους εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης ή μεταβολικό σύνδρομο.

Οπως γράφει η Ιωάννα Αδαμίδου, διαιτολόγος – διατροφολόγος, υπεύθυνη του Διατροφολογικού κέντρου Bioiatriki+ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης:

Πώς να χάσω βάρος εύκολα και γρήγορα;

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει από τη φύση του την τάση να αναζητά την ευκολότερη λύση για όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζει, και αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση της απόπειρας απώλειας βάρους.

Με την αύξηση του επιπολασμού της παχυσαρκίας τόσο παγκοσμίως όσο και στη χώρα μας, η χρήση σκευασμάτων και διατροφικών συμπληρωμάτων με σκοπό την απώλεια κιλών απέκτησε γρήγορα δημοτικότητα και άπειρες αναζητήσεις στη γνωστή διαδικτυακή πλατφόρμα πληροφοριών.

Η πλοήγηση ωστόσο στη συχνά χαμηλής ποιότητας διαθέσιμη βιβλιογραφία αποτελεί πρόκληση, όπως και η παροχή τεκμηριωμένων επιστημονικών συμβουλών σε όσους αναζητούν μια έγκυρη απάντηση που θα τους βοηθήσει να χάσουν βάρος εύκολα και με ασφάλεια.

Ταυτόχρονα, αποτελεί κοινή επιστημονική παραδοχή πως η απώλεια βάρους προϋποθέτει αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο, το οποίο προκύπτει από μειωμένη ενεργειακή πρόσληψη και αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, αμφότερα έστω στοιχειωδώς.

Συμπληρώματα και χάπια αδυνατίσματος για απώλεια βάρους – Τι λέει η επιστήμη;

Η αγορά κατακλύζεται από διάφορα σκευάσματα, που κατατάσσονται στα λεγόμενα συμπληρώματα διατροφής συνεπώς δεν υπόκεινται σε φαρμακευτικό έλεγχο, και διατείνονται πως βοηθούν στην ταχύτερη καύση λίπους, στη βελτίωση του μεταβολισμού και κατά συνέπεια στο επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι η μείωση του σωματικού βάρους.

Τα ζητήματα που απασχολούν και δημιουργούν ερωτηματικά περί των σκευασμάτων και χαπιών που μας αδυνατίζουν γρήγορα είναι:

 • Η ασφάλεια του προϊόντος για τον ανθρώπινο οργανισμό και την υγεία
 • Το ενδεχόμενο παρενεργειών από τη χρήση
 • Η αποτελεσματικότητα του σκευάσματος στη μείωση του βάρους

Γνωστά συμπληρώματα αδυνατίσματος

 1. Φαίνεται πως παρεμβαίνουν στον μεταβολισμό είτε ρυθμίζοντας την όρεξη είτε την οξείδωση του λίπους και τη μειωμένη λιπογένεση, ωστόσο τα επιστημονικά δεδομένα είναι φτωχά.
 2. Διατίθενται στην αγορά μεμονωμένα αλλά και σε ποικίλους συνδυασμούς στο εκάστοτε προϊόν (χάπι, σκόνη κ.α.), πολλές φορές με αυξημένο κόστος και συστατικά που υπάρχουν στις πραγματικές τροφές (π.χ. φυτικές ίνες), ακόμη και σε συνδυασμό με ασπιρίνη ή άλλες ουσίες που μπορεί να επιδρούν στην αρτηριακή πίεση και καρδιακή λειτουργία, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και μετά την παύση χρήσης του σκευάσματος – υπάρχει μεγάλη γκάμα προϊόντων και χρειάζεται σωστή ενημέρωση.
 3. Μπορεί να έχουν μικρή ή και ανεπαίσθητη επίδραση, χρονικό περιορισμό πρόσληψης ή ακαταλληλότητα για μια μερίδα ανθρώπων, αλλά και να συνοδεύονται από πιθανές παρενέργειες.
 4. Δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την άσκηση ή μια υγιεινή διατροφή στην προσπάθεια μείωσης του βάρους.
 5. Δύνανται να έχουν συνεργιστική επίδραση επικουρικά της διατροφικής παρέμβασης και κατάλληλης άσκησης στην παχυσαρκία, υπό ιατρική και διαιτολογική παρακολούθηση, και με την προϋπόθεση απουσίας παρενεργειών.

