Η χωματερή της Αττικής μετατρέπεται σε ενεργειακό πάρκο διεθνών προδιαγραφών

Υπεγράφη η συμφωνία για ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά έργα στηνΕλλάδα και την Ευρώπη
To Πάρκο Άριελ Σάρον που δημιουργήθηκε πάνω στον πρώην σκουπιδότοπο της Χιρίγια, στο Τελ Αβίβ
To Πάρκο Άριελ Σάρον που δημιουργήθηκε πάνω στον πρώην σκουπιδότοπο της Χιρίγια, στο Τελ Αβίβ
PhotoStock-Israel via Getty Images

Σε τροχιά υλοποίησης πέρασε, με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, ένα έργο-όραμα για ολόκληρη την Αττική. Η Χωματερή της Φυλής συγκεντρώνει καθημερινά για περισσότερα από 60 χρόνια τα απορρίμματα όλων των δήμων της Αττικής, όμορων νήσων και όχι μόνο. Ο χώρος πλέον είναι κορεσμένος, ενώ υποβαθμίζει σημαντικά τη ποιότητα ζωής όχι μόνο του Δήμου Φυλής, αλλά ολόκληρης της Δυτικής Αττικής.

Η μετατροπή της σε Πάρκο Πρασίνου και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στα πρότυπα του πάρκου Χιρίγια στο Τελ Αβίβ σημαίνει την ανάπτυξη μιας έκτασης 1.500 στραμμάτων που θα φυτευτεί και θα αποκτήσει χώρους άθλησης, ψυχαγωγίας, επιμόρφωσης και ανάπαυσης. Παράλληλα, σε κατάλληλες θέσεις, θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά συστήματα από τα οποία θα παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 10 MW.

Η παραγόμενη ενέργεια θα διατεθεί κατά προτεραιότητα στα ευάλωτα νοικοκυριά του Δήμου Φυλής, ενώ αποτελεί ένα βήμα πιο κοντά στην ενεργειακή και υδρολογική αυτοτέλεια της περιοχής. Επιπλέον θα συμβάλει στη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της και στη βιώσιμη λύση της διαχείρισης των απορριμάτων, ζήτημα φλέγουσας σημασίας για κάθε σύγχρονη χώρα.

Εμπνευστής της ιδέας του Πάρκου Χιρίγια, στο οποίο θα βασιστεί το αντίστοιχο ελληνικό, είναι ο φημισμένος Γερμανός αρχιτέκτονας τοπίου, Πέτερ Λατς, 82 ετών σήμερα. Μεγάλωσε ανάμεσα στα ερείπια της μεταπολεμικής Γερμανίας, στο Σάαρλαντ, μια περιοχή παραγωγής άνθρακα και χάλυβα της οποίας τα βομβαρδισμένα εργοστάσια και ορυχεία ενέπνευσαν το έργο του.

Βουνό σκουπιδιών αστικής περιοχής.
Βουνό σκουπιδιών αστικής περιοχής.
CR Shelare via Getty Images

Η Χιρίγια αποτέλεσε ένα από τα πιο φιλόδοξα έργα αποκατάστασης στον κόσμο: τη μετατροπή ενός τεράστιου σωρού σκουπιδιών που κάποτε περιείχε 25 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων, σε μια κατάφυτη όαση. Το σχέδιο του Λατς απαιτεί ο χώρος υγειονομικής ταφής να τυλιχτεί με ένα ανακυκλωμένο πλαστικό δέρμα, το οποίο στη συνέχεια καλύπτεται με τρία πόδια χαλίκι και χώμα, επιτρέποντας στη βλάστηση να αναπτυχθεί.

Το μεθάνιο που παράγεται από τα απόβλητα που είναι ακόμα παγιδευμένα από κάτω, διοχετεύτηκε στη Χιρίγια για να τροφοδοτήσει τα κοντινά εργοστάσια. Στη Φυλή η παραγόμενη από ανανεώσιμες πηγές ηλεκτρική ενέργεια αναμένεται να καλύψει τις ανάγκες πρωτίστως των ευάλωτων και αργότερα όλων των νοικοκυριών, οδηγώντας την πόλη σε ενεργειακή αυτοτέλεια. Η κατασκευή στην περίπτωση της Χιρίγια είχε ορίζοντα ολοκλήρωσης τουλάχιστον δέκα έτη, με την τελική τοποθεσία να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα μικρό υγρότοπο γεμάτο με είδη φυτών που μπορούν να επεξεργάζονται τα λύματα.

Ο Λατς δήλωσε πως μεγαλώνοντας σε ένα χωριό που καταστράφηκε από τον πόλεμο, έμαθε από νωρίς την αξία των υλικών. Χρησιμοποίησε την ανακύκλωση ως μέθοδο πολύ πριν επανεφευρεθεί ως «αειφορία». Αισθάνθηκε υποχρεωμένος να ανακαινίσει τα αχρησιμοποίητα τοπία για την επόμενη γενιά, αποκαθιστώντας τα ως πηγές ζωής.

Όλοι οι τοίχοι της Χιρίγια έχουν κατασκευαστεί με ανακυκλωμένα υλικά, με «σκουπίδια» με την ευρεία έννοια. Και ακόμη και το λεγόμενο «βουνό σκουπιδιών»-όπως ήταν κάποτε το όνομα της Χιρίγια διατηρεί την εντυπωσιακή του μορφή, αλλά τώρα προσφέρει στους κατοίκους μια πανοραμική θέα του Τελ Αβίβ. Η προοπτική η Ελλάδα να αποκτήσει ένα οικολογικό κόσμημα, προερχόμενο από έναν πρώην “σκουπιδότοπο” είναι εντυπωσιακή.

Κάτοψη του Ενεργειακού Πάρκου του Δήμου Φυλής, όπως θα διαμορφωθεί μετά την ανάπλαση της χωματερής
Κάτοψη του Ενεργειακού Πάρκου του Δήμου Φυλής, όπως θα διαμορφωθεί μετά την ανάπλαση της χωματερής
Απεικόνιση από τη μελέτη της κατασκευής του ενεργεικού πάρκου

Η υπογραφή της σύμβασης την Τρίτη 19 Οκτωβρίου, ανάμεσα στο Δήμαρχο Φυλής Χρήστο Παππού και τον εργολάβο που αναδείχθηκε από διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό, πραγματοποιήθηκε ενώπιον των Υπουργών Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα και του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη. Το έργο, προϋπολογισμού 26 εκατ. Ευρώ, χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς εξέφρασε την ικανοποίησή του τονίζοντας πως το έργο, εκτός από τη μεγάλη περιβαλλοντική του σημασία, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αρμονικής συνεργασίας, μεταξύ Κυβέρνησης και Τοπικής υτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού.

Ευχαρίστησε θερμά την προηγούμενη και τη σημερινή Κυβέρνηση, την προηγούμενη και τη σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και όλους όσοι εργάστηκαν για την ωρίμανση του έργου. Τέλος το αφιέρωσε στους συνδημότες μου, με τη δέσμευση ότι η προσπάθεια δεν θα σταματήσει εδώ.

Μιλώντας στην εκδήλωση για την υπογραφή των συμβάσεων, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι «το έργο έχει μεγαλύτερη σημασία, ιδιαίτερασήμερα, ενόψει της ενεργειακής κρίσης».

Δημοφιλή