Προειδοποιούν για διακοπές ρεύματος οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας Βρετανίας και Γερμανίας

Mε τρίωρες διακοπές ρεύματος απειλούνται οι Βρετανοί την ώρα που ο ρυθμιστική αρχή δικτύου της Γερμανίας κρούει τον κώδωνα κινδύνου.
Ένας αγρότης εργάζεται σε ένα χωράφι που περιβάλλεται από πυλώνες ηλεκτρικής ενέργειας στο Ratcliffe-on-Soar, στην κεντρική Αγγλία, 10 Σεπτεμβρίου 2014.
Ένας αγρότης εργάζεται σε ένα χωράφι που περιβάλλεται από πυλώνες ηλεκτρικής ενέργειας στο Ratcliffe-on-Soar, στην κεντρική Αγγλία, 10 Σεπτεμβρίου 2014.
Darren Staples via REUTERS

Η Βρετανία κινδυνεύει να αντιμετωπίσει τρίωρες προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος σε σπίτια και επιχειρήσεις αυτόν τον χειμώνα, εάν δεν καταφέρει να εισάγει ηλεκτρική ενέργεια από την Ευρώπη και δεν προσελκύσει αρκετές εισαγωγές φυσικού αερίου για να τροφοδοτήσει σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, προειδοποίησε την Πέμπτη η National Grid ( η εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου με έδρα το Λονδίνο της Αγγλίας).

Την ίδια ώρα, τα γερμανικά νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις χρησιμοποίησαν την περασμένη εβδομάδα σχεδόν 10% περισσότερο φυσικό αέριο από τον μέσο όρο των τεσσάρων τελευταίων ετών για την ίδια εβδομάδα, δήλωσε η ρυθμιστική αρχή δικτύου της Γερμανίας την Πέμπτη, προειδοποιώντας ότι η Γερμανία κινδυνεύει με χειμερινή κρίση, εάν δε γίνουν σημαντικές περικοπές στην κατανάλωση.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Λιζ Τρας κάλεσε την Ευρώπη την Πέμπτη να διατηρήσει τις εξαγωγές ενέργειας. Οι χώρες της Ευρώπης καταρτίζουν χειμερινά σχέδια έκτακτης ανάγκης λόγω της διακοπής των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιορισμένη διανομή με δελτίο και περιορισμό των εξαγωγών ενέργειας σε άλλες χώρες.

Η έλλειψη φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς και τα ζητήματα συντήρησης με αρκετούς γαλλικούς πυρηνικούς σταθμούς, έχουν αυξήσει τον κίνδυνο η Βρετανία να μην είναι σε θέση να εξασφαλίσει το φυσικό αέριο που χρειάζεται ή τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας που συνήθως λαμβάνει από χώρες όπως η Γαλλία, το Βέλγιο και οι Κάτω Χώρες.

«Εάν βρεθούμε σε αυτήν την κατάσταση, που δε μοιάζει πιθανό να συμβεί, ορισμένοι πελάτες ενδέχεται να μείνουν χωρίς ρεύμα για προκαθορισμένες περιόδους κατά τη διάρκεια μιας ημέρας – γενικά για διάστημα τριών ωρών», ανέφερε ο Διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας ( ESO).

Η βρετανική κυβέρνηση δηλώνει πάντως σίγουρη για την εξασφάλιση της τροφοδοσίας ρεύματος για τον χειμώνα.

″Το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει ένα ασφαλές και ποικίλο ενεργειακό σύστημα. Είμαστε σίγουροι για τα σχέδιά μας να προστατεύσουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σε όλο το φάσμα των σεναρίων αυτό το χειμώνα”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Για να ενισχύσουμε περαιτέρω αυτή τη θέση, έχουμε θέσει σε εφαρμογή σχέδια για να εξασφαλίσουμε τον εφοδιασμό», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, εννοώντας τα αποθέματα φυσικού αερίου της Βρετανίας στη Βόρεια Θάλασσα, τις εισαγωγές από εταίρους όπως η Νορβηγία και τις καθαρές πηγές ενέργειας.

Βρετανία: Οι καταναλωτές αποθηκεύουν ισοθερμικά εσώρουχα για να αντιμετωπίσουν τους ″φουσκωμένους” λογαριασμούς ρεύματος

Οι βρετανοί καταναλωτές αποθηκεύουν ισοθερμικά εσώρουχα, γάντια και ρόμπες που θα τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν το κρύο αυτό τον χειμώνα στην προσπάθειά τους να αποφύγουν να ανοίξουν την θέρμανση για να κάνουν οικονομία.

Κατακόρυφη άνοδος καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες στις πωλήσεις στις κουβέρτες με κουκούλα, τις ολόσωμες φόρμες για μέσα στο σπίτι, τα ισοθερμικά, τις ρόμπες και τις παντόφλες, σύμφωνα με την John Lewis, τη μεγαλύτερη αλυσίδα πολυκαταστημάτων της Βρετανίας.

