Διαμέρισμα 85 εκατ. δολαρίων πωλείται μαζί με θέσεις για το Διάστημα

Πώς το Μανχάταν μετατρέπεται σε μια περιοχή για (ακόμα πιο) πλούσιους.

Τη δεκαετία του 1920, όταν οι μεγιστάνες της «Gilded Age» βασίλευαν στο Μανχάταν, μια κληρονόμος έκλεισε μια συμφωνία άνευ προηγουμένου: Αντάλλαξε την έπαυλή της με ένα διαμέρισμα στην κορυφή ενός νέου κτιρίου, συν μια ιδιωτική είσοδο και έναν ιδιωτικό ανελκυστήρα. Το διαμέρισμά της είχε 54 δωμάτια, και έχει χαρακτηριστεί ως το μεγαλύτερο και ίσως το πιο πολυτελές διαμέρισμα που δημιουργήθηκε ποτέ.

Τα δεδομένα έχουν αλλάξει έκτοτε, αλλά η φιλοσοφία των πάμπλουτων παραμένει σε πολλά πράγματα η ίδια: Υπερπολυτελή κτίρια συνεχίζουν να υψώνονται στη Νέα Υόρκη, και οι τιμές τους φτάνουν στα ύψη – οπότε τίθεται το ερώτημα πώς να προσελκύσεις αγοραστές με τέτοια υπερπροσφορά. Μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα: Δύο θέσεις σε μελλοντική πτήση στο διάστημα.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των New York Times, το επίμαχο διαμέρισμα συνοδεύεται από ένα σπίτι στο Χάμπτονς για ένα καλοκαίρι, δύο Rolls-Royce και μια Λαμποργκίνι, ένα γιοτ για πέντε χρόνια, εισιτήρια για αγώνες, δείπνο μια φορά την εβδομάδα σε εστιατόριο δύο αστεριών Michelin, ένας ιδιωτικός σεφ και άλλα. Η τιμή του βέβαια είναι αστρονομική, στα 85 εκατ. δολάρια – περίπου 92 φορές η μέση τιμή ενός σπιτιού στη Νέα Υόρκη. Το διαμέρισμα άρχισε να διατίθεται προς πώληση έναν χρόνο πριν και δεν έχει πωληθεί ακόμα.

Σύμφωνα με τους NY Times, ήταν «μόλις» το τρίτο πιο ακριβό διαμέρισμα όταν η ιστοσελίδα Curbed συνέταξε λίστα με τα 25 ακριβότερα σπίτια προς πώληση στη Νέα Υόρκη, λίγους μήνες πριν. «Η ανώτατη κατάταξη του real estate στην πόλη είναι εξωφρενική» σημειώνει το Curbed, υπογραμμίζοντας πως το φθηνότερο μεταξύ τους ήταν στα 45 εκατ. δολάρια. Οι τιμές αυτές αντικατοπτρίζουν τη μετατροπή του Μανχάταν σε μια όλο και πιο πολυτελή περιοχή για πάμπλουτους, καθώς όλο και περισσότερα χρήματα επενδύονται σε πανάκριβα διαμερίσματα. Σύμφωνα με την CoStar Group, to 80% των διαμερισμάτων υπό κατασκευή στο Μανχάταν είναι σε υπερπολυτελή κτίρια, ενώ σε όλη την πόλη το ποσοστό πέφτει λίγο στο 74%.

Στη νέα αυτή «χρυσή εποχή», τα κτίρια γίνονται όλο και πιο ψηλά, μαζί και οι τιμές τους. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ένα συγκρότημα διαμερισμάτων 238 εκατ. δολαρίων στο Billionaire’s Row.

Το διαμέρισμα των 85 εκατ. δολαρίων με τα πολλά «έξτρα» πουλά ο μεσίτης Ντάνιελ Νέιντιτς και έχει έκταση περίπου 1.400 τετραγωνικά μέτρα. Βρίσκεται στη West 42nd Street και αξίζει να σημειωθεί πως πέρυσι έγινε επιδρομή των αρχών στο κτίριο για παράνομες ενοικιάσεις μέσω Aibnb (ο Νέιντιτς λέει πως οι μισές περίπου από τις υποτιθέμενες παραβιάσεις για τις οποίες έγινε η επιδρομή έχουν απορριφθεί) .

O μεσίτης Ντάνιελ Νέιντιτς.
O μεσίτης Ντάνιελ Νέιντιτς.

Κατά τον ίδιο, πριν από 20 χρόνια δεν ήταν ωραίο μέρος για να μένει κανείς, καθώς το κτίριο αντικατέστησε έναν στάβλο για άλογα της αστυνομίας, ενώ δίπλα ήταν ένα βενζινάδικο και ένα πάρκινγκ (επίσης έχουν αντικατασταθεί από ψηλά νέα κτίρια).

Το κτίριο του Νέιντιτς προσφέρει διάφορες πολυτέλειες όπως ιδιωτικός κινηματογράφος, πολυτελές γυμναστήριο κ.α. Παρόλα αυτά, τονίζει πως δεν πουλάει απλά ένα διαμέρισμα, μα μια εμπειρία. Παρόλα αυτά, δεν ήταν δυνατόν να καταστεί ιδιωτικός ο ένας από τους τέσσερις ανελκυστήρες, όπως ήθελε ένας από τους πιθανούς αγοραστές. «Ήθελε έναν ιδιωτικό ανελκυστήρα για χρήση ανά πάσα στιγμή, αν και μάλλον δεν θα ήταν εδώ 300 ημέρες τον χρόνο. Απλά ήταν κάτι με το οποίο είχε κολλήσει».

Όσον αφορά στην πτήση στο Διάστημα, δεν έχει οριστεί ακόμα ημερομηνία, και ο Νέιντιτς δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες πέρα από ότι είναι δύο.

Δημοφιλή