Συμφωνία Ισραήλ- Παλαιστινίων για εκεχειρία στη Γάζα

Με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου.
|
via Associated Press

Το Ισραήλ και Παλαιστίνιοι μαχητές συμφώνησαν σε εκεχειρία με τη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου, η οποία θα ετίθετο σε ισχύ αργά την Κυριακή.

Ειδικότερα, η οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ επιβεβαίωσε την επίτευξη συμφωνίας για εκεχειρία με το Ισραήλ, την τρίτη ημέρα των εχθροπραξιών που έχουν προκαλέσει δεκάδες θανάτους μεταξύ των Παλαιστινίων στην Λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ από πλευράς του επιβεβαίωσε επισήμως την έναρξη ισχύος της εκεχειρίας από τις 23.30.

«Εδώ και λίγη ώρα βρέθηκε η φόρμουλα για την ανακοίνωση από την Αίγυπτο της συμφωνίας εκεχειρίας, που αφορά κυρίως την δέσμευση της Αιγύπτου να μεσολαβήσει για την απελευθέρωση δύο κρατουμένων», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο Μοχάμεντ Αλ-Χίντι, επικεφαλής της ένοπλης πτέρυγας της παλαιστινιακής οργάνωσης. Οι δύο κρατούμενοι είναι ο Μπάσεμ Σαάντι και Χάλεντ Αουαουντέχ.

Νωρίτερα το Reuters είχε μεταδώσει, επικαλούμενο πηγές, ότι είχε υπάρξει συμφωνία για εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και Παλαιστινίων μαχητών. Αιγυπτιακή πηγή είχε πει ότι το Ισραήλ είχε συμφωνήσει στην πρόταση.

Η αναζωπύρωση, με ισραηλινούς βομβαρδισμούς κατά παλαιστινιακών στόχων και επιθέσεις με ρουκέτες από Παλαιστίνιους κατά ισραηλινών πόλεων, προκάλεσε ανησυχία, ωστόσο φάνηκε να είναι περιορισμένης έκτασης, καθώς η Χαμάς, η ισλαμιστική οργάνωση που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, και πολύ ισχυρότερη ως δύναμη από τον υποστηριζόμενο από το Ιράν Ισλαμικό Τζιχάντ, έμεινε εκτός.

Από την έναρξη της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης κατά του Ισλαμικού Τζιχάντ την Παρασκευή, «41 Παλαιστίνιοι έπεσαν μάρτυρες, ανάμεσά τους 15 παιδιά και 4 γυναίκες, και 311 τραυματίστηκαν» στην Λωρίδα της Γάζας, αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Οι ρουκέτες προκάλεσαν προβλήματα σε μεγάλο τμήμα του νοτίου Ισραήλ, στέλνοντας κατοίκους πόλεων, μεταξύ των οποίων το Τελ Αβίβ και η Ασκελών, σε καταφύγια.

Το πρωί της Κυριακής ο Ισλαμικός Τζιχάντ επέκτεινε τα πυρά του προς την Ιερουσαλήμ, σε αυτό που περιέγραψε ως αντίποινα στον θάνατο του διοικητή του στη νότια Γάζα από ισραηλινά πυρά- τον δεύτερο ανώτερο αξιωματικό που χάνει στη σύγκρουση.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε αυτά που χαρακτήρισε ως προληπτικά πλήγματα την Παρασκευή κατά αυτού που θεωρούσε ότι θα ήταν επίθεση του Ισλαμικού Τζιχάντ ως εκδίκηση για τη σύλληψη ενός εκ των ηγετών του στη Δυτική Όχθη. Οι συλλήψεις μελών της οργάνωσης συνεχίζονταν στην περιοχή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP- Reuters- ΒΒC