Σάλος με τις δηλώσεις Ταγιάνι για τα «θετικά που έκανε ο Μουσολίνι»

Ο Ταγιάνι προκαλεί ξανά με αφορμή το φασιστικό καθεστώς.
|
HuffPost Italia

Ο φασίστας δικτάτορας της Ιταλίας Μπενίτο Μουσολίνι «έκανε μερικά θετικά πράγματα» επί των ημερών του καθεστώτος του, υποστήριξε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο δεξιός πολιτικός Αντόνιο Ταγιάνι, πυροδοτώντας αντιδράσεις.

«Πριν κηρύξει πόλεμο εναντίον όλου του κόσμου, μιμούμενος τον Χίτλερ, πριν θεσπίσει τους ρατσιστικούς νόμους, πριν από την τραγική υπόθεση Ματεότι (σ.σ. σοσιαλιστής βουλευτής, δολοφονήθηκε από φασίστες), έκανε μερικά θετικά πράγματα, έφτιαξε υποδομές στη χώρα μας», είπε ο Ταγιάνι στη συνέντευξή του στο Radio24.

«Δεν είμαι φασίστας, δεν ήμουν ποτέ φασίστας. Αλλά αν θέλουμε να είμαστε τίμιοι, έφτιαξε δρόμους, γέφυρες, κτίρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, ανέκτησε μεγάλο μέρος της γης της χώρας μας [από τους βαλτότοπους]. Όταν κάνεις μια ιστορική κρίση, πρέπει να είναι αντικειμενικός», πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως ο Ταγιάνι και ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι είχαν προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο με την Σλοβενιά πριν από περίπου ένα μήνα μετά τις προκλητικές δηλώσεις τους περί «σφαγής» ιταλών στρατιωτών από Γιουγκοσλάβους περί τα τέλη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Ταγιάνι έκανε τις νέες δηλώσεις για τον Μουσολίνι στο τοκ σόου «La Zanzara» («Το Κουνούπι»), μια αμφιλεγόμενη εκπομπή οι συντελεστές της οποίας έχουν αποκτήσει φήμη για την ικανότητά τους να εκμαιεύουν πολιτικά μη ορθές δηλώσεις από τους καλεσμένους τους.

Ο πρόεδρος του ΕΚ είναι επίσης αντιπρόεδρος του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο ΕΚ, ο Ούντο Μπούλμαν, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Ταγιάνι «απίστευτες».

«Πώς είναι δυνατόν ένας πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να μην αναγνωρίζει τη φύση του φασισμού;», διερωτήθηκε ο Μπούλμαν, στέλεχος του SPD, σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Επίσης μέσω Twitter, ο Ταγιάνι ανταπάντησε: «Ντροπή σ′ αυτούς που εργαλειοποιούν τα λόγια μου για τον φασισμό! Είμαι ανέκαθεν πεπεισμένος αντιφασίστας, δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να υπαινιχθεί το αντίθετο. Η φασιστική δικτατορία, οι ρατσιστικοί νόμοι της, οι νεκροί που αυτή προκάλεσε είναι η πιο σκοτεινή σελίδα της ιταλικής και της ευρωπαϊκής ιστορίας».

Οι δηλώσεις του Ταγιάνι προκάλεσαν πολεμική και στις Βρυξέλλες, όπου πολλοί αριστεροί ευρωβουλευτές υπενθύμισαν την παλιά συμμαχία ―που ακόμη ισχύει σε όλες τις τοπικές εκλογές― ανάμεσα στο Φόρτσα Ιτάλια, το κόμμα του Ταγιάνι, και τη Λέγκα και το Φρατέλι ντ′ Ιτάλια, δύο κόμματα της άκρας δεξιάς.

«Οι δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι αναξιοπρεπείς και απολύτως απαράδεκτες. Ο Αντόνιο Ταγιάνι οφείλει να αποσύρει αυτές τις δηλώσεις που εξωραΐζουν τον φασισμό ή να παραιτηθεί από την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», δήλωσε η Σκα Κέλερ, πρόεδρος της ομάδας Πράσινοι-Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)