Πρόταση Δυσπιστίας: Μετωπική σύγκρουση Κυριάκου Μητσοτάκη - Αλέξη Τσίπρα

Σφοδρή αντιπαράθεση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή.
Δεύτερη ημέρα της συζήτησης επί της προτάσεως δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης, που υπέβαλαν ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλέξης Τσίπρας και 84 Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, σύμφωνα με τα άρθρα 84 του Συντάγματος και 142 του Κανονισμού της Βουλής, Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022. (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)
Δεύτερη ημέρα της συζήτησης επί της προτάσεως δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης, που υπέβαλαν ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλέξης Τσίπρας και 84 Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, σύμφωνα με τα άρθρα 84 του Συντάγματος και 142 του Κανονισμού της Βουλής, Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022. (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)
Eurokinissi

Σε σύγκρουση μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, οδηγήθηκε η συζήτηση στη Βουλή κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας της συζήτησης για την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ποθέτηση του υπουργού Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη.

«H αποστολή της Πολιτικής Προστασίας είναι εθνική δεν έχει χρώμα», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Γνωρίζετε καλύτερα από μένα πόσο τραυματικές μπορεί να είναι οι εμπειρίες των φυσικών καταστροφών. Η Αττική Οδός θα έπρεπε να έχει κλείσει νωρίτερα. Αλλά το μεγαλύτερο μέρος ευθύνης το έχει η Αττική Οδός που ισχυριζόταν ότι μπορούσε να κρατήσει το δρόμο ανοιχτό. Κανείς μετεωρολόγος δεν προέβλεψε τον όγκο του χιονιού που έπεσε στο κέντρο της Αθήνας και στα Βόρεια Προάστια που έφτασε τους 50 πόντους» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός σε παρέμβασή του.

«Αναφερθήκατε ότι δεν πρέπει να κάνω τον μεσάζοντα. Εγώ εξασφάλισα τα 2.000 ευρώ αποζημίωση. Εσείς κ. Τσίπρα γιατί τέτοια αγάπη ξαφνικά για την Αττική Οδό» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης σε άλλο σημείο.

Ακόμα, απαντώντας στον κ. Τσίπρα που τον κατηγόρησε για «προσχηματική συγγνώμη» είπε πως ακόμα πως προτιμώ την «ειλικρινή συγγνώμη» της κυβέρνησης, από την «καμία συγγνώμη του ΣΥΡΙΖΑ για τους 120 νεκρούς στο Μάτι».

Τσίπρας σε Στυλιανίδη: Δεν έκλεισε μόνο η Αττική Οδός Μας λέτε ψέματα για να αποφύγετε την ευθύνη

Μετά την ομιλία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πήρε τον λόγο και ζήτησε από τον κ. Στυλιανίδη να δώσει εξηγήσεις για τα προβλήματα που προκάλεσε η «Ελπίδα» στην Αττική. «Είστε υπουργός κυβερνήσεως της ΝΔ και οφείλετε να δώσετε απαντήσεις» είπε.

«Δεν κατάλαβα να μας υποδείξατε κάπου να κάνατε λάθος. Πού κάνατε λάθος; Γιατί ζητήσατε συγγνώμη;» είπε σε έντονο ύφος ο κ. Τσίπρας.

«Δεν έκλεισε μόνο η Αττική Οδός. Έκλεισαν κι άλλοι δρόμοι. Θα μας πείτε που κάνατε λάθος; Μια ζωή πετάτε το μπαλάκι αλλού. Θα αναλάβετε ποτέ καμία ευθύνη;» τόνισε ακόμη. Και προσέθεσε: «Μας λέτε ψέματα για να αποφύγετε την ευθύνη».

Στυλιανίδης: Από την πρώτη στιγμή αναλάβαμε τη θεσμική μας ευθύνη

«Θα μιλήσω με ειλικρίνεια, όπως κάνω πάντα. Δεν θα εξωραΐσω όσα έγιναν. Ούτε θα ισχυριστώ ότι δεν υπήρξαν αστοχίες και σφάλματα, που μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. Από την πρώτη στιγμή το είπαμε και αναλάβαμε τη θεσμική μας ευθύνη» υπογράμμισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, μιλώντας στη Βουλή.

