Ρύζι: Τελικά βοηθά στο αδυνάτισμα ή πρόκειται για άλλον ένα μύθο

Yπό πολύ συγκεκριμένους όρους. Ποιοι είναι αυτοί;
Carlina Teteris via Getty Images

Τριάμιση δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο απολαμβάνουν το ρύζι σε εβδομαδιαία βάση και σε ένα σωρό εκδοχές. Οι Ιταλοί το χρησιμοποιούν στα λαχταριστά ριζότα τους, οι Ιάπωνες για το δημοφιλέστατο σούσι, οι Μεξικανοί για τα μπουρίτος.

Όμως, πέρα από το γεγονός ότι είναι νόστιμο, προσιτό και ευέλικτο, το ρύζι είναι επίσης πλούσιο σε ορισμένα σημαντικά θρεπτικά συστατικά, ενώ επιφυλάσσει μερικά μοναδικά οφέλη για την υγεία.

Ποια είναι τα διαφορετικά είδη ρυζιού

Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες διαφορετικές ποικιλίες ρυζιού. Αυτές οι ποικιλίες ταξινομούνται ανάλογα με τον βαθμό άλεσης, το άρωμα, τη γεύση, τον τρόπο επεξεργασίας τους και συνηθέστερα το μέγεθος των κόκκων.

Oι πιο γνvστές ποικιλίες είναι το μακρύκοκκο λευκό, το μακρύκοκκο καστανό, το Parboiled, το λευκό κοντόκοκκο ή το γλασσέ, το ρύζι δηλαδή που χρησιμοποιείται σε σούπες, στις διάφορες γεμίσεις και στο ρυζόγαλο.

Εξίσου φημισμένο είναι και το μπασμάτι, το αρωματικό ρύζι που απελευθερώνει τα ιδιαίτερα αρώματά του κατά τη συντήρηση και την αποθήκευσή του σε συγκεκριμένες συνθήκες.

Τα οφέλη του ρυζιού

Παρά τη δημοτικότητα του λευκού ρυζιού, ο τρόπος επεξεργασίας του το καθιστά λιγότερο υγιεινό από άλλες ποικιλίες ρυζιού, αν και εξακολουθεί να έχει ορισμένα σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως φώσφορο, μαγγάνιο, θειαμίνη και νιασίνη. Ωστόσο, το λευκό ρύζι έχει και μειονεκτήματα, όπως το να προκαλεί αυξήσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αυξάνοντας πιθανώς τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

Για αυτούς τους λόγους, η κοινότητα των διατροφολόγων συνιστά να επιλέξουμε μια ποικιλία πιο πλούσια σε μικροθρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες, όπως το καστανό ρύζι. Το καστανό ρύζι θεωρείται πιο υγιεινό από το λευκό, καθώς επιφυλάσσει περισσότερα θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες και έχει χαμηλότερη γλυκαιμική απόκριση, η οποία συμβάλλει στα υγιή επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Συν τοις άλλοις το καστανό ρύζι είναι μια καλή πηγή θρεπτικών ουσιών και μετάλλων όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος και αρκετές βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Ωστόσο, ένα από τα κορυφαία οφέλη της κατανάλωσης οποιασδήποτε ποικιλίας ρυζιού είναι η υψηλή περιεκτικότητά της σε σύνθετους υδατάνθρακες, που αποτελούν για το σώμα μας την κυρίαρχη πηγή ενέργειας

Tελικά το ρύζι συμβάλλει στην απώλεια βάρους;

Το ρύζι είναι αρκετά χορταστικό. Έτσι μας βοηθά να τρώμε λιγότερο μέσα στην ημέρα, περιορίζοντας την πρόσληψη θερμίδων και δημιουργώντας έτσι το απαραίτητο θερμιδικό έλλειμμα.

Ωστόσο, αν στοχεύουμε στην απώλεια βάρους έχει σημασία να δώσουμε προσοχή στην ποσότητα και να περιοριστούμε αυστηρά στο ένα φλιτζάνι την ημέρα. Στο αδυνάτισμα θα συμβάλει τρομερά και η συμπερίληψη περισσότερων από μία ποικιλιών ρυζιού στη διατροφή μας, μαζί με την καθημερινή κατανάλωση άφθονων λαχανικών και υγιεινών πηγών πρωτεΐνης.

(Mε πληροφορίες από usatoday).