ΔΡΑΣΗ: Περιορισμός όρεξης

Spirulina

Δρα προκαλώντας μειωμένη όρεξη και αναστολή λιπογένεσης, χωρίς παρενέργειες, ωστόσο χαμηλή ποιότητα επιστημονικής βιβλιογραφίας.

Guarana

Δρα προκαλώντας μειωμένη όρεξη, αυξημένη ενεργειακή δαπάνη και οξείδωση λίπους συν αναστολή λιπογένεσης. Χαμηλή ποιότητα επιστημονικής βιβλιογραφίας στον αντίποδα, ενώ στις πιθανές παρενέργειες εντάσσονται γαστρεντερική δυσφορία, αϋπνία, ημικρανία, ταχυκαρδία.

ΔΡΑΣΗ: Ρύθμιση ενεργειακής δαπάνης

Καψαϊκίνη

Δρα προκαλώντας θερμογένεση και οξείδωση λίπους, ωστόσο ενδεχόμενο γαστρεντερικής δυσφορίας και διάρροιας, παράλληλα με χαμηλή ποιότητα επιστημονικής βιβλιογραφίας.

L-Carnitine

Δρα προκαλώντας κορεσμό και αυξημένη ενεργειακή δαπάνη, οξείδωση λίπους, βελτίωση ινσουλινοαντίστασης, ρύθμιση καταβολισμού λιπιδίων και λιπογένεσης, δίχως παρενέργειες, ωστόσο υφίσταται χαμηλή ποιότητα επιστημονικής βιβλιογραφίας.

ΔΡΑΣΗ: Μεταβολισμός λίπους

Πυροσταφυλικό οξύ

Δρα προκαλώντας μειωμένα επίπεδα ινσουλίνης και αυξημένες συγκεντρώσεις acetylCoA, δίχως παρενέργειες, ωστόσο είναι χαμηλή η ποιότητα της διαθέσιμης επιστημονικής βιβλιογραφίας.

Dyacilglycerol

Δρα προκαλώντας ενισχυμένη οξείδωση λίπους και μειωμένα μεταγευματικά τριγλυκερίδια, δίχως παρενέργειες, ωστόσο παρατηρείται μέτρια ποιότητα επιστημονικής βιβλιογραφίας.

Γλυκόριζα

Μηχανισμός που δρα προκαλώντας μειωμένα λιπίδια ορού και βελτιωμένη ηπατική στεάτωση μέσω επαγωγής βήτα-οξείδωσης, ωστόσο χαμηλή ποιότητα επιστημονικής βιβλιογραφίας και με πιθανές παρενέργειες την αύξηση αρτηριακής πίεσης και υπερνατριαιμία.

Garcinia Gambogia

Στοχεύει σε μειωμένη λιπογένεση και αυξημένη λιπόλυση, ωστόσο χαμηλή ποιότητα επιστημονικής βιβλιογραφίας και με σημαντικές πιθανές παρενέργειες την ηπατοτοξικότητα και διάρροια.

Ρεσβερατόλη

Στοχεύει σε μειωμένη εναπόθεση λιπώδους ιστού, αυξημένη λιπόλυση και μειωμένη λιπογένεση, χωρίς παρενέργειες, ωστόσο υπάρχει χαμηλή ποιότητα επιστημονικής βιβλιογραφίας.

Συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA)

Στοχεύει σε μειωμένο μέγεθος λιποκυττάρων, στην αναστολή εναπόθεσης λιπώδους ιστού, σε μειωμένη λιπογένεση και συνάμα στην τροποποίηση της μικροχλωρίδας του εντέρου, ωστόσο χαμηλή ποιότητα επιστημονικής βιβλιογραφίας και με πιθανή περιστασιακή γαστρεντερική δυσφορία.

