Συνάντηση Μητσοτάκη-Μπλίνκεν στα Χανιά με F-35 στο κυρίως μενού

Γεραπετρίτης: «Το ζήτημα των F-35 για την Ελλάδα θα λήξει σήμερα»
Φωτογραφία αρχείου από παλαιότερη συνάντηση Μητσοτάκη-Μπλίνκεν. Η Αθήνα αποδίδει μεγάλη σημασία στην επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στη χώρα μας
Φωτογραφία αρχείου από παλαιότερη συνάντηση Μητσοτάκη-Μπλίνκεν. Η Αθήνα αποδίδει μεγάλη σημασία στην επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στη χώρα μας
Eurokinissi

Στις 17:30, στην οικία του πρωθυπουργού στα Χανιά, πρόκειται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να φτάσει στην Κρήτη από την Τουρκία στο πλαίσιο της περιοδείας του σε χώρες της νοτιοανατολικής Μεσογείου και της αραβικής χερσονήσου και αμέσως θα κατευθυνθεί προς την οικία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Εκεί θα πραγματοποιηθεί αρχικά μία κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών ενώ αμέσως μετά είναι προγραμματισμένη συνάντηση εργασίας με την συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, της υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, της διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Άννας Μαρία Μπούρα και της ειδικής συμβούλου Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του πρωθυπουργού Αριστοτελίας Πελώνη.

Φωτογραφία αρχείου από προηγούμενη επίσκεψη του Αντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα
Φωτογραφία αρχείου από προηγούμενη επίσκεψη του Αντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα
Eurokinissi

Στην Αθήνα επικρατεί ικανοποίηση για την επιλογή Μπλίνκεν να συμπεριλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα της περιοδείας του, καθώς έτσι αναδεικνύεται ο αναβαθμισμένος ρόλος της χώρας και η συμβολή της στη διατήρηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Γεραπετρίτης: Στο απόγειο οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν στη χώρα μας, τονίζοντας ότι ο υψηλός συμβολισμός της είναι ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο απόγειό τους.

Όσο για το περιεχόμενο της ατζέντας, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, η αμυντική συνεργασία των δύο χωρών, οι εξελίξεις στην Ουκρανία αλλά και τη Μέση Ανατολή εστιάζοντας και στον κίνδυνο διάχυσης της κρίσης, ενώ μεταξύ των θεμάτων αναμένεται να είναι και τα εξοπλιστικά.

Αισιοδοξία για θετικές εξελίξεις στο θέμα των F-35

«Η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων ενίσχυσε και την εξωτερική πολιτική. Η χώρα αποκτά ειδικό βάρος, είναι σημαντικό ζήτημα η αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων. Υπάρχει το αίτημα για ένταξη στο πρόγραμμα των F-35, νομίζω θα έχουμε θετικές εξελίξεις» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γεραπετρίτης, ενώ αναφερόμενος στο αίτημα της Τουρκίας για αγορά F-16 σημείωσε:

«Αισθάνομαι ότι το ζήτημα θα λήξει, είναι θέμα χρόνου η Έλλάδα να μπει στο πρόγραμμα. Είναι αδιάφορο τι κάνει η Τουρκία με τις ΗΠΑ για τα F-16, δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε».

Και πρόσθεσε: «Καταλαβαίνουμε ότι δεν καθορίζουμε πώς η αμερικανική διπλωματία αποδίδει την αμυντική συνδρομή της και σε άλλες χώρες. Αυτό που απαιτούμε είναι ότι στο πλαίσιο της αμυντικής συμμαχίας, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ να γίνεται σεβαστός ο κανόνας της ακεραιότητας. Κανένας εξοπλισμός να μην χρησιμοποιείται σε βάρος συμμάχου χώρας».

Μιλώντας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είπε ότι «έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο συζήτησης και κατανόησης χωρίς εντάσεις και κρίσεις. Θέλουμε οι διαφωνίες που υπάρχουν να μην προκαλούν εντάσεις. Το όραμά μας, το δικό μου και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι μια ισχυρή Ελλάδα με αυτοπεποίθηση».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδώσει ούτε μια σπιθαμή από τα δικαιώματα που έχει. Κυριαρχία δεν θα συζητήσουμε ποτέ».

Ανησυχία για διάχυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή

Στη συνάντηση εργασίας με τον Άντονι Μπλίνκεν, αναμένεται να συζητηθούν και τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα. Πάντως η ανησυχία που υπάρχει αυτή την στιγμή είναι μήπως εξαπλωθούν οι εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή. Κάτι που επιβεβαίωσε και ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Η μεγάλη ανησυχία είναι ότι θα υπάρξει ντόμινο εξελίξεων που θα καταλάβει κι άλλες περιοχές, και ιδίως το βόρειο Ισραήλ και τον Λίβανο. Η Ελλάδα στο κομμάτι της Μέσης Ανατολής έχει ενεργό ρόλο, συνομιλούμε καθημερινά με τους εμπλεκόμενους και με περιφερειακούς παίκτες. Θα βρεθώ το επόμενο διάστημα στην Αίγυπτο την Ιορδανία και την Σαουδική Αραβία, θα δω και τους ομολόγους μου του Ισραήλ και της Παλαιστίνης» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Δημοφιλή