Ο κ. Στυλιανίδης χαρακτήρισε «αδύναμο κρίκο» της πρόσφατης κακοκαιρίας, την Αττική Οδό, υποστήριξε ότι τίποτα από όσα διαβεβαίωνε η εταιρεία περί πλήρους ετοιμότητας δεν επιβεβαιώθηκαν ενώ έδωσε και προσωπικό τόνο στην ομιλία του τονίζοντας ότι δεν ανέλαβε το υπουργείο επειδή είναι ανεπάγγελτος αλλά επειδή αισθάνθηκε το εθνικό του καθήκον να προσφέρει στην Ελλάδα.

Ο κ. Στυλιανίδης μίλησε για «ειλικρινή και διόλου προσχηματική συγγνώμη προς τον ελληνικό λαό», προσθέτοντας ότι «πρέπει να γίνει ακριβοδίκαια η αποτίμηση της κατάστασης και να μην μείνουμε στις εντυπώσεις».

«Δεν είμαι ενώπιον σας για να υπερασπιστώ τον εαυτό μου. Είμαι εδώ για να εξηγήσω τη σημασία του έργου και την εθνική αποστολή του Υπουργείου που μου ανέθεσε ο πρωθυπουργός. Το έργο το οποίο ανέλαβα είναι δύσκολο. Έχω πλήρη συναίσθηση αυτού. Δεν είμαι αφελής. Ξέρω ότι λειτουργώ, ανά πάσα στιγμή, σε ναρκοπέδιο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης και συμπλήρωσε: «Ανέλαβα, όμως, για συγκεκριμένους λόγους και με συγκεκριμένους στόχους. Για να μπορέσω, αξιοποιώντας και την ευρωπαϊκή μου εμπειρία στο ίδιο αντικείμενο, να συμβάλω στη δημιουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, που θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης».

Πολλές από τις αστοχίες ο κ. Στυλιανίδης τις απέδωσε στην έλλειψη σύγχρονων τεχνολογικών μέσων, όπως για την μέτρηση του όγκου του χιονιού που είναι, όπως είπε, «κρίσιμη παράμετρος εκτίμησης της κατάστασης με βάση τα διεθνή μοντέλα».

«Την ώρα της μάχης, ναι, χρειάζεται ένα οργανωμένο και άρτια εξοπλισμένο Συντονιστικό Κέντρο. Κυρίως μια πλήρης, ενημερωμένη και λειτουργική εθνική βάση δεδομένων», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης.

Στη συνέχεια, ο κ. Στυλιανίδης, χαρακτήρισε «μεγάλη θεσμική τομή» και «ιστορική», την απόφαση του πρωθυπουργού για αυτόνομο υπουργείο.

«Η διασύνδεση κλιματικής κρίσης-πολιτικής προστασίας είναι η μόνη αποτελεσματική συνταγή αντιμετώπισης των νέων ακραίων φαινομένων. Των πρωτόγνωρων φυσικών καταστροφών.

Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της μας ξεπέρασαν. Για να προλάβουμε πρέπει να τρέξουμε με ιλιγγιώδεις ταχύτητες. Η πρόληψη και η προετοιμασία-ετοιμότητα πρέπει να είναι ο βασικός μας μπούσουλας. Αλλιώς, και το λέω με απόλυτη επίγνωση, θα παραμείνουμε απροετοίμαστοι σ′ αυτά που θα έρχονται ολοένα και συχνότερα», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «βασικό εργαλείο είναι το σχέδιο ΑΙΓΙΣ, που με 1,7 δις ευρώ, μας επιτρέπει να οικοδομήσουμε την σύγχρονη Πολιτική Προστασία που επιβάλλουν οι σημερινές συνθήκες».

«Αντιμετωπίσαμε ένα πολύ δύσκολο φαινόμενο. Πράγματι υπήρξαν αστοχίες. Υπήρξαν προβλήματα και αδυναμίες στο συντονισμό. Το είπαμε από την πρώτη στιγμή. Γι′ αυτό και η συγγνώμη του πρωθυπουργού, της κυβέρνησης, η δική μου προσωπικά, προς τους Έλληνες πολίτες ήταν απολύτως ειλικρινής. Καθόλου προσχηματική. Χρέος μας είναι να αντλήσουμε διδάγματα από τις αστοχίες και τις παραλείψεις. Τα λάθη να γίνουν μαθήματα για να μην επαναληφθούν», συμπλήρωσε.

Παράλληλα στάθηκε ιδιαίτερα στο ότι δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες, εγκωμίασε τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισαν οι πυροσβέστες και οι στρατιώτες και έκανε λόγο για τιτάνια προσπάθεια τους που έφτασε σε υψηλά επίπεδα επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας.

