Σάλτσμπουργκ: Σκέφτονται να κόψουν το ζεστό νερό σε νηπιαγωγεία και σχολεία για οικονομία

Το μέτρο αυτό θα βοηθήσει σημαντικά τον στόχο που έχει θέση η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για εξοικονόμηση ενέργειας κατά 11%.
Leonhard Foeger via Reuters

Η τοπική κυβέρνηση του Σάλτσμπουργκ εξετάζει το ενδεχόμενο να διακόψει το ζεστό σε δημόσια κτίρια, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων και των νηπιαγωγείων σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η κατανάλωση ενέργειας, αναφέρειη αυστριακή εφημερίδα Salzburger Nachrichten.

Το μέτρο αυτό θα βοηθήσει σημαντικά τον στόχο που έχει θέση η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για εξοικονόμηση ενέργειας κατά 11%.

Αν τελικά εφαρμοστεί, αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά στα δημόσια σχολεία θα έχουν μόνο κρύο νερό για να πλένουν τα χέρια τους αυτόν τον χειμώνα, αναφέρει το Local.

«Ελέγχουμε όλους τους τομείς στους οποίους μπορούμε να κάνουμε εξοικονόμηση», δήλωσε η δημοτική σύμβουλος, Μαρτίνα Μπρέθχολντ. Ήδη, οι αρχές του Σάλτσμπουργκ ζήτησαν από όλες τις δημόσιες υπηρεσίες να υποδείξουν πού μπορεί να διακοπεί το ζεστό νερό, αλλά η δημοτική σύμβουλος πρόσθεσε ότι δεν έχουν υπάρξει ακόμη επίσημες απαντήσεις.

Πάντως, σύμφωνα με την τοπική αξιωματούχο, πυροσβεστική, αθλητικές εγκαταστάσεις και σχολεία με ντους έχουν εξαιρεθεί εκ των προτέρων από το μέτρο. Τα ειδικά σχολεία και τα αποδυτήρια των παιδικών σταθμών έχουν επίσης συμπεριληφθεί στις εξαιρέσεις. «Σίγουρα δεν θα αφήσουμε κανένα παιδί να παγώσει», τόνισε η Μπρέθχολντ.

Το σχέδιο «Αποστολή 11» της Αυστρίας

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστρίας ξεκίνησε στα μέσα Σεπτεμβρίου την εκστρατεία «Αποστολή 11» που έχει ως σκοπό να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας της χώρας κατά 11%.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τότε διάφορους τρόπους για να διατηρηθούν τα σπίτια πιο ζεστά, να εξοικονομηθεί ενέργεια και να βελτιωθεί η αποδοτικότητα. Το υπουργείο Κλίματος δήλωσε επίσης ότι αναπτύσσεται μια δέσμη δεσμευτικών μέτρων, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Μεταξύ των εθελοντικών προτάσεων που έδωσε η κυβέρνηση στους πολίτες που θέλουν να εξοικονομήσουν ενέργεια ήταν η σύσταση ότι, για σύντομες περιόδους, όπως όταν χρειάζεται να βουρτσίζετε τα δόντια σας ή να πλένετε τα χέρια σας, να χρησιμοποιείται κρύο νερό.