Συμφωνία ΕΕ- BioNTech/Pfizer για το εμβόλιο για τον κορονοϊό

Ανακοινώθηκε από την επίτροπο Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου.
Dado Ruvic / Reuters

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε συμφωνία με την κοινοπραξία BioNTech/Pfizer για τη διάθεση του εμβολίου που παρασκευάζει για την Covid-19, ανακοίνωσε η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου με ανάρτησή της στο Twitter.

«Αυτή η 5η συμφωνία είναι άλλο ένα ορόσημο στις προσπάθειές μας να παράσχουμε σε όλους τους πολίτες έναν ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο για να αντιμετωπιστεί η πανδημία», πρόσθεσε η Επίτροπος.

Από πλευράς της η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε δικό της tweet, αναφέρει πως «υπογράψαμε το 5ο μας συμβόλαιο με παραγωγό εμβολίου για να εξασφαλίσουμε ένα από τα πιο πολλά υποσχόμενα μελλοντικά εμβόλια για τους Ευρωπαίους. Συνολικά, εξασφαλίσαμε 1,2 δισ. δόσεις μελλοντικών εμβολίων ως τώρα. Περισσότερα θα ακολουθήσουν. Ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο μπορεί να μας βοηθήσει να επιστρέψουμε στην κανονική ζωή».

H Pfizer και η BioNTech ανακοίνωσαν την Παρασκευή πως θα υποβάλουν αίτημα στις ΗΠΑ για επείγουσα αδειοδότηση σχετικά με το εμβόλιό τους για την Covid-19. Από εκεί και πέρα, επαφίεται στην αρμόδια υπηρεσία (FDA) να αποφασίσει εάν το εμβόλιο θα ήταν ασφαλές για χρήση.

Δεν είναι ξεκάθαρο πόσο θα χρειαστεί η FDA για να εξετάσει τα δεδομένα, ωστόσο η αμερικανική κυβέρνηση αναμένει έγκριση του εμβολίου στο πρώτο ήμισυ του Δεκεμβρίου. Δεδομένα από προχωρημένες δοκιμές έχουν δείξει πως προστατεύει το 94% των ενηλίκων άνω των 65.