ΗΠΑ: Εκτελέστηκε η πρώτη γυναίκα θανατοποινίτης μετά το 1953

Η 11η εκτέλεση από τον Ιούλιο, όταν ο Τραμπ έδωσε εντολή να ξεκινήσει πάλι η εσχάτη των ποινών στις ομοσπονδιακές φυλακές μετά από 17 χρόνια παύσης.
Handout . / Reuters

Μια γυναίκα από το Κάνσας των ΗΠΑ θανατώθηκε την Τετάρτη για τον στραγγαλισμό μιας εγκύου στο Μιζούρι και την αφαίρεση του μωρού από τη μήτρα της, στην πρώτη εκτέλεση κρατούμενης σε ομοσπονδιακή φυλακή εδώ και σχεδόν επτά δεκαετίες

Η Λίζα Μοντγκόμερι, 52 ετών, ανακηρύχθηκε νεκρή στις 1:31 π.μ. (τοπική ώρα) αφού της χορηγήθηκε θανατηφόρα ένεση στο ομοσπονδιακό συγκρότημα φυλακών Τερ Οτ της Ιντιάνα.

Αυτή ήταν η 11η εκτέλεση με ένεση από τον Ιούλιο, όταν ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ένθερμος υποστηρικτής της θανατικής ποινής, έδωσε εντολή να ξεκινήσει πάλι η εσχάτη των ποινών στις φυλακές μετά από 17 χρόνια παύσης.

ASSOCIATED PRESS

Καθώς υψώθηκε μια κουρτίνα στο θάλαμο εκτέλεσης, η Μοντγκόμερι κοίταξε στιγμιαία σαστισμένη με τους δημοσιογράφους που την παρατηρούσαν πίσω από το χοντρό γυαλί.

Καθώς ξεκίνησε η διαδικασία εκτέλεσης, μια γυναίκα που στεκόταν πάνω από τον ώμο της έσκυψε, αφαίρεσε απαλά τη μάσκα από το πρόσωπό της και τη ρώτησε αν είχε κάποια τελευταία λόγια. «Οχι», απάντησε η Μοντγκόμερι με μια ήσυχη, χαμηλή φωνή. Δεν είπε τίποτα άλλο.

Στις 1:30 π.μ., ένας αξιωματούχος με μαύρα γάντια με ένα στηθοσκόπιο μπήκε στο δωμάτιο, άκουσε την καρδιά και το στήθος της και μετά έφυγε. Κηρύχθηκε νεκρή ένα λεπτό αργότερα.

ASSOCIATED PRESS

«Η δίψα για αίμα μιας αποτυχημένης κυβέρνησης εμφανίστηκε απόψε», δήλωσε ο δικηγόρος της Μοντγκόμερι, Κέλι Χένρι. «Ολοι όσοι συμμετείχαν στην εκτέλεση της Λίζα θα πρέπει να νιώθουν ντροπή», πρόσθεσε.

Η Μοντγκόμερι ήταν η πρώτη από τους τελευταίους τρεις ομοσπονδιακούς κρατούμενους που είχαν προγραμματιστεί να εκτελεστούν πριν από την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου, ο οποίος αναμένεται να διακόψει τις ομοσπονδιακές εκτελέσεις.

Αλλά ένας ομοσπονδιακός δικαστής στην Κολούμπια μπλόκαρε τις άλλες δύο προγραμματισμένες εκτελέσεις αργότερα αυτήν την εβδομάδα την Τρίτη, καθώς αμφότεροι οι θανατοποινίτες νοσούν με κορονοϊό.

Bryan Woolston / Reuters

Η Μοντγκόμερι επρόκειτο να εκτελεστεί σε φυλακές της Ιντιάνα τον Δεκέμβριο αλλά οι συνήγοροί της προσβλήθηκαν από κορονοϊό κατά την επίσκεψη τους στο σωφρονιστικό κατάστημα και κατέθεσαν αίτημα να τους δοθεί χρόνος περισσότερος χρόνος, προκειμένου να προλάβουν να καταθέσουν αίτημα για επίδειξη επιείκειας στην πελάτισσά τους.

Ο δικαστής Ράντολφ Μος ήταν θετικός και τους έδωσε χρόνο για να καταθέσουν το αίτημα. Η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης προχώρησε στον ορισμό νέας ημερομηνίας για την εκτέλεση. Ο Μος, όμως, έκρινε πως η πράξη αυτή ήταν αυθαίρετη και ακύρωσε την προγραμματισμένη για τις 12 Ιανουαρίου εκτέλεση.

Η απόφαση του όμως ανατράπηκε από το ανώτερο δικαστήριο και η εκτέλεση έγινε κανονικά.

Η Μοντγκόμερι καταδικάστηκε για τη δολοφονία της 23χρονοης Μπόμπι Τζο Στίνετ στην πόλη Σκίντμορ του βορειοδυτικού Μιζούρι τον Δεκέμβριο του 2004.

Reuters Photographer / Reuters

Χρησιμοποίησε ένα σχοινί για να στραγγαλίσει τη νεαρή γυναίκα, η οποία μάλιστα ήταν οκτώ μηνών έγκυος και έπειτα την μαχαίρωσε με ένα κουζινομάχαιρο, και τράβηξε μέσα από τη μήτρα το μωρό, που ήταν κοριτσάκι.

Πήρε το παιδί μαζί της και προσπάθησε να το παρουσιάσει ως δικό της σύμφωνα με τις αρχές.

Οι δικηγόροι της υποστήριζαν πως έπασχε από σοβαρές ψυχικές νόσους.

Ο Μπάιντεν αντιτίθεται στη θανατική ποινή και εκπρόσωπός του έχει δήλωσε ότι θα εργαστεί για καταργηθεί.

Ωστόσο, ο εκλεγμένος πρόεδρος δεν έχει πει εάν θα καταργήσει και τις ομοσπονδιακές εκτελέσεις μετά την ανάληψη της εξουσίας του στις 20 Ιανουαρίου.

(με πληροφορίες από Associated Press)

Δημοφιλή