Ρυθμιστικό πλαίσιο για τo bitcoin θέλει η Λαγκάρντ

Η αξία ενός bitcoin σήμερα (13/1) είναι 34.223 $ ή 28.253 €.
ASSOCIATED PRESS

Την εποπτεία του bitcoin σε παγκόσμιο επίπεδο ζητά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, σημειώνοντας ότι το κρυπτονόμισμα έχει χρησιμοποιηθεί σε ορισμένες περιπτώσεις για ξέπλυμα χρήματος και τονίζοντας ότι θα πρέπει να κλείσουν τα όποια ”παράθυρα”.

Το bitcoin ακολούθησε εκρηκτική πορεία τα τελευταία χρόνια και πλέον αγοράζεται από απλό κόσμο, επενδυτικά ταμεία, ακόμη και από μεγάλες εταιρείες. Ορισμένοι έχουν πάρει ακόμη και δάνεια για να αγοράσουν μεγαλύτερα ποσά του κρυπτονομίσματος, η αξία του οποίου έχει σχεδόν δεκαπλασιασθεί από τον περασμένο Μάρτιο

Η αξία ενός bitcoin σήμερα (13/1) είναι 34.223,60 δολάρια ή 28.253,36 ευρώ.

Ωστόσο, το χαρακτηριστικό της ανωνυμίας που έχει το bitcoin έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για ξέπλυμα χρήματος και άλλες παράνομες δραστηριότητες.

«Το bitcoin είναι ένα πολύ κερδοσκοπικό περιουσιακό στοιχείο, με το οποίο γίνονται κάποιες περίεργες δραστηριότητες όπως ξέπλυμα χρήματος», είπε η επικεφαλής της ΕΚΤ.

Δεν έδωσε κάποια συγκεκριμένα παραδείγματα ξεπλύματος χρήματος, αλλά είπε ότι αντιλαμβάνεται πως υπήρξαν ποινικές έρευνες για παράνομη δραστηριότητα

Ο τομέας των κρυπτονομισμάτων τυγχάνει ελάχιστης εποπτείας και ουσιαστικά δεν υπάγεται σε ρυθμίσεις αν και έχουν προκύψει παγκόσμια πρότυπα σε τομείς όπως η καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AML).

Τώρα η Λαγκέρντ, φαίνεται να επισημαίνει όπως μια σειρά εκπροσώπων ρυθμιστικών αρχών από όλο τον κόσμο πως απαιτείται η εφαρμογή παγκόσμιων κανόνων για τα κρυπτονομίσματα

«Πρέπει να υπάρχει ρύθμιση. Αυτό πρέπει να εφαρμοστεί και να συμφωνηθεί ... σε παγκόσμιο επίπεδο, διότι εάν υπάρχει διαφυγή, θα χρησιμοποιηθεί η διαφυγή».

Δημοφιλή