ΠΟΛΙΤΙΚΗ
18/06/2018 07:30 EEST | Updated 18/06/2018 08:07 EEST

Σε... μακεδονικούς ρυθμούς η ΝΔ. Εκτιμήσεις για την επόμενη μέρα του Καμμένου

Eurokinissi

Αποφασισμένοι να κρατήσουν ψηλά στην αντιπολιτευτική τους ατζέντα το «Μακεδονικό» φέρονται στη ΝΔ, αυξάνοντας το ασφυκτικό πρέσινγκ στον κυβερνητικό εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνο Καμμένο, για τον οποίο - μετά και την ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας και την υπογραφή της συμφωνίας- εκτιμούν ότι οι αναταράξεις στο κόμμα του θα λειτουργήσουν καταλυτικά για τις όποιες πολιτικές εξελίξεις.

Πάνω σε αυτή τη λογική τα γαλάζια στελέχη στις δημόσιες τοποθετήσεις τους θα επιμείνουν να κάνουν λόγο για «πρωτοφανή πολιτική υποκρισία και καιροσκοπισμό από Τσίπρα και Καμμένο», οι οποίοι - όπως σημειώνουν τα ίδια στελέχη - δημοσίως εμφανίζονται να διαφωνούν, αλλά στην πραγματικότητα είναι διατεθειμένοι να θυσιάσουν τα πάντα –προκαλώντας μέχρι και βλάβη στα εθνικά συμφέροντα- για να παραμείνουν για λίγους μήνες ακόμη στην εξουσία.

Είναι προφανές ότι στο επίκεντρο της γαλάζιας τακτικής παραμένει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, τον οποίο κατηγορούν ότι με την συμφωνία για την ονομασία των Σκοπίων δημιούργησε τετελεσμένα σε βάρος της χώρας και έννομες συνέπειες που πολύ δύσκολα θα μπορούν να αλλάξουν μελλοντικά.

Για να υποστηρίξουν το σημείο αυτό της επιχειρηματολογίας τους, από τη ΝΔ τονίζουν ότι από τη στιγμή που τα Σκόπια προχωρήσουν σε δημοψήφισμα και στη συνέχεια σε αλλαγή του Συντάγματός τους, καμία ελληνική βουλή, είτε η παρούσα, είτε η επόμενη δεν θα είναι εύκολο να ανατρέψει τη συμφωνία των Πρεσπών. Διότι αν το πράξει θα είναι σαν να αξιώνει από τους Σκοπιανούς να ξανα-αλλάξουν το Σύνταγμά τους και το όνομά τους, γεγονός που θα καταστήσει περίγελο την Ελλάδα σε όλη τη διεθνή κοινότητα.

Με αυτή της την επιλογή - έλεγαν συνεργάτες του Προέδρου της ΝΔ - η κυβέρνηση εκχώρησε μια λευκή επιταγή στην ΠΓΔΜ να την υλοποιήσει, με την Ελλάδα να υποχρεώνεται να είναι θεατής των εξελίξεων στη γείτονα. 

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η ηγεσία της ΝΔ εκτιμά ότι μετά και αποδυνάμωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας κατά έναν βουλευτή, μετά την άρνηση του Δημήτρη Καμμένου να ψηφίσει τη συμφωνία και διεγράφη, και την ταυτόχρονη αποχώρηση από τους Ανεξάρτητους Έλληνες της μέχρι πρότινος εκπροσώπου τύπου του κόμματος, Μανταλένας Παπαδοπούλου, είναι πια ζήτημα χρόνου το κόμμα που ίδρυσε ο Πάνος Καμμένος να οδηγηθεί στην αυτοδιάλυση.