ΚΟΙΝΩΝΙΑ
01/05/2019 09:51 EEST

Συλλαλητήρια για την Εργατική Πρωτομαγιά από συνδικαλιστικές οργανώσεις

Κάλεσμα από ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΑΜΕ και Εργατικά Κέντρα.

EUROKINISSI/PROTOMAGIA

Συγκεντρώσεις και πορείες ανήμερα της Εργατικής Πρωτομαγιάς στις μεγάλες πόλεις, με πρώτη την Αθήνα.

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έδωσαν ραντεβού στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11 το πρωί με τελικό προορισμό τη Βουλή ενώ λίγο νωρίτερα,  στις 10.30 το ΠΑΜΕ είχε δώσει ραντεβού στο Σύνταγμα. Επίσης για τις τις 10.30 η Πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων είχε ορίσει το ραντεβού στο Μουσείο και το ΜΕΤΑ στις 11 το πρωί στο Πολυτεχνείο.

Ανάλογες συγκεντρώσεις διοργανώνονται και στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας από τα Εργατικά κέντρα και το ΠΑΜΕ. 

Ανάλογες απεργιακές διοργανώνουν τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα αλλά και το ΠΑΜΕ σε διάφορες πόλεις της χώρας. 

«Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι ημέρα τιμής και αγώνα της εργατικής τάξης που, με τη διαχρονική της πάλη, προσπαθεί να σπάσει τα δεσμά της εκμετάλλευσης, να αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες, να διατηρήσει και να διευρύνει κατακτήσεις και δικαιώματα. Οι αγώνες των εργατών του Σικάγο, αλλά και μεταγενέστερα, πέτυχαν με θυσίες την καθιέρωση του οκτάωρου, την κοινωνική ασφάλιση, την υπεράσπιση της μητρότητας, την κανονική άδεια, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά και την πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά της δωρεάν Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού, κ.ά.» θυμίζει η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της. Όπως επισημαίνει, «στη χώρα μας, τα τελευταία 10 χρόνια, ο κόσμος της εργασίας, οι μη προνομιούχοι, οι άνεργοι, οι νέοι και οι γυναίκες, βίωσαν με εφιαλτικό τρόπο τις μνημονιακές πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων, που οδήγησαν το 40% του πληθυσμού στην απόλυτη φτώχεια, την εξαθλίωση και τον κοινωνικό αποκλεισμό». «Ο φετινός εορτασμός για εμάς τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρομεσαίους, τους επιστήμονες, πρέπει να αποτελέσει αφετηρία για ενωτικούς αγώνες, με στόχο την ανατροπή αυτών των πολιτικών» σχολιάζει η ΑΔΕΔΥ. 

Από την μεριά του, το ΠΑΜΕ καλεί σε συμμετοχή στις συγκεντρώσεις που διοργανώνει με σύνθημα «Ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση & τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους – Με σωματεία εργατών όχι των κυβερνήσεων & των εργοδοτών».