Πρόταση για τη Μ. Εβδομάδα: Χταπόδι «μεθυσμένο» με λιαστό σαμιώτικο κρασί

Ένα πιάτο με δυνατή, αιγαιοπελαγίτικη νοστιμιά! Από τον βραβευμένο σέφ Ευάγγελο Μπιλιμπά.
Αυτή η δημοσίευση αναρτήθηκε στην κλειστή πλέον Πλατφόρμα Αρθρογράφου Huffpost. Οι συνεργάτες αρθρογράφοι έχουν τον έλεγχο της δουλειάς τους και αναρτούσαν δημοσιεύσεις ελεύθερα στον ιστότοπό μας. Εάν θεωρείτε πως πρέπει να επισημάνετε αυτήν την καταχώριση ως καταχρηστική, στείλτε μας ένα e-mail.
.
.

Το χταπόδι, στη διατροφή των Ελλήνων, έχει γράψει τη δική του ιστορία. Αποτελεί ένα από τα πιο νόστιμα και αγαπημένα νηστίσιμα πιάτα των νησιωτών, καθώς αφθονεί στην τροφοδότρα θάλασσα του Αιγαίου!

Πλούσιο σε ωμέγα-3 που ενισχύουν την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, του κυκλοφορικού και του ορμονικού συστήματος κι έχουν ευνοϊκές επιπτώσεις στην καρδιαγγειακή υγεία.

Το χταπόδι, αποτελεί επίσης σημαντική πηγή σιδήρου, χαλκού, βιταμινών Β6 και Β12, φωσφόρου, ψευδάργυρου, μαγνησίου και καλίου, ενώ χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Η συνταγή μας

Χταπόδι μεθυσμένο με γλυκό, λιαστό σαμιώτικο κρασί και πράσο γεμιστό με φασολάκια, ταχίνι και πορτοκάλι.

Υλικά:

(Για το χταπόδι)

Χταπόδι 1500 gr.

2 σκελίδες σκόρδο

2 φύλλα δάφνης

1 κλωνάρι φρέσκο θυμάρι

6 κόκκους πιπέρι

6 κόκκους μπαχάρι

200 ml Samos Nectar, το γλυκό λιαστό μοσχάτο κρασί του Συνεταιρισμού της Σάμου

.
.

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε και κόβουμε το χταπόδι.

Τοποθετούμε τα πλοκάμια σε sous vide (σακκουλίτσα μαγειρέματος) μαζί με όλα τα μυρωδικά, το γλυκό λιαστό και παλαιωμένο Samos Nectar και το μαγειρεύουμε στους 77°C για 4 ώρες.

Μετά τις 4 ώρες, τοποθετούμε τη σακούλα σε παγωμένο νερό, για να σταματήσουμε το μαγείρεμα.

Πράσο γεμιστό με χάντρες και ταχίνι

Υλικά:

4 πράσα ( το λευκό τους μέρος)

50 ml ελαιόλαδο

αλάτι και πιπέρι

200 γραμ. φασολάκια φρέσκα (χάντρες)

100 ml ταχίνι

100 ml χυμό πορτοκάλι

ξύσμα από ένα πορτοκάλι

50 ml ζωμό λαχανικών

Πλένουμε καλά τα πράσα και τα χαράσσουμε μέχρι τη μέση.

Τα αλατοπιπερώνουμε και τα βάζουμε σε σακούλα μαζί με το ελαιόλαδο, ψήνουμε στους 85 βαθμούς για μια ώρα και 15 λεπτά.

Τοποθετούμε τη σακούλα στο κρύο νερό, για να διακόψουμε το ψήσιμο.

Βάζουμε τα φασολάκια σε σακούλα με το ζωμό λαχανικών, το ταχίνι, το ξύσμα και το χυμό και τοποθετούμε για μια ώρα στους 85 βαθμούς.

Κρυώνουμε και γεμίζουμε με αυτά, τα πράσα.

