Από ώρα σε ώρα ανασχηματισμός: Ποια πρόσωπα έρχονται με «αέρα» κεντροαριστεράς και κεντροδεξιάς, ποιοι μετακινούνται και ποιοι αναβαθμίζονται

|
Sooc

Μετά τον «ανασχηματισμό» του κόμματος θέμα λίγων λεπτών είναι πλέον και ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ανακοινώνεται στις 18:00. Αν και δεν έχει πάρει μολύβι και χαρτί, ο πρωθυπουργός έχει προσδιορίσει τις επιλογές του. Στόχος είναι να βγάλει μπροστά νέα πρόσωπα (της γενιάς των σαραντάρηδων) και να διευρύνει την πολιτική απήχηση της κυβέρνησης στο χώρο του κέντρου ή ακόμη και της κεντροδεξιάς.

Το άνοιγμα στο χώρο της κεντροαριστεράς εκτιμάται ότι θα προσωποποιηθεί στον Χάρη Παμπούκη. Ο πρ. υπουργός του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε κοντά με την κυβέρνηση και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά κατά τις διαπραγματεύσεις για το Μακεδονικό και είναι ένας από τους συγγραφείς της συμφωνίας των Πρεσπών. Παράλληλα είναι και ένας από τους πανεπιστημιακούς που την έχουν υποστηρίξει ευθαρσώς και δημόσια.

Για το χώρο της κεντροδεξιάς κατάλληλο πρόσωπο θεωρείται η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα, η οποία όμως θέλει να συμμετάσχει ως πρόεδρος του κόμματός της ΝΕΟ.

Σημαντική για την διεύρυνση της κυβέρνησης (αλλά και για την σταθερότητά της!) είναι η τύχη του Πάνου Καμμένου στο υπουργείο Άμυνας. Σύμφωνα με πληροφορίες που και οι δύο πλευρές δεν επιβεβαιώνουν, τουλάχιστον δύο φορές έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο μετακίνησης του Π. Καμμένου από το Πεντάγωνο και εξόδου του από την κυβέρνηση. Ο Αλ. Τσίπρας φέρεται να έχει επισημάνει τα οφέλη που θα έχουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και ο Π. Καμμένος, όμως δεν έχει πείσει….

Δύο από τους γενικούς γραμματείς υπουργείων θεωρούνται «υπουργίσιμοι»: ο γ. γρ. Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος, και ο γ. γρ. του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γρηγόρης Θεοδωράκης. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα μετακινούνται οι υπουργοί Νίκος Παππάς και Όλγα Γεροβασίλη. Και για τους δύο (όπως προ ημερών και για τον Χρήστο Σπίρτζη) ακούγεται το υπουργείο Εσωτερικών. Όποιος το πάρει θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην υλοποίηση του πολιτικού σχεδιασμού των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Το οικονομικό επιτελείο θεωρείται ακλόνητο, καθώς υλοποίησε το πρόγραμμα και τις διαπραγματεύσεις και έχει καλές σχέσεις με τους θεσμούς, όμως δεν αποκλείεται να υπάρξει μία αλλαγή.

Στη νέα κυβέρνηση θα έχει θέσει ο απελθών γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Ρήγας και βουλευτές όπως οι Αφροδίτη Θεοπεφτάτου και Χρήστος Μαντάς.