Οι λογαριασμοί της ενέργειας αυξήθηκαν αυτό τον χρόνο και οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν τον υψηλό πληθωρισμό σε όλα τα αγαθά, περιλαμβανομένων των τροφίμων, ενώ και τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έχουν αρχίσει να αυξάνονται οδηγώντας σε μια ραγδαία άνοδο του κόστους διαβίωσης.

Για τον λόγο αυτό φαντάζει ελκυστική η επιλογή της εξοικονόμησης χρημάτων με τους παραπάνω τρόπους αντί της λειτουργίας της θέρμανσης και όπως εξηγεί η John Lewis οι πελάτες της αγοράζουν επιπλέον ισοθερμικά για να αντέξουν τον χειμώνα.

Οι πωλήσεις των γυναικείων ισοθερμικών υπερδιπλασιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα, ενώ μπεστ-σέλερ είναι η κουβέρτα με κουκούλα.

Αλλά και οι ολόσωμες φόρμες για μέσα στο σπίτι έχουν εξαφανιστεί από τα ράφια πολύ νωρίτερα από το συνηθισμένο, σύμφωνα με το ίδιο πολυκατάστημα, σε μια ένδειξη ότι οι οι καταναλωτές τα αγοράζουν για ζεστασιά αντί για δώρο ενόψει των χριστουγέννων.

Ο Klaus Mueller, ο πρόεδρος της Bundesnetzagentur μιλάει κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Reuters TV στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων της Γερμανίας για Ηλεκτρισμό, Αέριο, Τηλεπικοινωνίες, Ταχυδρομεία και Σιδηρόδρομους στη Βόννη, Γερμανία, 11 Ιουλίου 2022.
Ο Klaus Mueller, ο πρόεδρος της Bundesnetzagentur μιλάει κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Reuters TV στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων της Γερμανίας για Ηλεκτρισμό, Αέριο, Τηλεπικοινωνίες, Ταχυδρομεία και Σιδηρόδρομους στη Βόννη, Γερμανία, 11 Ιουλίου 2022.
Wolfgang Rattay via Reuters

Γερμανικός ρυθμιστής φυσικού αερίου: Mειώστε τη χρήση φυσικού αερίου υπάρχει κίνδυνος χειμερινής κρίσης

Τα γερμανικά νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις την περασμένη εβδομάδα χρησιμοποίησαν σχεδόν 10% περισσότερο φυσικό αέριο από τον μέσο όρο των τελευταίων τεσσάρων ετών για την αντίστοιχη εβδομάδα, δήλωσε την Πέμπτη η ρυθμιστική αρχή δικτύου της Γερμανίας, προειδοποιώντας ότι η Γερμανία κινδυνεύει με χειμερινή κρίση, εάν δε γίνουν σημαντικές περικοπές.

Η χρήση ήταν 618 γιγαβατώρες ανά ημέρα (GWh/ημέρα) σε σύγκριση με τον μέσο όρο για την ίδια εβδομάδα από το 2018 έως 2021, των 564 GWh/ημέρα.

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων της Γερμανίας, η οποία θα είναι αρμόδια για τον δελτίο φυσικού αερίου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης εφοδιασμού, επανέλαβε την προειδοποίησή του πριν από μια εβδομάδα ότι η κατανάλωση ήταν πολύ υψηλή.

«Θα αγωνιστούμε για να αποφύγουμε μια έκτακτη ανάγκη για φυσικό αέριο αυτόν τον χειμώνα χωρίς τουλάχιστον 20% εξοικονόμηση σε ιδιωτικά νοικοκυριά, επιχειρήσεις και βιομηχανία», δήλωσε στο Reuters ο Κλάους Μιούλερ από το Bundesnetzagentur.

«Η κατάσταση μπορεί να γίνει πολύ σοβαρή εάν δεν μειώσουμε σημαντικά την κατανάλωση φυσικού αερίου».

Η Γερμανία βρίσκεται στη δεύτερη φάση ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης τριών σταδίων στον απόηχο των χαμηλότερων ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, τον κύριο προμηθευτή φυσικού αερίου για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Τα νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν το 40% της κατανάλωσης ενώ οι μεγάλες βιομηχανίες καταναλώνουν το 60% του φυσικού αερίου της χώρας.

Σε αντίθεση με τα νοικοκυριά, η βιομηχανία κατόρθωσε μια ελαφρά εξοικονόμηση πόρων την περασμένη εβδομάδα, καταναλώνοντας 1.370 GWh/ημέρα, έναντι μέσου όρου 1.402 GWh/ημέρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ανέφερε ο οργανισμός.

Πηγή: Reuters