Ρότερνταμ: Οργή για την αποσυναρμολόγηση ιστορικής γέφυρας για να περάσει το γιοτ του Μπέζος

Η γέφυρα Koningshaven αποτελεί ένα μνημείο της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας και περιλαμβάνεται στα εθνικά μνημεία της Ολλανδίας από το 2000.
Achim Thomae via Getty Images

Μια ιστορική χαλύβδινη γέφυρα στο ολλανδικό λιμάνι του Ρότερνταμ πρόκειται να αποσυναρμολογηθεί εν μέρει για να επιτρέψει τη διέλευση του σούπερ γιοτ του ιδρυτή της Amazon, Τζεφ Μπέζος, όπως ανακοίνωσε το τοπικό συμβούλιο.

Το γιοτ του Μπέζος, αξίας 430 εκατομμυρίων ευρώ είναι πολύ μεγάλο για την εμβληματική γέφυρα Koningshaven γνωστή και ως De Hef, η οποία χρονολογείται από το 1878 και ξαναχτίστηκε μετά τον βομβαρδισμό από τους Ναζί το 1940 κατά τη διάρκεια του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου, έτσι θα αποσυναρμολογηθεί, με τον ίδιο τον Μπέζος να πληρώνει τον λογαριασμό για τις εργασίες.

Το ναυπηγείο OceanCo που κατασκευάζει το γιοτ «μαμούθ» των 40 μέτρων ύψους με τρεις ιστούς στο Άλμπλασερνταμ, κοντά στο Ρότερνταμ, ζήτησε από το τοπικό συμβούλιο να αφαιρέσει το κεντρικό τμήμα της γέφυρας για να μπορέσει να περάσει.

Geography Photos via Getty Images

«Είναι η μόνη διαδρομή προς τη θάλασσα», δήλωσε εκπρόσωπος της πόλης του Ρότερνταμ στο πρακτορείο ειδήσεων AFP. Η διαδικασία αποσυναρμολόγησης αναμένεται να διαρκέσει μερικές εβδομάδες, ξεκινώντας από αυτό το καλοκαίρι.

Ωστόσο, η απόφαση έχει εξοργίσει ορισμένους στην Ολλανδία. Αρκετοί είναι οι ντόπιοι που έχουν θυμώσει καθώς το συμβούλιο είχε υποσχεθεί ότι δεν θα αποσυναρμολογούσε ξανά τη γέφυρα μετά από μεγάλες ανακαινίσεις, που είχαν γίνει το 2017.

«Δεν έχουμε πολλά ιστορικά κτίρια στο Ρότερνταμ. Πολλά μνημεία χάθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου και μας αρέσει πολύ αυτή η γέφυρα», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων EFE ο Τον Γουσσέλινκ, πρόεδρος της Ιστορικής Εταιρείας του Ρότερνταμ.

«Αποκαταστάθηκε πριν από μερικά χρόνια και υποσχέθηκαν να μην την ξαναγγίξουν, οπότε δεν είναι ξεκάθαρο γιατί τώρα, επειδή θέλει να περάσει ένα σκάφος, θα πρέπει να τη διαλύσουμε. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να καταστραφεί», πρόσθεσε.

Το γραφείο του δημάρχου του Ρότερνταμ υπερασπίστηκε τα ειδικά προνόμια που παρέχονται στον δισεκατομμυριούχο λέγοντας ότι η κατασκευή του σούπερ γιοτ είχε δημιουργήσει θέσεις εργασίας στην πόλη.

Η διαδικασία θα διαρκέσει μερικές εβδομάδες και αναμένεται να γίνει αυτό το καλοκαίρι.

Ο Μπέζος, 57 ετών, είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, αφού μετέτρεψε τον διαδικτυακό βιβλιοπώλη Amazon σε παγκόσμιο κολοσσό αγορών.

Η γέφυρα Koningshaven αποτελεί ένα μνημείο της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας και περιλαμβάνεται στα εθνικά μνημεία της Ολλανδίας από το 2000.

Πηγή: Theguardian