Ο κ. Στυλιανίδης χαρακτήρισε την Αττική Οδό, ως τον αδύναμο κρίκο της κρίσης, λέγοντας χαρακτηριστικά.

«Ο πιο αδύναμος κρίκος, δυστυχώς, φάνηκε ότι ήταν η Αττική Οδός. Υπογραμμίζω ότι όλες οι εταιρείες διαχείρισης, μεταξύ των οποίων και οι Αττικές Διαδρομές, εγγυήθηκαν ότι μπορούν να διαχειριστούν το φαινόμενο και να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι. Ειδικά οι Αττικές Διαδρομές διαβεβαίωσαν ότι ήταν σε πλήρη ετοιμότητα. Και ότι διαθέτει περισσότερα οχήματα εκχιονισμού από τη συμβατική της υποχρέωση. Δυστυχώς, τίποτε από αυτά που η εταιρεία διαβεβαίωνε δεν επιβεβαιώθηκαν. Ενώ στην περίπτωση της Νέας Οδού τα πράγματα εξελίχθηκαν όπως σχεδιάστηκαν και σε πλήρη συνεργασία με την Τροχαία είχαμε μια πετυχημένη διαχείριση της δύσκολης κατάστασης. Γιατί, λοιπόν, στην περίπτωση της Νέας Οδού είχαμε μια επιτυχημένη διαχείριση ενώ στην περίπτωση της Αττικής Οδού την χειρίστη διαχείριση;»

Απαντώντας στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά των συντονιστικών συσκέψεων ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι «πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το επερχόμενο καιρικό φαινόμενο και δεν επρόκειτο για συνεδρίαση ούτε διοικητικού οργάνου ούτε για τυπική διαδικασία για αυτό δεν κρατήθηκαν πρακτικά».

«Γι′ αυτό το λόγο δεν τηρούνται πρακτικά με βάση την πρακτική της ΕΕ και, όπως με έχουν ενημερώσει οι νομικοί μας σύμβουλοι, ούτε με βάση την εθνική πρακτική», πρόσθεσε.

Κεραμέως: Πρώτη φορά που κατατίθεται πρόταση δυσπιστίας επειδή έχει πρόβλημα με τους πολίτες η αντιπολίτευση

«Είναι η πρώτη φορά που κατατίθεται πρόταση δυσπιστίας όχι επειδή έχει πρόβλημα με την κοινωνία και τους πολίτες η κυβέρνηση, αλλά επειδή έχει πρόβλημα με την κοινωνία και τους πολίτες η αξιωματική αντιπολίτευση», τόνισε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η οποία εκτίμησε ότι ο πραγματικός λόγος, ο οποίος ώθησε την αξιωματική αντιπολίτευση να χρησιμοποιήσει το ισχυρότερο κοινοβουλευτικό όπλο που διαθέτει, είναι η απόγνωση.

«Οι δημοσκοπήσεις σας δείχνουν σε πτώση, οι ψηφοφόροι σας φυλλορροούν και κινδυνεύετε να βρεθείτε τρίτο κόμμα. Βρίσκεστε σε απόγνωση και προσπαθείτε να αντιστρέψετε την πραγματικότητα», είπε η κ. Κεραμέως επισημαίνοντας πως τα όσα ισχυρίζεται για την Παιδεία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι χαρακτηριστικά αυτής της νοοτροπίας της. Όπως είπε, δέκα μέρες πριν ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι ο λόγος που ανοίγουν τα σχολεία είναι γιατί δεν έχουμε την δυνατότητα τηλεκπαίδευσης αμέσως μετά εφαρμόστηκε καθολικά η τηλεκπαίδευση και ο ΣΥΡΙΖΑ διαψεύστηκε στην πράξη, ενώ μετά εγκάλεσε το υπουργείο που εφάρμοσε την τηλεκπαίδευση.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας «Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει πρόταση δυσπιστίας για κακή διαχείριση της πανδημίας σε μια κυβέρνηση που υπερδιπλασίασε τις κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας, ενίσχυσε το ΕΣΥ με επιπλέον 14.000 γιατρούς και νοσηλευτές, έδωσε κίνητρα σε ιδιώτες, προχώρησε σε επίταξη για να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή υγειονομική κρίση με συνέπεια το ΕΣΥ να αντέχει και να αντεπεξέρχεται σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες».