Αλόη

Δρα συμβάλλοντας στον βελτιωμένο μεταβολισμό γλυκόζης και λιπιδίων, στο μειωμένο οξειδωτικό στρες και στην αναστολή λιπογένεσης, χωρίς παρενέργειες, ωστόσο χαμηλή ποιότητα επιστημονικής βιβλιογραφίας.

Λιναρόσπορος

Δρα συμβάλλοντας σε αυξημένο κορεσμό και λιπόλυση, αλλά και αναστολή λιπογένεσης, χωρίς παρενέργειες, ωστόσο υφίσταται χαμηλή ποιότητα επιστημονικής βιβλιογραφίας.

Γκρέιπφρουτ

Δρα συμβάλλοντας στον βελτιωμένο γλυκαιμικό έλεγχο, ενισχυμένη έκκριση ινσουλίνης, αναστολή γλυκονεογένεσης, αυξημένη οξείδωση λίπους, μειωμένη λιπογένεση, ωστόσο πιθανή παρεμβολή στον καταβολισμό πολλών φαρμάκων και χαμηλή ποιότητα της διαθέσιμης επιστημονικής βιβλιογραφίας.

Συνταγογραφούμενα φάρμακα για απώλεια βάρους

Τα συνταγογραφούμενα φαρμακευτικά σκευάσματα για απώλεια βάρους απευθύνονται σε άτομα με παχυσαρκία (Δείκτης Μάζας Σώματος – ΔΜΣ > 30) και διαπιστωμένα συνοδά προβλήματα υγείας, όπως καρδιαγγειακή νόσο, σακχαρώδης διαβήτης και μεταβολικό σύνδρομο.

Δρουν με παρεμφερή στόχο, δηλαδή τον αυξημένο κορεσμό, τον περιορισμό της όρεξης αλλά και της απορρόφησης λίπους από τον οργανισμό, και επίσης δεν υποκαθιστούν την αναγκαιότητα για βελτίωση των συνηθειών διατροφής και φυσικής δραστηριότητας του ασθενούς, αλλά έχουν συνεργιστική δράση.

Διατροφή και άσκηση ή χάπι αδυνατίσματος;

Το σωματικό βάρος, το σπλαχνικό λίπος, και οι αιματολογικοί και βιοχημικοί δείκτες υγείας δεν υπακούουν ως εκ διά μαγείας στη μεμονωμένη δράση ενός σκευάσματος «αδυνατίσματος» το οποίο, από μόνο του πολύ περισσότερο, δεν έχει την ικανότητα να μιμηθεί τις κυτταρικές, οργανικές, ενδοκρινικές και συστημικές δράσεις που έχουν:

 • η ισορροπημένη πρόσληψη και ο μεταβολισμός των μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών που εμπεριέχονται σε τροφές και σε μοναδικούς συνδυασμούς: ψάρια και θαλασσινά, κρέας και κοτόπουλο, φρούτα και λαχανικά, όσπρια, γάλα και γαλακτοκομικά, σιτηρά ολικής αλέσεως, αλλά και λειτουργικά τρόφιμα.
 • η φυσική δραστηριότητα (physical activity), η δομημένη αερόβια άσκηση (aerobic exercise) καθώς και οι συνιστώμενες ασκήσεις με αντιστάσεις (resistance training).
 • ο ύπνος και τα τακτικά γεύματα και σνακ μέσα στην ημέρα.

Ωστόσο, τόσο οι ιατροί όσο και οι κλινικοί διαιτολόγοι-διατροφολόγοι έχουν γνώση του ιστορικού του ατόμου που καλούνται να υποστηρίξουν (π.χ. παχυσαρκία, συγκεκριμένα θέματα υγείας ή μη φυσιολογικοί εργαστηριακοί δείκτες, διαταραγμένη διατροφική συμπεριφορά κ.α.), γνωρίζουν παράλληλα τα σκευάσματα και τη φυσιολογία του οργανισμού, και ως εκ τούτου είναι οι ειδικοί που μπορούν να βρουν την ιδανική ασφαλή λύση για την ορθή διαχείριση προβλημάτων υγείας που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, ακόμη και με τη συνεργιστική δράση και υποστήριξη κάποιου ασφαλούς σκευάσματος.

ΠΗΓΗ: fmh.gr