Σήμερα στο Σούνιο η 2η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών των Βαλκανίων και του Βίζεγκραντ

Παρόντες ως παρατηρητές και οι υπουργοί των υποψηφίων προς ένταξη στην ΕΕ χωρών των Δυτ. Βαλκανίων
sooc

Την «ανάγκη να εργαστούμε για μία νέα αιτιολόγηση της ΕΕ, να δώσουμε όραμα και να κάνουμε μεταρρυθμίσεις στο θεσμικό της σύστημα, να αναπτύξουμε τη θεματολογία της με μέτρο» τόνισε στην εναρκτήρια ομιλία του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κηρύσσοντας τις εργασίες της 2ης Υπουργικής Συνάντησης “Visegrad-4 plus Balkan-4 plus” που πραγματοποιείται στο Σούνιο.

Στόχος της ΕΕ, όπως είπε, πρέπει να είναι «να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι πολίτες της και να ενδυναμώσει η ΕΕ σε έναν κόσμο που αλλάζει», με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

«Θέλουμε μια ΕΕ πιο ενωμένη, πιο δημοκρατική και κοινωνικά δίκαιη. Μια ΕΕ ισχυρότερη στον κόσμο, που να φροντίζει τους πολίτες της» είπε και πρόσθεσε: «Μια ΕΕ στηριγμένη στην αρχή της επικουρικότητας, που να φροντίζει για τη δημοκρατική συμμετοχή κρατών, περιφερειών και ιδιαίτερα των πολιτών, να υπερβαίνει τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της, ανάμεσα στον Νότο και τον Βορρά, τη Δύση και την Ανατολή, και τις πλούσιες και φτωχές περιοχές. Μια ΕΕ που καταπολεμά την αδιαφάνεια και τη διαφθορά, που στοχεύει στην καλυτέρευση της καθημερινής πολιτικής των πολιτών της, η οποία δίνει προοπτική, θετικές προσδοκίες και οράματα, ιδιαίτερα στις νέες γενιές».

Ο κ. Κοτζιάς σε μία ευρεία ανάλυση για το μέλλον της Ευρώπης αναφέρθηκε στις αιτίες των κρίσεων στην ΕΕ, αλλά και στα ελλείματα, στην ανάγκη εκδημοκρατισμού των θεσμικών της οργάνων, θέτοντας καίρια ερωτήματα και προβληματισμούς, τόσο ως προς την εσωτερική της λειτουργία και τη σχέση της με τα εθνικά κράτη και εν όψει της διεύρυνσης, όσο και ως προς τον παγκόσμιο ρόλο της, την διεθνή της στρατηγική, την εξωτερική της πολιτική και πολιτική άμυνας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη σημασία του κοινωνικού κράτους και της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού ζητήματος με τις αλλαγές που επιβάλλονται στη Συνθήκη του Δουβλίνου.

Σημειώνεται ότι η 2η Υπουργική Συνάντηση, “Visegrad-4 plus Balkan-4 plus”, άνοιξε σήμερα, Παρασκευή τις πύλες της στο Σούνιο σε συνέχεια της πρώτης συνάντησης που έλαβε χώρα στην Βουδαπέστη τον περασμένο Δεκέμβριο.

Το μέλλον της ΕΕ, η Διεύρυνσή της, και η Ενέργεια θα είναι οι τρεις κύκλοι εργασιών που θα ενώσουν γύρω από ένα τραπέζι τους “8” υπουργούς Εξωτερικών- των 4 χωρών/μελών της ΕΕ του Βίσεγκραντ (Ουγγαρίας Πολωνίας, Σλοβακίας, Τσεχίας) και των 4 βαλκανικών χωρών/μελών της ΕΕ, (Ελλάδας, Βουλγαρίας, Κροατίας και Ρουμανίας), μαζί με τους ομολόγους τους, ως παρατηρητές, των υποψηφίων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, (Αλβανίας, ΠΓΔΜ, Μαυροβουνίου, Βοσνίας Ερζεγοβίνης) καθώς και της Σλοβενίας και της Κύπρου.

Η Υπουργική Συνάντηση στο Σούνιο στοχεύει σε μία εμβάθυνση της συζήτησης στα τρία βασικά θέματα της ατζέντας και με τη συμμετοχή Ελλήνων βουλευτών και έγκριτων επιστημόνων με σκοπό να την εμπλουτίσουν με ευρύτερες προσεγγίσεις ικανές να δώσουν απαντήσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη.

Sooc

Η Υπουργική Συνάντηση, βάσει του προγράμματος, ξεκίνησε στις 9:30 το πρωί με την εναρκτήρια ομιλία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, και τις παρεμβάσεις των συμμετεχόντων ομολόγων του. Θα ακολουθήσει η οικογενειακή φωτογραφία.

Αμέσως μετά, στις 12:30, ξεκινά ο πρώτος από τους τρεις κύκλους εργασιών της Συνάντησης με θέμα το μέλλον της Ευρώπης και παρουσιάσεις από βουλευτές και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Ο δεύτερος κύκλος εργασιών, ο οποίος θα αρχίσει μετά το γεύμα εργασίας των ΥΠΕΞ, στις 15:30, θα εστιάσει στο θέμα της διεύρυνσης της ΕΕ.

Από τις 16.30 μέχρι τις 18.30, στο πλαίσιο του τρίτου κύκλου εργασιών, οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν το μείζον θέμα της ενεργειακής συνεργασίας.

Με το πέρας των εργασιών, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, η Βουλγάρα ομόλογός του, Εκατερίνα Ζαχάριεβα, Προεδρεύουσα του Συμβουλίου ΕΕ και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πέτερ Σιγιάρτο, Προεδρεύων της ομάδας Visegrad, θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη τύπου.

Sooc
Sooc
Sooc

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή