Ψηφιακό πορτοφόλι: Εντάσσονται άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου και διαβατήριο

Προβλέψεις και για ένταξη της κάρτας ΔΥΠΑ, του δακτυλίου, της νέας ταυτότητας - Τι άλλο ανακοίνωσε ο υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου.
mediamasmedia via Getty Images

Σε έξι μήνες στο ψηφιακό πορτοφόλι θα προστεθούν η άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου και το διαβατήριο, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίους σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στα Παραπολιτικά Fm.

Συγκεκριμένα, είπε πως το τεχνικό κομμάτι πηγαίνει πολύ γρήγορα κι ότι προς το παρόν εκκρεμούν κάποιες νομικές διαδικασίες. Παράλληλα, σημείωσε ότι το καινούργιο πορτοφόλι «δημιουργείται και θα ενταχθούν νέες υπηρεσίες, η κάρτα της ΔΥΠΑ, του δακτυλίου, η νέα ταυτότητα και το δίπλωμα. Σκοπός είναι το νέο wallet μέχρι το τέλος του χρόνου να είναι πλέον ο ενδιάμεσος σύνδεσμος ανάμεσα σε εμάς και σε πολλές υπηρεσίες όχι μόνο του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού τομέα».

Ηλεκτρονικές οι κλήσεις και οι πληρωμές τους

Στο μεταξύ, ο υπουργός επεσήμανε ότι έρχονται και οι ηλεκτρονικές κλήσεις και οι ηλεκτρονικές πληρωμές. Σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα απλοποιηθεί η διαδικασία σχετικά με τις κλήσεις. «Είναι ένα πλάνο ενός ευρύτερου σχεδίου για ψηφιοποίηση και αυτών των διαδικασιών. Και θα κόβονται ηλεκτρονικά οι κλήσεις και θα πληρώνονται ηλεκτρονικά».

Ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε και στη νέα έκδοση του gov.gr, η παρουσίαση της οποίας θα γίνει σε 15 μέρες. «Πλέον με τις παραπάνω από τις 1.600 υπηρεσίες δεν είναι βέβαιο ότι ξέρουμε τι θέλουμε ή ακόμη κι αν ξέρουμε αν θα το βρούμε διότι έχει μεγαλώσει πολύ ο κατάλογος των υπηρεσιών. Με έναν ψηφιακό βοηθό θα περιγράφουμε ή θα εκφωνούμε σε φυσικό λόγο τι είναι αυτό που θέλουμε να κάνουμε και θα μας απαντά είτε γράφοντας, είτε μετατρέποντας το κείμενο σε φωνή».

Συστήματα για την πρόληψη πυρκαγιών και επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Στο μεταξύ, αναφέρθηκε και στη δοκιμαστική λειτουργία εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης και συγκεκριμένα, τις δοκιμές δύο διαφορετικών συστημάτων με εστίες καπνογόνων στην Πεντέλη όπου μπορεί να εντοπιστεί ο καπνός σε ακτίνα μέχρι και 5 χλμ. Τα νέα συστήματα που θα τεθούν στην μάχη της πυρόσβεσης, αξιοποιούν την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης και θα τοποθετηθούν σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας που ήδη υπάρχουν.

Όσο για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων του χειμώνα ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι υπάρχουν συστήματα για άμεση πρόβλεψη πλημμυρικών φαινομενων για το πώς θα εξελιχθούν από την ώρα που θα εκδηλωθούν. «Για παράδειγμα ο συνδυασμός των μετεωρολογικών σταθμών με σταθμούς που μετράνε τα ύψη των νερών στα ποτάμια μπορούν να δώσει αυτό το αποτέλεσμα».

(Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ)

Δημοφιλή