ΔΙΕΘΝΕΣ
11/04/2019 09:33 EEST

«Σχιζοφρενική» η στάση του Μακρόν για το Brexit λένε ευρωπαίοι διπλωμάτες μετά τη Σύνοδο Κορυφής

«Οι Γάλλοι είναι ενοχλητικοί. Θέλουν να δειχθούν».

Eva Plevier / Reuters

Αν και το θέμα συζήτησης κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ήταν η το Βrexit και το αίτημα της βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζας Μέι για μια ακόμη παράταση, το πρόσωπο που φαίνεται να συζητήθηκε περισσότερο ήταν ο γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν.

Ο Μακρόν ήταν αυτός που επέμεινε η παράταση να μην είναι μακράς διάρκειας όπως ήθελαν αρκετοί ευρωπαίοι ηγέτες που προωθούσαν ως καταληκτική ημερομηνία ακόμη και τον Μάρτιο του 2020.  Ο Μακρόν όμως επέμενε πως η όποια αναβολή δεν πρέπει να είναι πέραν της 30ής Ιουνίου, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να υπονομεύσει τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών.

Τελικά βρέθηκε μια συμβιβαστική λύση και δόθηκε παράταση έως και την 31η Οκτωβρίου.

Η στάση όμως του Μακρόν φαίνεται πως ενόχληση πολλούς διπλωμάτες, όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ του το Reuters. 

Η «συμπεριφορά» των μελών της γαλλικής αντιπροσωπείας «είναι ενοχλητική». «Τηρούν μια προσποιητή στάση  απλά για να δείξουν πόσο σημαντικοί και ισχυροί είναι», σχολίασε ευρωπαίος διπλωμάτης. «Από τη μια, λένε ότι το Brexit χωρίς συμφωνία δεν είναι τόσο κακό, από την ζητούν βοήθεια από την ΕΕ για τον τομέα της αλιείας τους σε περίπτωση έλλειψης συμφωνίας. Είναι ή το ένα ή το άλλο», έκρινε.

Ένας άλλος διπλωμάτης, ακόμη πιο αιχμηρός, σχολίαζε πως «ο Μακρόν μόλις έκανε μια σθεναρή τοποθέτηση. Είπε πως οποιαδήποτε παράταση πέραν της 30ής Ιουνίου θα θέσει σε κίνδυνο την ΕΕ και ότι δεν πρέπει να συμφωνήσουμε σε αυτή...Βρίσκεται σε μια κάπως σχιζοφρενική κατάσταση. Το εσωτερικό πολιτικό ακροατήριο της Γαλλίας απαιτεί να τηρήσει σκληρή στάση έναντι της Βρετανίας, για ιστορικούς λόγους. Από την άλλη, η Γαλλία θα είναι ανάμεσα στις χώρες που θα υποστούν το βαρύτερο πλήγμα σε περίπτωση Brexit άνευ συμφωνίας. Θα περάσουν ώρες ώσπου να τον λογικέψουν».

Πηγή: Reuters