Ρωσία: Με κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων ευρωπαϊκών εταιρειών ενέργειας απαντά στις κυρώσεις

Η αρχή έγινε από τη γερμανική Uniper SE και την Φιλανδική Fortum Oyj με την Μόσχα να μην αποκλείει κι άλλες εταιρείες.
picture alliance via Getty Images

Την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων δύο ευρωπαιϊών εταιρειών ενέργειας, της ρωσικής θυγατρικής της γερμανικής Uniper SE και της Φιλανδικής Fortum Oyj, υπέγραψε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν.

Η κίνηση αυτή της Μόσχας είναι μια απάντηση προς την ΕΕ και τις ΗΠΑ ότι η Ρωσία πρόκειται να προχωρήσει σε αντίποινα για τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί, κατάσχοντας περιουσικά στοιχεία κι άλλων εταιρειών, εάν χρειαστεί.

Η Ρωσία, αναφέρει το διάταγμα, «έπρεπε να λάβει κατεπειγόντως μέτρα για να αντιδράσει στις απροσδιόριστες «μη φιλικές και αντίθετες με το διεθνές δίκαιο» ενέργειες των ΗΠΑ και άλλων χωρών».

Οι μετοχές των δύο εταιρειών έχουν τεθεί υπό τον προσωρινό έλεγχο της Rosimushchestvo, της ομοσπονδιακής υπηρεσίας διαχείρισης της κρατικής περιουσίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της κρατικής τράπεζας VTB PAO ανέφερε την Δευτέρα ότι η Μόσχα εξετάζει το ενδεχόμενο να αναλάβει τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων ξένων εταιρειών, όπως της Fortum και να τα επιστρέψει μόνο όταν αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος της.

Πληροφορίες από ΑΠΕ, Bloomberg

Δημοφιλή