Αναφορικά με τον λόγο της αντιμετώπισης της ακρίβειας που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Κεραμέως τόνισε ότι είναι προφανές ότι δεν είναι αυτός ο λόγος καθώς η κυβέρνηση έχει διαθέσει 1,75 δισ. για την αντιμετώπιση της των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης επιπλέον των 43 δισ. που δαπανήθηκαν για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας και την συνολική στήριξη των πολιτών.

Αναφερόμενη στον τρίτο λόγο, που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση δυσπιστίας, αυτόν της αποτυχίας αντιμετώπισης της κακοκαιρίας, η κ. Κεραμέως παρατήρησε πως ξεχνάει ότι όσες φορές κλήθηκε ως κυβέρνηση να αντιμετωπίσει κρίσεις, οι συνέπειες ήταν τραγικές με απώλειες ανθρώπινων ζωών. «Εμείς δεν αποποιούμαστε των ευθυνών μας όπως εσείς. Στην πρωτοφανούς έντασης κακοκαιρίας ο συντονισμός και η αποτελεσματικότητα δεν ήταν αυτή που έπρεπε γι′ αυτό ζητήσαμε συγγνώμη από τους πολίτες, κινηθήκαμε ώστε να αποζημιωθούν οι όσοι ταλαιπωρήθηκαν στην Αττική Οδό και αναπροσαρμόζουμε τους σχεδιασμούς μας ώστε να υπάρχει καλύτερη συνεργασία και πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση. Η μπάρα είναι ψηλά και η κοινωνία έχει υψηλές απαιτήσεις από μας και θα προσπαθούμε πάντα να ανταποκρινόμαστε», επισήμανε.

Σχετικώς με τον τομέα της αρμοδιότητάς της, η υπουργός Παιδείας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ενοχλήθηκε από το γεγονός ότι στη διάρκεια της κακοκαιρίας σε όσες περιοχές τα σχολεία δεν ήταν δυνατόν να διεξαχθεί δια ζώσης διδασκαλία, η διαδικασία της τηλεκπαίδευσης λειτουργούσε με μαζική συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας και με ομαλή μετάβαση. Ανέφερε ως παράδειγμα τα μαθήματα της χθεσινής ημέρας κατά την οποία εφαρμόστηκε η τηλεκπαίδευση σε ποσοστό 98,4% επί των κλειστών τμημάτων. Προς τούτο, η υπουργός ευχαρίστησε την εκπαιδευτική κοινότητα για την συνέπεια και την προσαρμοστικότητα της. Καταλόγισε επίσης στον ΣΥΡΙΖΑ ότι προσέθεσε ακόμη μία ανακρίβεια όταν ισχυρίστηκε ότι το υπουργείο επέμενε να μην κλείσουν τα σχολεία την Δευτέρα και την Τρίτη, ενώ η τοπική αυτοδιοίκηση έχει την αρμοδιότητα να αποφασίσει για τα σχολεία σε περιόδους κακοκαιρίας. ”Καλώς έκλεισαν τα σχολεία και καλώς εφαρμόστηκε η τηλεκπαίδευση” είπε και κατέληξε καταλογίζοντας στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι διατελεί σε μια μόνιμη άρνηση καθώς όταν ανοίγουν τα σχολεία τα θέλει κλειστά, κλείνουν τα σχολεία τα θέλει ανοιχτά.

Τέλος, η υπουργός Παιδείας , όταν δέχθηκε τα πυρά της αντιπολίτευσης, απάντησε σχετικώς με την απόσυρση βίντεο της ελληνικής εταιρείας προγεννητικής αγωγής ότι παρενέβη ώστε να ανακληθεί όταν διαπιστώθηκε πως έπρεπε να αποσυρθεί ενώ διευκρίνισε ότι δεν επρόκειτο ωστόσο για ένα πρόγραμμα ενταγμένο στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα.

Είχε προηγηθεί έντονη κριτική από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Ευ. Τσακαλώτο, την Νάντια Γιαννακοπούλου από το ΚΙΝΑΛ και τον Θανάση Παφίλη από το ΚΚΕ, οι οποίοι κατηγόρησαν το υπουργείο για σκοταδιστικές αντιλήψεις και μεσαιωνικές αντιλήψεις με αιχμή το περιεχόμενο του συγκεκριμένου βίντεο.

Γεωργιάδης: Η Ελλάδα στον υψηλότερο δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης από τον Δεκέμβριο του 2000

«Η Ελλάδα είναι σήμερα στον υψηλότερο δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης , που έχει βρεθεί από τον Δεκέμβριο του 2000, σύμφωνα με την χθεσινή δημοσίευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης

Μιλώντας κατά τη συζήτηση της Πρότασης Δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Γεωργιάδης καταλόγισε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι με όσα λέει έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα και του τι συμβαίνει σε όλο τον κόσμο.

