Πρόσφυγας έφυγε από τη Βρετανία για διακοπές το 2008 και έχει εγκλωβιστεί 16 χρόνια στην Αφρική

Η απίθανη ιστορία του 33χρονου σήμερα άνδρα που εξαιτίας σειράς λαθώνυπηρεσιών του Υπ.Εσωτερικών ζει άπορος, χωρίς ταξιδιωτικά έγραφα μακριά από την οικογένεια του είναι στο Η.Β.
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
carstenbrandt via Getty Images

Ένας πρόσφυγας που έφυγε από το Ηνωμένο Βασίλειο για διακοπές ως έφηβος το 2008, βρίσκεται εγκλωβισμένος στην ανατολική Αφρική τα τελευταία 16 χρόνια ενώ δικαστές περιγράφουν την υπόθεση του ως ”εξαιρετική”.

Ο Σαλεχ Αχμέντ Αντούλ Αλί, 33 ετών σήμερα, έφτασε στο Ηνωμένο Βασίλειο σε ηλικία 9 ετών τον Απρίλιο του 2000 με τη μητέρα του και τα δύο μικρότερα αδέρφια του από τη Σομαλία. Ο πατέρας του ήταν ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο και η κυβέρνηση του είχε εκχωρήσει το καθεστώς του πρόσφυγα. Το ίδιο έγινε κ και με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Ο Αλί μάλιστα έλαβε και ταξιδιωτικά έγραφα το 2004, χρονικής ισχύος 10 ετών.

Το 2008 διαγνώστηκε με φυματίωση και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους αποφάσισε να ταξιδέψει στο Τζιμπουτί για σύντομες διακοπές με την ελπίδα ότι το θερμότερο κλίμα θα βοηθούσε την ανάρρωσή του.

Κάποια στιγμή αφότου έφτασε στο Τζιμπουτί, έχασε τα ταξιδιωτικά έγγραφα για πρόσφυγες και δεν μπορούσε να επιστρέψει στην οικογένειά του, που ζει στο Μπρίστολ.

Καθώς δεν υπάρχει βρετανική πρεσβεία στο Τζιμπουτί, κατάφερε να φτάσει στη γειτονική Αιθιοπία και όταν τελικά έφτασε στην Αντίς Αμπέμπα, προσπάθησε τουλάχιστον δύο φορές να λάβει βοήθεια από την πρεσβεία, χωρίς επιτυχία.

Αργότερα, όπως αναφέρει ο Guardian, προέκυψε ότι το βρετανικό Υπουργείο Εσωτερικών δεν είχε κρατήσει αρχεία στη βάση δεδομένων σχετικά με την χορήγηση απ αόριστον άδειας παραμονής του στο Ηνωμένο Βασίλειο ως πρόσφυγας.

Όπως αναφέρει απόφαση του εφετείου την περασμένη εβδομάδα, ″έκτοτε βρίσκεται εγκλωβισμένος στην Αιθιοπία, χωρίς έγγραφα”.

Η μητέρα του, η οποία αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα υγείας, συγκεντρώνει χρήματα επί χρόνια για δικηγόρους, προσπαθώντας να φέρει πίσω τον γιο της.

Τον Ιούνιο του 2015, ένας υπάλληλος του Υπουργείου Εσωτερικών αρνήθηκε την άδεια στον Αλί να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η οικογένεια προσέφυγε στο πρωτοβάθμιο και στο ανώτερο δικαστήριο για θέματα μεταναστών αλλά οι προσφυγές απορρίφθηκαν.

Ο Αλί είναι χωρίς έγγραφα στην Αιθιοπία και ζει ως άπορος, χωρίς χαρτιά, ανίκανος να εργαστεί. Επιβιώνει με τα χρήματα που του στέλνει η μητέρα του.

″Κλαίω επί 16 χρόνια για την απώλεια του γιου μου”, είπε η μητέρα του, Σαμίς Ντίρια στον Guardian. ”Θέλουμε το Υπουργείο Εσωτερικών να μας τον φέρει πίσω. Αλλά δεν μας ακούνε. Όταν μιλάμε στο τηλέφωνο κλαίω κι εκείνος το ίδιο. Δεν είχε τηλέφωνο τους τελευταίους τρεις μήνες, οπότε ήταν δύσκολο να του μιλήσω. Μερικές φορές δεν ξέρουμε καν αν είναι ζωντανός. Εδώ πήγε δημοτικό, εδώ πήγε λύκειο. Πήγε στο Τζιμπουτί μόνο για ολιγοήμερες διακοπές”.

Στο εφετείο, η πρόεδρος του δικαστηρίου είπε πως αυτή”είναι από κάθε άποψη μια πιο εξαιρετική περίπτωση”.

Η απόφαση, η οποία έκανε δεκτή την έφεση του Αλί κατά της απόρριψης της υπόθεσής του και την παρέπεμψε στο ανώτερο δικαστήριο, ήταν επικριτική για τον δικαστή του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου και ανέφερε ότι είχε γίνει σαφές νομικό λάθος όταν απέρριψε την υπόθεση.

Ο Χαλίντ Χασί του Pristine Law, ο οποίος εκπροσωπεί τον Αλί είπε: ”Ο πελάτης μας, όπως είναι κατανοητό, υπέφερε πάρα πολύ ενώ ζούσε σε αφρικανικές χώρες Τζιμπουτί και Αιθιοπία με την ελπίδα να επιστρέψει στο σπίτι και την οικογένειά του στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δυστυχώς, η δοκιμασία του δεν έχει τελειώσει, καθώς το θέμα στάλθηκε πίσω στο ανώτερο δικαστήριο για μια νέα απόφαση, η οποία μπορεί να πάρει μήνες. Για να αποφευχθούν έξοδα και καθυστερήσεις, ελπίζουμε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα του χορηγήσει άδεια εισόδου με μια ειλικρινή συγγνώμη”.

Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών είπε πως ”Είναι θέμα μακροχρόνιας κυβερνητικής πολιτικής να μην σχολιάζουμε μεμονωμένες περιπτώσεις”.

Πηγή: Guardian

Δημοφιλή