Roblox: Online παιχνίδι επιτρέπει σε παιδιά 9 ετών να κάνουν και να συζητούν για σεξ

Τα παιχνίδια αυτά αποκαλούνται «Condos» και σε αυτά έχουν πρόσβαση μέχρι και παιδιά δημοτικού.
.
Screengrab from a Roblox 'Condo'
.

Ένας γυμνός άνδρας φορά μόνο ένα κολάρο σκύλου και χειραγωγείται από μια γυναίκα που φορά ερωτική στολή.

Δύο στρίπερ χορεύουν δίπλα σε ένα μπαρ.

Μια ομάδα ατόμων έχουν συγκεντρωθεί δίπλα από ένα ζευγάρι που κάνει σεξ σε ανοιχτό χώρο και σχολιάζουν αυτά που βλέπουν.

Ένας άνδρας φορά ναζιστική στολή.

Όλα αυτά δε τα βλέπουμε στον πραγματικό κόσμο αλλά διαδραματίζονται σε ένα online παιχνίδι στο οποίο έχουν πρόσβαση εκατομμύρια παιδιά μεταξύ 9 και 12 ετών.

Πρόκειται για το Roblox το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να σχεδιάζουν τα δικά τους παιχνίδια και να παίζουν μια μεγάλη ποικιλία από αυτά. Η πλατφόρμα φιλοξενεί παιχνίδια κοινωνικής δικτύωσης που κατασκευάζονται από εικονικά μπλοκ τύπου Lego.

Οι προγραμματιστές ανταλλάσσουν Robux που κέρδισαν από διάφορα προϊόντα στα παιχνίδια τους σε πραγματικό συνάλλαγμα μέσω του συστήματος Developer Exchange.

Η πλατφόρμα επιτρέπει στους χρήστες της να αναπτύξουν ή να παίξουν εκατομμύρια τρισδιάστατα διαδικτυακά παιχνίδια. Και μέσα σε όλα αυτά υπάρχουν και σκηνές που είναι άκρως ακατάλληλα για ανήλικους και είναι πλέον ένα από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια στον κόσμο.

Τα παιχνίδια για σεξ που έχουν δημιουργηθεί μέσα στο Roblox αναφέρονται συνήθως στην πλατφόρμα ως «Condos». Είναι χώροι, που δημιουργούνται από χρήστες, όπου οι μπορούν να μιλήσουν για σεξ - και όπου τα avatar τους μπορούν να κάνουν εικονικό σεξ. Σε αυτά τα παιχνίδια, δεν υπάρχουν κανόνες και περιορισμοί με αποτέλεσμα να συμμετέχουν ακόμα και παιδιά Δημοτικού.

Η Roblox αποδέχεται ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα:«Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα εξαιρετικά μικρό υποσύνολο χρηστών που προσπαθούν εσκεμμένα να παραβιάσουν τους κανόνες», είπε ένας εκπρόσωπος της Roblox στο BBC.

Τα παιχνίδια «Condo» βρίσκονται συνήθως στον αέρα μόνο για μικρό χρονικό διάστημα - συχνά λιγότερο από μία ώρα - προτού ανακαλυφθούν και καταργηθούν.

Η Roblox λέει ότι προσπαθεί συνεχώς να διαγράφει τέτοιου είδους δημιουργίες χρησιμοποιώντας τόσο χειροκίνητα όσο και αυτοματοποιημένα συστήματα.

«Διεξάγουμε έλεγχο ασφαλείας για κάθε μεμονωμένη εικόνα, βίντεο και αρχείο ήχου που έχει ανέβει στο Roblox, χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό ανίχνευσης ανθρώπου και μηχανής», ανέφερε.

Μέρος του παιχνιδιού περιλαμβάνει ένα instant messenger όπου οι χρήστες μπορούν να μιλήσουν μεταξύ τους – και με όλους τους άλλους που παίζουν το παιχνίδι.

Η Roblox είπε στο BBC ότι είχαν αναπτύξει εργαλεία «Γονικού ελέγχου», «που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να περιορίσουν με ποιους αλληλεπιδρούν τα παιδιά και σε ποιες εμπειρίες μπορούν να έχουν πρόσβαση». Η Roblox θέλησε να τονίσει στο BBC ότι τα condos είναι συχνά δύσκολο να βρεθούν στην πλατφόρμα. Ωστόσο, στην έρευνα του BBC βρέθηκε ακατάλληλη σεξουαλική γλώσσα και σε νόμιμα παιχνίδια.

Σύμφωνα με τον Δρ Λιτάζ Μαργαλιτ, ψυχολόγο που μελετά τη συμπεριφορά στο διαδίκτυο, οι άνθρωποι συμπεριφέρονται διαφορετικά στο metaverse, ακριβώς όπως και στο διαδίκτυο. «Έχετε την ανωνυμία και έχετε το προνόμιο της απελευθέρωσης. Αυτή η πλατφόρμα σας παρέχει μια παιδική χαρά για να κάνετε ό,τι θέλετε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το παιχνίδι επιτρέπει στους ανθρώπους να συναντιούνται μεταξύ τους σε διαφορετικούς χώρους - όπου τα avatar τους μπορούν να παρακολουθούν αθλήματα, να παρακολουθούν συναυλίες ή να κάνουν μαθήματα γυμναστικής μαζί. Εταιρείες όπως η Microsoft, η Meta και η Roblox βρίσκονται στην κούρσα για να δημιουργήσουν το «ψηφιακό μετασύμπαν».

Μέχρι στιγμής πάντως δείχνουν αδυναμία κυρίως στη θέσπιση κανόνων για να απαγορεύσουν κάθε είδους παρανομία και διαστροφή.

Το 2020 η εταιρεία ανακοίνωσε στο Bloomberg ότι τα δύο τρίτα όλων των παιδιών των ΗΠΑ μεταξύ 9 και 12 ετών έχουν συνδεθεί τουλάχιστον μια φορά στο εν λόγω online παιχνίδι.

Από το καλοκαίρι του 2019, το Roblox έχει πάνω από 100 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες μηνιαίως. Σύμφωνα με το Youtube Gaming την χρονιά 2020 το Roblox βγήκε δεύτερο σε προβολές στο Youtube με 75 δισεκατομμύρια προβολές.

Η έκδοση beta του Roblox δημιουργήθηκε από τον συνιδρυτή Ντέιβιντ Μπασζούκι το 2004. Ο Μπασζούκι άρχισε να δοκιμάζει το πρώτο δοκιμαστικό εκείνο το έτος.