Η χώρα μας τόνισε «είχε 22 χρόνια, για να βρεθούμε σε αυτή την θέση στον δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης που είναι σήμερα, δηλαδή από την εποχή που η Ελλάδα ήταν πριν μπεί στο ευρώ και η κοινωνία είχε την προσδοκία ότι αλλάζει η οικονομική μας μοίρα. Από τότε είχαμε να φτάσει η Ελλάδα τόσο ψηλά σε αυτόν τον δείκτη. ’Αλλο εάν μου πείτε ότι και η ΕΕ είναι στην ”λίστα Πέτσα” και ανέβασε τόσο ψηλά !»

Αναφερόμενος στην πολιτική της κυβέρνησης για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, είπε πως τα αποτελέσματα είναι απόλυτα μετρήσιμα και δεν αφορούν θεωρίες. Σύμφωνα λοιπόν, με τα σημερινά στοιχεία της ΕΕ, η Ελλάδα είναι στην πρώτη θέση σε απορροφήσεις από την 19η θέση που ήταν επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ. Στο Kοινωνικό Ταμείο, από την 21h θέση που ήταν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που υποτίθεται ότι είστε το κόμμα της ανθρωπιάς και της άμβλυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων, σήμερα είμαστε στην πρώτη θέση με την κυβέρνηση που εσείς λέτε ότι είναι ανάλγητη νεοφιλελεύθερη. Αλλά και στο σύνολο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων πάλι είμαστε στην πρώτη θέση!

Ο κ. Γεωργιάδης, επίσης, είπε ότι και στα εγερθέντα δάνεια της Ευρωπαϊκής Αναπτυξιακής Τράπεζας η Ελλάδα αυτά τα δυόμιση χρόνια η διαφορά με την πενταετία του ΣΥΡΙΖΑ είναι εντυπωσιακή.

Ο υπουργός, σημείωσε ότι την ημέρα που ο κ. Τσίπρα κατέθετε την πρόταση δυσπιστίας γιατί είμαστε όπως έλεγε η χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, εκείνη την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον μεγαλύτερο τραπεζίτη του κόσμου της JP MORGAN όπου αποφάσιζε να φέρει στην ελληνική οικονομία 1,1 δισ. δολάρια για να φτιάξει το πρώτο ελληνικό «μονόκερο» την Viva Wallet .

Την ίδια ημέρα που ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας, είπε ο υπουργός, η εταιρεία ΠΙΤΣΟΣ ξεκίνησε και πάλι της εργασίες της στην Ελλάδα υπό τη νέα διοίκησή της και οι εργαζόμενοί της επαναπροσλήφθηκαν. Επίσης αναφέρθηκε και σε σειρά άλλων στρατηγικών επενδύσεων όπως της Amazon που ξεκινάει τις κινηματογραφικές παραγωγές στην χώρα μας, του αιτήματος της Microsoft για να δημιουργηθούν τρία μεγάλα Data center, στα τρία μεγάλα υδατοδρόμια που βγήκαν οι άδειες κ.λ.π

Κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να δηλώσει εάν επιμένει στην πρόβλεψη που είχε κάνει ο Αλέξης Τσίπρας στην ΔΕΘ ότι θα είμαστε προτελευταίοι σε ανάπτυξη σε όλη την ΕΕ, λέγοντας πως σε λίγες ημέρες βγαίνουν τα επίσημα στοιχεία και εκτίμησε πως θα είμαστε στην πρώτη τετράδα σε ανάπτυξη σε όλη την ΕΕ. Και θύμισε πως επί ΣΥΡΙΖΑ όλα τα χρόνια σε αυτή την λίστα η χώρα μας ήταν τελευταία!

Ο κ. Γεωργιάδης, όμως, με αφορμή τις αναφορές του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού για την ανάγκη να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στους θεσμούς, αναφέρθηκε στην υπόθεση Novartis και τις διαπιστώσεις του εισαγγελικού βουλεύματος που αρχειοθέτησε την έρευνα εναντίον του, λέγοντας σε υψηλούς τόνους «μετά από πέντε χρόνια, λάσπης, συκοφαντίας και απόπειρα πολιτική και φυσικής μου εξόντωσης από τον ΣΥΡΙΖΑ θα μου ζητήσει κανείς σας συγνώμη;» και αναρωτήθηκε «με αυτά τα αίσχη που κάνατε σε αυτή την υπόθεση, ένας από όλους εσάς του ΣΥΡΙΖΑ θα ορθώσει το ανάστημά τους σε αυτό που στήθηκε σε αυτή την Βουλή από τον κ. Παπαγγελόπουλο και τους άλλους και να πει ”ρε παιδιά το παρακάναμε” αλλά σιωπήσατε για να κάνετε το χατίρι του Πολάκη, του Παπαγγελόπουλου και του Βαξεβάνη και αυτό δεν σας το συγχωρώ … Ντροπή σας !»

Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του για την πρόταση δυσπιστίας, και μετά την κύρια ομιλία του υπουργού Ανάπτυξης, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δ.Βίτσας είπε ότι οι δικαστικές αποφάσεις είναι σεβαστές, «ακόμα και όταν υποβιβάζεται ο δικαστής που την είχε αναλάβει, ακόμα και όταν δεν δέχθηκε το δικαστικό σώμα να παραλάβει τα στοιχεία από τους Αμερικάνους, ακόμα κι αν δόθηκαν οι μάρτυρες στη δημοσιότητα. Το λέει και το Σύνταγμα.. Να συμφωνήσουμε όμως ότι, υπάρχει σκάνδαλο Νοβάρτις και ότι έγινε στην περίοδο της δικής σας διακυβέρνησης;» ρώτησε ο κ. Βίτσας και συνέχισε: «Έχω δικαίωμα να κρίνω, ότι σε αυτό το σκάνδαλο υπάρχει - κατ′ ελάχιστο - πολιτική ευθύνη και συγκάλυψη;».

Σχολιάζοντας τη θέση του κ. Βίτσα, ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε ότι αυτό που ζήτησε ευθέως ήταν η συγνώμη για τις προσωποποιημένες κατηγορίες από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, «από συναδέλφους σας πρώην υπουργούς, που με κατηγορούσαν ονομαστικά ότι δωροδοκήθηκα από την εταιρεία Νοβάρτις, και τώρα που έβγαλε την απόφασή της η Δικαιοσύνη, είπατε: ”σεβαστές οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης, αλλά”. Εάν θέλετε να κάνουμε κουβέντα για το σκάνδαλο Νοβάρις, πολύ ευχαρίστως. Αλλά χάνοντας, η εισαγγελέας διαφθοράς κα Τουλουπάκη, τα χρόνια για να κυνηγάει εμάς, δεν άσκησε διώξεις κατά γιατρών, και τώρα, για τους περισσότερους έχουν παραγραφεί τα πιθανά αδικήματα, και το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να διεκδικήσει αποζημιώσεις από αυτούς» είπε ο κ. Γεωργιάδης.

«Εγώ ρώτησα: Για το γεγονός ότι με λέγατε κλέφτη, θα μου ζητήσετε συγνώμη; Έχει ένας από εσάς το θάρρος να σηκωθεί και να πει συγνώμη κε Γεωργιάδη;» ρώτησε, εκ νέου ο υπουργός Ανάπτυξης.

Ανταπαντώντας, ο κ. Βίτσας είπε: «Ότι θεωρούμε πως έχετε πολιτική ευθύνη, σαν κυβέρνηση, κι εσείς ο ίδιος ως υπουργός Υγείας, για το σκάνδαλο Νοβάρτις, - κατ′ ελάχιστον - το θεωρούμε. Οπότε θα περιμένετε πάρα πολύ να σας ζητήσουμε συγνώμη. Δεν θα σας δώσουμε αυτή τη χαρά», είπε ο κ. Βίτσας, με τον κ. Γεωργιάδη να σχολιάζει από τα υπουργικά έδρανα: «Ντροπή σου. Για τη δωροδοκία, με λέγατε ψεύτη. Και δεν ντρέπεστε..».

Σκυλακάκης: Να είμαστε μετρημένοι με τα δημοσιονομικά

«Πρέπει να είμαστε συνετοί και μετρημένοι με τα δημοσιονομικά γιατί έχουμε την ανάγκη να μειώσουμε το έλλειμμα και από του χρόνου να περάσουμε σε ήπιο πρωτογενές πλεόνασμα » τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Αναφερόμενος στον πληθωρισμό, ο κ. Σκυλακάκης είπε πως είναι ένα φαινόμενο που συντριπτικά οφείλετε στην διεθνή αύξηση αγαθών που τις τιμές τους δεν τις ελέγχουμε . Η κυβέρνηση, επισήμανε πως κάλυψε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των αυξήσεων στα οικιακά τιμολόγια του φυσικού αερίου και του ρεύματος και από τον Ιανουάριο θα καλύψει και για τις επιχειρήσεις το 50%. Όμως, οι δυνατότητες , θα πρέπει να το ξέρουμε όλοι μας, πως δεν είναι απεριόριστες.