Σερβίρουμε το χταπόδι μαζί με τα γεμιστά πράσα, σε έναν συνδυασμό υγιεινών όσο και πεντανόστιμων γεύσεων!

.
.

Λίγα λόγια για το «Νέκταρ» των θεών, στο τραπέζι των ανθρώπων!

Το Samos Nectar είναι ένα από τα καλύτερα κρασιά στον κόσμο. Παράγεται από υπερώριμο, λιαστό σταφύλι της ποικιλίας «άσπρο μικρόρωγο Μοσχάτο Σάμου». Οίνος φυσικώς γλυκύς, παλαιώνει 6 χρόνια σε δρύινα βαρέλια.

Η φροντισμένη καλλιέργεια από τους έμπειρους αμπελουργούς του νησιού, σε ένα υψηλής αποστράγγισης έδαφος στα πλαίσια μίας ΠΟΠ ζώνης που ευνοείται από ένα ποικίλο μικροκλίμα και, στη συνέχεια, η προσεγμένη οινοποίηση, έχουν αναδείξει το Samos Nectar σε ένα μοναδικό κρασί

Είναι ένα από τα πλέον βραβευμένα κρασιά του Συνεταιρισμού.

Μετρώντας τα βραβεία του στην υψηλότερη κατηγορία των διεθνών διαγωνισμών, διαπιστώνουμε πως ξεπερνούν τα 100(!).

Επίσης, έχει τιμηθεί με 8 Grand Gold βραβεία, 3 Double Gold, ενώ έχει διακριθεί πολλές φορές και στην κατηγορία Trophy ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε χιλιάδες ετικέτες του διεθνούς αμπελώνα.

Βέβαια, αυτό που αποτελεί μοναδικό αριστείο ποιότητας είναι το γεγονός πως τα τελευταία 21 χρόνια δεν έχει υπάρξει ούτε μία χρονιά που να μην έχει τιμηθεί με διεθνές βραβείο!

.
.

Το χρώμα του είναι βαθύ κεχριμπαρένιο, με όμορφες πορτοκαλί ανταύγειες. Στη μύτη επικρατούν αρώματα σταφίδας, αποξηραμένων φρούτων, μελιού και ξηρών καρπών.

Καλή οξύτητα, μεγάλη επίγευση με νότες καπνού. Ελίσσεται μεταξύ των αρωμάτων σταφίδας, δαμάσκηνων και καβουρντισμένης κανέλλας, ενώ στη γεύση παρουσιάζονται στοιχεία καραμέλας βουτύρου, σταφίδας, καρυδιού, ώριμου πορτοκαλιού, ακόμα και γαρύφαλλου, μπλεγμένα με τη γλυκύτητα και «ντυμένα» με εκπληκτική μεταλλικότητα που δίνει μία εντελώς νέα διάσταση στα γλυκό αυτό λιαστό κρασί.

Στο στόμα επιφυλάσσει μια αναπάντεχη φρεσκάδα, που μπορεί να του εξασφαλίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο τραπέζι. Στην κατάλληλη θερμοκρασία (12-14ο C), το Samos Nectar παίρνει τον έλεγχο του ουρανίσκου και μας ταξιδεύει μεταξύ έντονων αρωμάτων αλλά και μεστής, ώριμης γλυκύτητας.

Συνθέτει ένα αρμονικό και ισχυρό σύνολο που μπορεί άνετα να συνοδεύσει πληθωρικά γλυκόξινα φαγητά αλλά και «δυνατά» γλυκά όπως ο μπακλαβάς και η καρυδόπιτα, επιδόρπια σοκολάτας και καραμέλας ή γλυκές δημιουργίες με καβουρντισμένους ξηρούς καρπούς. Ακόμη συνδυάζεται με έντονα τυριά όπως stilton (μπλε και λευκό), ωριμασμένες κεφαλογραβιέρες και διάφορα καπνιστά τυριά.

.
.