Στρατιωτικό πραξικόπημα στο Σουδάν - Σε κατ΄ οίκον περιορισμό ο πρωθυπουργός

Ο στρατός άνοιξε πυρ κατά διαδηλωτών. Αποκλεισμένη η πρωτεύουσα, χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ.
El Tayeb Siddig via Reuters

Στρατιωτικό πραξικόπημα στο Σουδάν με το γραφείο του πρωθυπουργού, Αμπντάλα Χάμντοκ να επιβεβαιώνει πως έχει τεθεί υπό κατ′ οίκον κράτηση ενώ τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως ο στρατός άνοιξε πυρ κατά διαδηλωτών στην πρωτεύουσα.

Νωρίτερα, το υπουργείο Πληροφοριών του Σουδάν επιβεβαίωσε πως έχουν συλληφθεί τα περισσότερα από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και του συμβουλίου εθνικής κυριαρχίας, που ανέλαβε τη δημοκρατική μετάβαση της χώρας μετά την ανατροπή του Όμαρ Ελ Μπασίρ το 2019.

Ο τελευταίος εκτιμάται πως είναι και το πρόσωπο που μπορεί να κινεί τα νήματα, ενώ με πραξικόπημα είχε καταλάβει και την εξουσία πριν μερικά χρόνια. Τις τελευταίες δε εβδομάδες καταγράφεται ένταση ανάμεσα στους πολιτικούς και τους στρατιωτικούς που συμμετέχουν στο μεταβατικό κυβερνητικό σχήμα.

via Associated Press

Κόσμος στους δρόμους, αποκλεισμένη η πρωτεύουσα

Οι είσοδοι στο Χαρτούμ έχουν αποκλειστεί, το αεροδρόμιο είναι κλειστό, ενώ έχει κοπεί η η πρόσβαση στο διαδίκτυο, τουλάχιστον στην πρωτεύουσα, έχει και εκτός έχει τεθεί και το δίκτυο τηλεφωνίας.

Δύναμη του στρατού έκανε έφοδο και συνέλαβε πολλούς εργαζόμενους στα κεντρικά γραφεία της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης στην Ομντουρμάν, δίδυμη πόλη της πρωτεύουσας Χαρτούμ.

Στο μεταξύ, όλο και περισσότεροι διαδηλωτές συγκεντρώνονται σε δρόμους της πρωτεύουσας για να διαμαρτυρηθούν για τις συλλήψεις ενώ έκκληση να υπερασπιστούν το πολίτευμα και την νόμιμη κυβέρνηση φέρεται να έχει απευθύνει ο πρωθυπουργός.

Την Κυριακή η αστυνομία του Σουδάν έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει εκατοντάδες διαδηλωτές που προσπαθούσαν να αποκλείσουν κεντρική λεωφόρο της πρωτεύουσας. Υποστηρικτές του στρατού διαδήλωσαν την περασμένη εβδομάδα, τη δεύτερη στη σειρά, αξιώνοντας την παραίτηση της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις μεταβατικές αρχές, στις κινητοποιήσεις και στα επεισόδια συμμετείχαν οπαδοί του κόμματος του Όμαρ Ελ Μπασίρ, που κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα και ήταν πρόεδρος του Σουδάν ώσπου τον ανέτρεψε ο στρατός το 2019.

via Associated Press

Ανησυχία σε ΟΗΕ και Αραβικό Σύνδεσμό

Βαθιά ανησυχία εκφράζει ο ΟΗΕ όσον αφορά τις πληροφορίες για πραξικόπημα που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Σουδάν και τις απόπειρες να υπονομευτεί η πολιτική μετάβαση στη χώρα, δήλωσε σήμερα ο Φόλκερ Πέρθες, ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη χώρα.

″Ανησυχία” εξέφρασε σήμερα και ο Αραβικός Σύνδεσμος για τις ”εξελίξεις” στο Σουδάν, όπου ο στρατός έχει συλλάβει την πλειονότητα των πολιτικών αξιωματούχων έπειτα από εβδομάδες εντάσεων ανάμεσα στους στρατιωτικούς και τους πολιτικούς που μοιράζονται την εξουσία στη χώρα.

Ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Αμπούλ Γάιτ εξέφρασε σε ανακοίνωση που εξέδωσε την ”βαθειά του ανησυχία για τις εξελίξεις” στο Σουδάν και κάλεσε ”όλες τις πλευρές να σεβαστούν” την συμφωνία για τον σχηματισμό κοινής μεταβατικής κυβέρνησης πολιτικών και στρατιωτικών που συνήφθη το 2019 μετά την ανατροπή του Όμαρ αλ Μπεσίρ.