Ο αναπληρωτής υπουργός, σημείωσε πως την περίοδο της πανδημίας κρατήσαμε την οικονομία μας όρθια με τεράστια δημοσιονομική θυσία. Βοηθάμε και θα συνεχίσουμε να βοηθάμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις γιατί η οικονομία μας πάει καλά. Οι επενδύσεις αυξάνονται ήδη θεαματικά, έχουμε περισσότερες εξαγωγές και από το 2019. Υπογράμμισε πως οι εμβληματικές επενδύσεις είναι πολύ σημαντικές γιατί αυτές λειτουργούν «ως τους αρχηγούς του κοπαδιού των επενδυτών». Εκτίμησε πως θα πάει εφέτος καλά και ο τουρισμός όπως έχει πει και ο επικεφαλής της TUI.

Το 2022 η οικονομία μας, είπε ο κ. Σκυλακάκης, θα πηγαίνει κάθε ημέρα και καλύτερα. Έκρουσε πάντως τον κώδωνα ότι «πρώτα θα πρέπει να βγάζουμε τα χρήματα και μετά να τα ξοδεύουμε. Αυτό δεν δουλεύει ανάποδα». Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα της Αντιπολίτευσης κατά την διάρκεια της πανδημίας μας έλεγαν: ξοδέψτε τώρα χρήματα που δεν έχουμε. Δανειστούμε σαν να μην υπάρχει αύριο και έχει ο Θεός… αλλά κοιτάξτε κύριοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχετε βρει το λυχνάρι του Αλαντίν, αυτά μας τα λέγατε και το ’14 και ήρθε το ’15 και τα κάνατε θάλασσα… Μας φορτώσατε φόρους και επειδή δεν μας δάνειζε κανείς ως χώρα καταλήξατε ικέτες στους δανειστές, με όλα όσα ακολούθησαν…

Σχετικά με έργα και υποδομές που αφορούν την αντιμετώπιση των νέων κλιματικών φαινομένων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε πως «χρειάζονται επενδύσεις και αυτό κάνει η κυβέρνησή μας. Παραλάβαμε έναν μηχανισμό πάρα πολύ αδύναμο. Με μηδενικές επενδύσεις. Όταν είχαμε τις πλημμύρες της Μάνδρας, η Πολιτική Προστασία επικοινωνούσε ακόμα με fax, εν έτη 2017! ήταν δηλαδή ακόμη στην δεκαετία του ’80. Στην ουσία, εμείς ξεκινήσαμε από το μηδέν ή για την ακρίβεια υπό του μηδενός εάν σκεφτούμε και το Μάτι. Με την βοήθεια του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν ξεκινήσει μεγάλες επενδύσεις στην Πολιτική Προστασία. Το πρόγραμμα Αιγίς ύψους 1,7 δις ευρώ εκ των οποίων 408 εκατ ευρώ από το «Ελλάδα 2.0» είναι ένα πρόγραμμα πλήρες. Εγκρίθηκε τον Ιούνιο του 2020 στην διάρκεια της πανδημίας, ξεκίνησε αλλά προφανώς θέλει δύομε τρία χρόνια ώστε ακόμα και με τις ταχύτερες διαδικασίες για να έχουμε την ολοκλήρωσή του, γιατί δεν πατάς ένα κουμπί και αλλάζει όλο το σύστημα. Σημείωσε ότι οι επενδύσεις από το Κράτος από μόνες του δεν αρκούν αλλά θα πρέπει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αξιοποιήσει το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για να αναβαθμίσει τις υποδομές της και να τις προτάξεις από άλλες επενδύσεις που είναι φιλοεκλογικές όπως άλλωστε και ο ιδιωτικός τομέας και τα νοικοκυριά από την πλευρά τους να προετοιμαστούν καλύτερα για αυτή τη νέα εποχή των ακραίων κλιματικών φαινομένων».

Μενδώνη: Ο ΣΥΡΙΖΑ δοκιμάστηκε και απέτυχε

Σε προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να συσπειρώσει τις δυνάμεις του και να περιορίσει τις φυγόκεντρες τάσεις των ψηφοφόρων του και σε επιδίωξή του να θολώσει την εικόνα των μεγάλων εσωκομματικών του προβλημάτων, να πολώσει το κλίμα και να ασκήσει αντιπολίτευση πατώντας στις γνωστές πρακτικές του παρελθόντος όταν ήταν και πάλι αξιωματική αντιπολίτευση, επέδωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης.

Η κ. Μενδώνη, τόνισε στην ομιλία της, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει τις πρακτικές του, διότι μόνον αυτές γνωρίζει, ξεχνώντας ότι μεσολάβησαν πέντε χρόνια δικής του διακυβέρνησης, κατά την οποία κυβέρνησε, δοκιμάστηκε, κρίθηκε και απέτυχε.

Όπως επισήμανε, στους 24 από τους 30 μήνες της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, η κυβέρνηση αυτή αντιμετώπισε σοβαρές κρίσεις υψηλού κινδύνου όπως του Έβρου και του Αιγαίου κυρίως όμως κλήθηκε να αντιμετωπίσει την παγκόσμια πανδημική κρίση. Απεναντίας, όπως είπε, η αξιωματική αντιπολίτευση επενδύει στα θύματα για την επαναφορά της στην κυβέρνηση και αρνείται την επιτυχία του εμβολιασμού, του πολλαπλασιασμού των ΜΕΘ και την ενίσχυση του ΕΣΥ, ενώ επιχειρεί με προπαγάνδα να εμφανίσει σαν ανύπαρκτο το πακέτο των 44 δις ευρώ που διατέθηκαν στους κλάδους που πλήττονται από την πανδημία. Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε η κ. Μενδώνη, «μας κατηγορεί ότι αδιαφορούμε για τους εργαζόμενους στον τομέα του σύγχρονου πολιτισμού όταν μέχρι σήμερα έχει διατεθεί 1 δισ. ευρώ για την ενίσχυση του πληττομένου αυτού χώρου και επιπλέον 200 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Η υπουργός Πολιτισμού παραδέχθηκε ότι υπήρξαν αστοχίες και ελλείψεις στην αντιμετώπιση του πρωτοφανούς κύματος κακοκαιρίας, ωστόσο επισήμανε ότι δεν θύματα και προσέθεσε πως οι συγκρίσεις τεκμηριώνουν απολύτως ποιοι απέτυχαν παταγωδώς στην διαχείριση των κρίσεων της πλημμύρας και της φωτιάς. Καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν είχε σχεδιαστεί καμία πολιτική που να αντιμετωπίζει το πρόβλημα της κλιματικής κρίσης στην πολιτιστική κληρονομιά, ιδίως για την περιοχή της Μεσογείου, ενώ από τότε που ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση καταρτίζετε εθνικό σχέδιο για την διαχείριση τέτοιων κινδύνων και διατίθενται και ανάλογοι πόροι.

«Ακόμη και το εθνικό όραμα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα ενώ οι συντηρητικοί Times του Λονδίνου άλλαξαν στάση χάρη στις πολιτικές μας άλλαξαν στάση μετά από 50 χρόνια, η αξιωματική αντιπολίτευση μόνον μιζέρια άρνηση και μεμψιμοιρία εξέφρασε» κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ, η υπουργός Πολιτισμού. Καταλόγισε τέλος στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν διστάζει να διασπείρει ψευδείς ειδήσεις, ακόμη κι αν αυτές είναι απαξιωτικές και προσβλητικές για τη χώρα. «Να μην αναφερθώ στην Ακρόπολη η στο Τατόι, θα αναφερθώ όμως στην δήθεν καταστροφή των Μυκηνών από πυρκαγιά. Προκειμένου να αντιπολιτευτούν το υπουργείο μιλούσαν συνειδητά ψευδόμενοι για καταστροφή του αρχαιολογικού χώρου μέχρι και της πύλης των Λεόντων, αγνοώντας ότι από αιώνες αυτή έχει το φαιό αυτό χρώμα λόγω του είδους του πετρώματος και των μυκήτων, δυσφημώντας έτσι την Ελλάδα στο εξωτερικό και μη υπολογίζοντας τις επιπτώσεις στον Τουρισμό και την τοπική Οικονομία» είπε χαρακτηριστικά και κατέληξε: «Όλα είναι θέμα διαφοράς και συναίσθησης ευθύνης».

Με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή