Προειδοποίηση για «αυξανόμενη» πυρηνική απειλή από 100 ιατρικές επιθεωρήσεις σε όλο τον κόσμο

Γιατί θορυβήθηκαν και οδηγήθηκαν σε μια σπάνια από κοινού δήλωση τόσες ιατρικές επιθεωρήσεις ανά τον κόσμο.
Peter Zelei Images via Getty Images

Περίπου 100 ιατρικές επιθεωρήσεις σε όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και οι εγκυρότερες, απηύθυναν μια σπάνια από κοινού έκκληση για την ανάληψη κατεπείγοντος δράσης για την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων, καθώς βλέπουν την απειλή μιας πυρηνικής καταστροφής «σημαντική και αυξανόμενη».

Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν εξαιτίας των -ελάχιστα συγκαλυμμένων- απειλών του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία, των επανειλημμένων βορειοκορεατικών πυραυλικών δοκιμών και της παρεμπόδισης πρωτοβουλιών για τη μη διάδοση των πυρηνικών.

«Ο κίνδυνος είναι σημαντικός και αυξανόμενος», γράφουν από κοινού σε ένα κύριο άρθρο οι διευθυντές έντεκα ιατρικών επιθεωρήσεων πρώτης γραμμής, μεταξύ των οποίων οι BMJ, Lancet, JAMA και New England Journal of Medicine.

«Τα κράτη που διαθέτουν πυρηνικά όπλα οφείλουν να εξαλείψουν τα πυρηνικά οπλοστάσιά τους πριν αυτά τα τελευταία εξαλείψουν εμάς», υπογραμμίζεται στο άρθρο.

«Το γεγονός ότι όλες αυτές οι πρώτης γραμμής επιθεωρήσεις συμφώνησαν να δημοσιεύσουν το ίδιο κύριο άρθρο τονίζει την ακραία κατάσταση έκτακτης ανάγκης που δημιουργεί η σημερινή πυρηνική κρίση», δήλωσε ο Κρις Ζιελίνσκι της Παγκόσμιας Ένωσης Εκδοτών Ιατρικού Τύπου.

Το κείμενο αυτό δημοσιεύεται την ίδια εβδομάδα που συνεδριάζει στη Βιέννη η προπαρασκευαστική επιτροπή για την επανεξέταση της Συνθήκης του ΟΗΕ για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (TNP), που τέθηκε σε ισχύ το 1970.

Μια νέα εξέταση -η 10η- αυτής της σημαντικής συνθήκης το 2022 δεν είχε καταλήξει σε κοινή δήλωση και οι ΗΠΑ είχαν αποδώσει αυτή την αποτυχία στην «κυνική κωλυσιεργία» της Ρωσίας.

Την Κυριακή 6 Αυγούστου είναι επίσης η 68η επέτειος της πρώτης χρήσης πυρηνικού όπλου εναντίον αμάχων, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες έριξαν στις 6 Αυγούστου 1945 μια ατομική βόμβα στην ιαπωνική πόλη Χιροσίμα.

Οποιαδήποτε χρήση πυρηνικού όπλου «θα ήταν καταστροφική για την ανθρωπότητα», υπογραμμίζεται στο άρθρο.

«Ακόμη κι ένας ‘περιορισμένος’ πυρηνικός πόλεμος με μόνο 250 από τα 13.000 πυρηνικά όπλα που υπάρχουν στον κόσμο θα μπορούσε να σκοτώσει 120 εκατομμύρια ανθρώπους και να προκαλέσει μια παγκόσμια κλιματική διαταραχή που θα οδηγούσε σε πυρηνικό λιμό και θα έθετε σε κίνδυνο δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους», σύμφωνα με τους συντάκτες του άρθρου.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή