Σεΐφ Αντέλ: Επικήρυξη 10 εκατ. δολαρίων στο νέο ηγέτη της Αλ Κάιντα

Ο βίος και η πολιτεία του νέου «αδιαφιλονίκητου» ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης σύμφωνα με μία νέα έκθεση του ΟΗΕ.
Reuters Photographer via REUTERS

Ο Σεΐφ αλ-Αντέλ, ένας πρώην αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων της Αιγύπτου και υψηλόβαθμο μέλος της Αλ Κάιντα είναι πλέον ο «αδιαφιλονίκητος » αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του ΟΗΕ. Ο Αντέλ συγκαταλέγεται σε λίστα καταζητούμενων των ΗΠΑ με τιμή επικήρυξής 10 εκατ. δολάρια.

Η Αλ Κάιντα δεν έχει ορίσει επίσημα τον διάδοχο του Αϊμάν αλ-Ζαουαχίρι, ο οποίος πιστεύεται ότι σκοτώθηκε σε αμερικανική επίθεση με πυραύλους στην Καμπούλ πέρυσι, προκαλώντας πλήγμα στην οργάνωση από τότε που σκοτώθηκε ο ιδρυτής της Οσάμα μπιν Λάντεν το 2011.

Αν και ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ είπε τον Ιανουάριο ότι η διαδοχή του Ζαουαχίρι παρέμενε ασαφής, η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για την αξιολόγηση των κινδύνων από την οργάνωση αναφέρει: «Σε συζητήσεις τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, πολλά κράτη μέλη θεώρησαν ότι ο Σεΐφ αλ-Αντέλ λειτουργεί ήδη ως ο de facto και αδιαφιλονίκητος αρχηγός της οργάνωσης».

Ο θάνατος του Ζαουαχίρι άσκησε πίεση στην ομάδα να επιλέξει έναν στρατηγικό ηγέτη που μπορεί να σχεδιάσει προσεκτικά θανατηφόρες επιχειρήσεις και να διευθύνει ένα δίκτυο τζιχαντιστών, λένε ειδικοί στην Αλ Κάιντα.

Σε αντίθεση με τους δολοφονημένους προκατόχους του που διατηρούσαν υψηλό προφίλ με εκρηκτικά βίντεο που μεταδίδονταν σε όλο τον κόσμο απειλώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ειδικοί λένε ότι ο Αντέλ σχεδίαζε μυστικά τις επιθέσεις καθώς συνέδραμε ώστε να μετατραπεί η Αλ Κάιντα στην πιο θανατηφόρα μαχητική τρομοκρατική οργάνωση στον κόσμο.

Ο Αντέλ κατηγορήθηκε τον Νοέμβριο του 1998 από ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ για το ρόλο του στις βομβιστικές επιθέσεις στις πρεσβείες των ΗΠΑ στην Τανζανία και την Κένυα όπου σκοτώθηκαν 224 πολίτες και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 5.000.

Υπάρχουν ελάχιστες φωτογραφίες του, εκτός από τρεις φωτογραφίες - συμπεριλαμβανομένης μιας ασπρόμαυρης εικόνας του στη λίστα των πιο καταζητούμενων του FBI.

Πέρα από τις επιχειρήσεις του στην Αφρική, τα στρατόπεδα εκπαίδευσής του και την σύνδεσή του με τη δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Ντάνιελ Περλ στο Πακιστάν το 2002, ελάχιστε πληροφορίες είναι γνωστές για τον Αντέλ, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι ο Αντέλ έχει έδρα στο Ιράν. Το πρόγραμμα “Rewards for Justice” του υπουργείου προσφέρει έως και 10 εκατομμύρια δολάρια για πληροφορίες σχετικά με τον Aντέλ, τον οποίο χαρακτηρίζει ως μέλος του «ηγετικού συμβουλίου της Αλ Κάιντα» και επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής της οργάνωσης.

Ο ιστότοπος του προγράμματος αναφέρει ότι μετά τους βομβαρδισμούς στην Αφρική, ο πρώην αντισυνταγματάρχης του αιγυπτιακού στρατού μετακόμισε στο νοτιοανατολικό Ιράν, όπου ζει υπό την προστασία του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης της χώρας.

Αυτός και άλλοι ηγέτες της Αλ Κάιντα τέθηκαν σε κατ′ οίκον περιορισμό τον Απρίλιο του 2003 από το Ιράν, το οποίο απελευθέρωσε τον ίδιο και τέσσερις άλλους με αντάλλαγμα έναν Ιρανό διπλωμάτη που απήχθη στην Υεμένη.

Ο Αλί Σουφάν, πρώην ειδικός πράκτορας του FBI που παρακολουθούσε στελέχη της Αλ Κάιντα, ανέφερε στο Κέντρο Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας ότι ο μαχητής του οποίου το παρατσούκλι σημαίνει ”σπαθί της δικαιοσύνης”, είναι μια ιδαιτερώς οξυδερκής φιγούρα και αρκετά μυστηριώδης. Το πραγματικό του όνομα είναι Μοχάμεντ Σαλαχουντίν Ζεϊντάν.

«Ωστόσο, η οξυθυμία του έχει επίσης γίνει διαβόητη. Διαθέτοντας μια γλώσσα που τσακίζει κόκκαλα, είναι ικανός να απειλεί με βία οποιονδήποτε τον δυσαρεστεί και είναι γνωστό ότι αντιμετωπίζει την προδοσία άμεσα και ανελέητα».

«Προς τους κατώτερούς του μπορεί να είναι περιφρονητικός, ακόμη και βάναυσος, πάνω στην ένταση της στιγμής. Αλλά είναι επίσης γνωστός ως πηγή πατρικών συμβουλών. Σε πιο ανάλαφρες εποχές, έδειξε ταλέντο στο ποδόσφαιρο και στις πλάκες».

Διετέλεσε επικεφαλής σωματοφύλακας του Οσάμα Μπιν Λάντεν και ανώτερος εκπαιδευτής μαχητών. Ειδικοί στο κίνημα τζιχαντιστών λένε ότι ο Αντέλ ξεκίνησε τη μακρά αιματηρή καριέρα του το 1981, όταν θεωρήθηκε ύποπτος για συμμετοχή στη δολοφονία από ισλαμιστές στρατιώτες του Αιγύπτιου προέδρου Ανουάρ Σαντάτ κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης στο Κάιρο που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση.

«Το επαγγελματικό στρατιωτικό υπόβαθρο του Σεΐφ αλ-Αντέλ και η πολύτιμη εμπειρία του ως επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής της Αλ Κάιντα πριν από την 11η Σεπτεμβρίου σημαίνουν ότι έχει ισχυρά διαπιστευτήρια για να αναλάβει τη συνολική ηγεσία της Αλ Κάιντα», δήλωσε η Eλίζαμπεθ Κένταλ, ειδικός σε θέματα τζιχαντιστών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Αναλαμβάνει μια Αλ Κάιντα που έχει αποκεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό από τότε που η ομάδα πραγματοποίησε την πιο θεαματική της επιχείρηση, τις επιθέσεις αεροπλάνων στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 κατά των Ηνωμένων Πολιτειών που σκότωσαν σχεδόν 3.000 ανθρώπους.

Βίος και πολιτεία

Ο Αντέλ, ένα από τους λίγα εναπομείναντα στελέχη της παλιάς φρουράς της Αλ Κάιντα, βρισκόταν κοντά στην κεντρική διοίκηση για δεκαετίες, λένε οι ειδικοί. Θα του ανατεθεί η παροχή στρατηγικής καθοδήγησης σε μακρινά παρακλάδια της οργάνωσης στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία.

Ορισμένοι αμφισβητούν ωστόσο εάν ο Aντέλ μπορεί να γίνει αποτελεσματικός διευθυντής της οργάνωσης αφού πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του ως πράκτορας και εκπαιδευτής σε στρατόπεδα μαχητών.

«Πολλοί γνώστες υποστηρίζουν ότι είχε σημαντικό επιχειρησιακό ρόλο στο παρελθόν, αλλά ότι δεν είναι εξοπλισμένος για ηγεσία», δήλωσε ο Τζέρομ Ντρέβον, ανώτερος αναλυτής για το “Jihad and Modern Conflict” στο International Crisis Group.

«Οι ικανότητές του είναι πιο κατάλληλες για την οργάνωση ενόπλων επιχειρήσεων από τη διοίκηση ενός ευρέος δικτύου συνεργατών».

Ένας από τους κορυφαίους στρατιωτικούς αρχηγούς της Αλ Κάιντα και συχνά αποκαλούμενος από τους ειδικούς ως τρίτος εν σειρά αξιωματούχος της, ο Aντέλ δημιούργησε στρατόπεδα εκπαίδευσης για την οργάνωση στο Σουδάν, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1990.

Έπαιξε επίσης ρόλο στην ενέδρα των αμερικανικών ελικοπτέρων στο Μογκαντίσου, γνωστό ως το περιστατικό «Black Hawk Down» το 1993 που σκότωσε 18 αμερικανούς στρατιώτες, λένε ειδικοί σε θέματα ασφάλειας. Αυτό σηματοδότησε την αρχή της τελικής αποχώρησης της ειρηνευτική δύναμης του ΟΗΕ και των ΗΠΑ από τη Σομαλία.

Το FBI προσδιορίζει τον Άντελ ως έναν από τους πιο καταζητούμενους τρομοκράτες του και τον κατηγορεί ότι συνωμότησε για να σκοτώσει Αμερικανούς υπηκόους, να δολοφονήσει, και να καταστρέψει κτίρια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Αντέλ απέκτησε περισσότερα διαπιστευτήρια αφότου ενώθηκε με άλλους Άραβες μαχητές που πολεμούσαν τα σοβιετικά στρατεύματα κατοχής στο Αφγανιστάν, όπου τελικά ηγήθηκε ενός στρατοπέδου εκπαίδευσης προτού γίνει ανώτερο στέλεχος της Αλ Κάιντα.

«Αυτός (ο Αντέλ) είναι μια πολύ τολμηρή, επαγγελματική, προσωπικότητα με κρύο αίμα», δήλωσε ο Γιόραμ Σβάιτσερ, επικεφαλής του Προγράμματος για την τρομοκρατία και τις συγκρούσεις χαμηλής έντασης στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ.