Πρώτη Ανάσταση: Από την Κέρκυρα με τους Μπότηδες έως την Χίο και την θορυβώδη Ανάστασησ στην Ομόνοια

Οι θορυβώδης πρώτη Ανάσταση που συμβολίζει τη νίκη της ζωής επί του θανάτου.
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi

Ο εορτασμός του Πάσχα κορυφώνεται με την Ανάσταση του Ιησού Χριστού τα μεσάνυχτα και την αφή του Αγίου Φωτός, αλλά και με την πρώτη Ανάσταση στους ιερούς ναούς το πρωί του Μεγάλου Σαββάτο.

Κέρκυρα: Το έθιμο των μπότηδων

Το Πάσχα γιορτάζεται κάθε χρόνο με ιδιαίτερη θρησκευτική κατάνυξη και στην Κέρκυρα. Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στο νησί των Φαιάκων είναι η περιφορά του Επιταφίου του Αγίου Σπυρίδωνα, που έγινε στις 9.00 το πρωί. Πρόκειται για την αρχαιότερη λιτανεία του Αγίου, που πραγματοποιείται σε ανάμνηση της απαλλαγής του νησιού από τη σιτοδεία.

Νωρίτερα έγινε η αναπαράσταση του Σεισμού μετά την Ανάσταση του Κυρίου, που πραγματοποιείται στον Ι.Ν. Υπεραγίας Θεοτόκου Φανερωμένης (Παναγία των Ξένων), στην Πλακάδα του Αγίου.

Μετά το πέρας της λιτανείας, τελέστηκε ο Εσπερινός της Αναστάσεως οι καμπάνες όλων των εκκλησιών σημαίνουν χαρμόσυνα και από τα μπαλκόνια των σπιτιών οι κάτοικοι έριξαν πήλινα δοχεία γεμάτα νερό (μπότηδες).

Πρόκειται για το έθιμο της «Πρώτης Ανάστασης».

Αμέσως μετά στην περιοχή της Πίνιας (Κουκουνάρα), αναβιώνει το έθιμο της «Μαστέλας». Σ’ ένα στολισμένο με μυρτιές και κορδέλες βαρέλι γεμάτο νερό, οι περαστικοί ρίχνουν κέρματα, κάνοντας μια ευχή. Με την αναγγελία (κωδωνοκρουσίες) της πρώτης Ανάστασης, ο πρώτος που βουτάει στη «Μαστέλα» λαμβάνει και το περιεχόμενό της.

Θορυβώδης η πρώτη ανάσταση στον Άγιο Κωνσταντίνο στην Ομόνοια

Χίος: Εντυπωσιακή πρώτη Ανάσταση – Όλα έτοιμα για τον ρουκετοπόλεμο

Στη Χίο η πρώτη Ανάσταση, πραγματοποιήθηκε για ακόμα μια χρονιά με εντυπωσιακό τρόπο.

Την ίδια ώρα όλα είναι έτοιμα στον Βροντάδο της Χίου, για τον απόλυτο άρχοντα των εθίμων του Πάσχα στο νησί, τον ρουκετοπόλεμο, που και αυτή τη χρόνια αποδείχθηκε πραγματικός μαγνήτης για την έλευση μεγάλου τουριστικού ρεύματος από πολλά μέρη της Ελλάδας και την Τουρκία.

Η ρίψη ρουκετών, θα γίνει με τάξη και σε καθορισμένες ώρες, με απόλυτη παύση την ώρα έλευσης των κατοίκων στις δύο Εκκλησίες Αγίου Μάρκου και Παναγίας Ερειθιανής.

Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης και ο Δήμος θα επιληφθεί για την αποκατάσταση των όποιων ζημιών σημειωθούν σε κτίρια, πρόσθεσε.

Πρώτη Ανάσταση, με θόρυβο, στην Πάτρα: Τα μαγαζιά πετούν εμπορεύματα στους δρόμους – Ένα έθιμο χρόνων

Για περισσότερα από 100 χρόνια οι έμποροι του ιστορικού κέντρου της Πάτρας, τηρούν το έθιμο που θέλει να προκαλούν μεγάλο θόρυβο, μόλις οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπήσουν το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου για την πρώτη Ανάσταση.

Η πρώτη Ανάσταση στο «Διαβολοπάζαρο» της Πρέβεζας

Στην Πρέβεζα, αμέτρητα πήλινα σκεύη έσπασαν στις 11:00στο «Σαϊτάν Παζάρ».

Είναι το έθιμο της πρώτης Ανάστασης σε ένα γραφικό λιθόστρωτο δρομάκι, στο «διαβολοπάζαρο των Τούρκων», στην καρδιά της πόλης.

Το έθιμο, έρχεται από την Τουρκοκρατία και το τηρούν από γενιά σε γενιά οι καταστηματάρχες, για να στείλουν το χαρούμενο μήνυμα της Ανάστασης.

Μόλις ο ιερέας του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Χαράλαμπους σημάνει την πρώτη Ανάσταση, οι ήχοι των κροτίδων διαπερνούν την πόλη, ενώ οι πιστοί ντόπιοι και επισκέπτες σπάζουν στο πλακόστρωτο του Σαϊτάν εκατοντάδες πήλινα κανάτια.

Στην σκλαβωμένη Ελλάδα, οι Πρεβεζιάνοι, έφτιαχναν μόνοι τους κροτίδες, για να κρατήσουν μακριά τους Τούρκους, τις άγιες μέρες του Πάσχα.

Το έθιμο ολοκληρώνεται με κεράσματα.

Οι καταστηματάρχες προσφέρουν στον κόσμο παραδοσιακά γλυκά.

Δημοφιλή