ΔΙΕΘΝΕΣ
12/04/2019 12:17 EEST

Πρώτη φορά στην Ιστορία: Φοιτητές ψήφισαν υπέρ της καταβολής αποζημίωσης σε απογόνους σκλάβων

Οι φοιτητές του Τζορτζτάουν είπαν ένα βροντερό «ναι».

Allen J. Schaben via Getty Images

Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν των ΗΠΑ κλήθηκαν να ψηφίσουν αν επιθυμούν να καταβάλουν αποζημίωση στους απογόνους των ανθρώπων που πουλήθηκαν ως σκλάβοι από το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα πριν από δεκαετίες. Η πλειοψηφία των φοιτητών ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της δημοκρατικής διαδικασίας και ψήφισαν υπέρ του αιτήματος.

Το Τζορτζτάουν γίνεται το πρώτο εκπαιδευτικό ίδρυμα στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ που επιθυμεί την καταβολή αποζημίωσης στους απογόνους των θυμάτων του δουλεμπορίου. Το 60% (2541 ψήφοι) των φοιτητών είπαν «ναι» στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, που αποτελεί προεκλογική δέσμευση πολλών υποψήφιων προέδρων των Δημοκρατικών για τις εκλογές του 2020.

«Τα δημοψηφίσματα των φοιτητών βοηθά στην έκφραση θεμελιωδών αιτημάτων της κοινότητα, αλλά δεν είναι δεσμευτικά», ανέφερε ένας εκ των διευθυντών του ιδρύματος και συμπλήρωσε «Το πανεπιστήμιο θα εξετάσει σοβαρά το αίτημά τους, πάντα με τον βαθύτερο σεβασμό προς τα θύματα του δουλεμπορίου και των οικογενειών τους».

Οι προπτυχιακοί φοιτητές του σχολείου ψήφισαν την Πέμπτη για το δημοψήφισμα, το οποίο θα αυξήσει τα δίδακτρά τους κατά 27,20 δολάρια ανά εξάμηνο για να δημιουργηθεί ένα ταμείο που θα ωφελήσει τους απογόνους των 272 σκλάβων που πουλήθηκαν το 1838 για να αποπληρώσουν το χρέος των Ιησουιτών του Τζορτζτάουν - μια κίνηση που έσωσε οικονομικά το πανεπιστήμιο.

Πηγή: ABC