Οι γλυκοπατάτες θεωρούνται «καλοί» ή «κακοί» υδατάνθρακες;

Ολη η αλήθεια για την επίδραση της γλυκοπατάτας στον οργανισμό μας.
Irinel Cojocaru / 500px via Getty Images

Οι γλυκοπατάτες είναι ένα ευέλικτο αμυλούχο λαχανικό που ταιριάζει τέλεια στις αλμυρές πίτες μας, στις σαλάτες μας, αλλά και σε δεκάδες συνταγές όπου συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε τις «παραδοσιακές» πατάτες. Ποια είναι όμως η θρεπτική τους αξία; Όπως ισχύει και με πολλά άλλα τρόφιμα, αυτό εξαρτάται από τον τρόπο μαγειρέματος.

Οι γλυκοπατάτες θεωρούνται «καλοί» ή «κακοί» υδατάνθρακες;

Οι γλυκοπατάτες περιέχουν αυτό που οι διατροφολόγοι αποκαλούν «καλό» είδος υδατανθράκων και είναι γνωστοί και ως «σύνθετοι υδατάνθρακες». Οι σύνθετοι θεωρούνται πιο υγιεινοί από τους απλούς υδατάνθρακες. Κι αυτό γιατί χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν από τον οργανισμό και ως εκ τούτου, μας προσφέρουν περισσότερη ενέργεια, που διαρκεί για αρκετές ώρες.

Επίσης, οι σύνθετοι υδατάνθρακες, δεν προκαλούν απότομες μεταβολές του ζαχάρου στο αίμα και έτσι δεν συντρέχει ο κίνδυνος να αισθανθούμε κόπωση και πείνα την αμέσως επόμενη στιγμή.


Η θρεπτική αξία της γλυκοπατάτας

Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε καροτενοειδή, τα οποία θεωρούνται εξαιρετικά πολύτιμα για την υγεία των ματιών μας. Ακόμη, σε συνδυασμό με μερικές τροφές πλούσιες σε καλά λιπαρά και φυτικές ίνες, οι γλυκοπατάτες μας προκαλούν αίσθημα κορεσμού που διαρκεί ακόμα περισσότερες ώρες.

Είναι οι γλυκοπατάτες πιο υγιεινές από τις κανονικές πατάτες;

Κι όμως ναι! Αυτό συμβαίνει επειδή έχουν χαμηλότερη γλυκαιμική πρόσληψη, περισσότερες φυτικές ίνες και περισσότερα καροτενοειδή, τα οποία είναι γνωστά και για την αντιφλεγμονώδη δράση τους, αλλά και την ευεργετική τους επίδραση στην υγεία και την όψη του δέρματός μας.

Μπορούν οι γλυκοπατάτες να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους;

Aυτό εξαρτάται από το γενικό πλάνο διατροφής μας, καθώς και το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας στο οποίο επιδιδόμαστε.

Ακόμη, έχει να κάνει με τυχόν παθήσεις όπως ο διαβήτης. Σε περίπτωση που είμαστε διαβητικοί θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί με τις γλυκοπατάτες, καθώς περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες.

Εξαρτάται επίσης από το πώς τις μαγειρεύουμε. Αν τις τηγανίσουμε, αυτό θα τις επιβαρύνει με επιπλέον λιπαρά και θερμίδες. Το ίδιο κι αν προσθέσουμε πολύ βούτυρο ή τις γεμίσουμε με τυρί.

Ωστόσο οι γλυκοπατάτες βραστές ή στον φούρνο μπορούν κάλλιστα να αποτελέσουν κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής, καθώς περιέχουν πολύτιμες βιταμίνες και όπως προαναφέρθηκε είναι πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες.

(Με πληροφορίες από Usatoday) .