Προκλητικός Τσαβούσογλου για αποστρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου: «Δεν μπλοφάρουμε»

«Αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί, θα προχωρήσουμε περαιτέρω»
Mohamad Torokman via Reuters

Τελειωμό δεν έχουν οι προκλήσεις ως προς τα ελληνοτουρκικά από την πλευρά της Αγκυρας, με την τελευταία χρονικά να έρχεται δια στόματος του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίες διεμήνυσε στην Ελλάδα ότι «δεν μπλοφάρουμε, αν η Αθήνα δεν συμμορφωθεί, θα προχωρήσουμε παρά πέρα».

Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με τις απαράδεκτες τουρκικές αιτιάσεις περί αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Η Τουρκία επιλέγει να κλιμακώσει την ένταση, τη στιγμή που η Ελλάδα με επιστολή της στον ΟΗΕ αποδομεί τις ανυπόστατες αιτιάσεις της για το Αιγαίο ενώ νωρίτερα ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε στείλει σαφές μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, ξεκαθαρίζοντας ότι «κάνει λάθος εάν θεωρεί πως δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία της Ελλάδος και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ή δεν θα ”διεθνοποιήσω” ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται ως αναθεωρητική δύναμη».

«Eίναι αντίθετο με το διεθνές δίκαιο να ακυρώνει η Ελλάδα το καθεστώς των νησιών, που της δόθηκαν υπό όρους, στο πλαίσιο των Ειρηνευτικών Συμφωνιών της Λωζάνης του 1923 και του 1947 των Παρισίων. Οποιον λόγο και να βρει η Ελλάδα, η δικαίωσή της δεν ισχύει. Οι προϋποθέσεις ήταν ότι δεν θα εξοπλίσει αυτά τα νησιά. Η Ελλάδα τα έχει εξοπλίσει από το 1960 και είπαμε ότι αν δεν υποχωρήσει, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία, είναι αρκετά ξεκάθαρο. Είμαστε εξαιρετικά σοβαροί, δεν μπλοφάρουμε γιατί τους παραχωρούνται υπό όρους τα νησιά. Αν η Ελλάδα, που επικαλείται τις συμφωνίες του διεθνούς δικαίου σε κάθε ομιλία, δεν συμμορφωθεί με αυτό, θα προχωρήσουμε περαιτέρω. Τα βήματα που κάνει η Ελλάδα στοχεύουν να αποτελέσουν απειλή για την Τουρκία» ισχυρίστηκε εντελώς ανεδαφικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Η νέα εμπρηστική τοποθέτηση Τσαβούσογλου έγινε στο αεροπλάνο της επιστροφής μετά την επίσκεψή του στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη.

Παράλληλα, υποστηρίζοντας ότι είναι υπέρ της δίκαιης κατανομής στην Ανατολική Μεσόγειο, είπε: «κανείς δεν πρέπει να μας αποκλείει. Εχουμε πει ανοιχτά ότι οι ΗΠΑ πάντα είχαν μια πολιτική ισορροπίας τόσο στην Κύπρο όσο και στο Αιγαίο. Βλέπουμε μια απόκλιση από αυτήν την ισορροπία, το είπαμε και στον Μπλίνκεν».

(με πληροφορίες από Hurriyet, Cumhuriyet)

Δημοφιλή