Συναγερμός από «τρομακτική» μορφή ευλογιάς των πιθήκων, μπορεί να εντοπιστεί σε ανοσοκατασταλμένους με προχωρημένο HIV

Η μορφή αυτή είναι θανατηφόρα σε ποσοστό περίπου 15% των περιπτώσεων.
LUKAS BARTH via Reuters

Μια σοβαρή και «τρομακτική» μορφή ευλογιάς των πιθήκων ταυτοποιήθηκε σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς που ζουν με HIV.

Η μορφή αυτή είναι θανατηφόρα σε ποσοστό περίπου 15% των περιπτώσεων.

Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα, ανάλογο κίνδυνο ενδέχεται να διατρέχουν και οι λήπτες μοσχευμάτων, καθώς και εκείνοι με καρκίνο του αίματος. Ωστόσο, δεν έχουν εντοπιστεί ακόμα τέτοιες περιπτώσεις.

Οι επιστήμονες καλούν όσους βρίσκονται στην ομάδα υψηλού κινδύνου για HIV να κάνουν τεστ, καθώς και όποιον διαγνωσθεί με ευλογιά των πιθήκων, που πλέον έχει μετονομαστεί σε mpox.

Οι επιστήμονες ζητούν επίσης η mpox να προστεθεί στη λίστα του ΠΟΥ με τις σοβαρές λοιμώξεις, που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για τους ανθρώπους σε προχωρημένο στάδιο HIV, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη οικονομική και ιατρική υποστήριξη για όσους βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο, αναφέρει ο Guardian.

Από τον Μάιο του 2022, έχουν καταγραφεί σχεδόν 85.000 περιπτώσεις mpox και 93 θάνατοι σε 110 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αρκετές από αυτές τις περιπτώσεις αφορούσαν άνδρες που είχαν σεξουαλικές σχέσεις με άλλους άνδρες, με ποσοστό 38-50% αυτών που διαγνώστηκαν με ευλογιά των πιθήκων να είναι άτομα που ζούσαν με HIV.

Η πλειοψηφία αυτών των περιπτώσεων υποβάλλεται σε θεραπεία για τον HIV και ζει φυσιολογικά τη ζωή του.

Με βάση αναφορές για ιδιαίτερα σοβαρή λοίμωξη από mpox σε ασθενείς με HIV, η καθηγήτρια Κλόε Όρκιν από το πανεπιστήμιο Κουίν Μέρι του Λονδίνου και το NHS Health Barts, εξέτασε 382 περιπτώσεις ατόμων με προχωρημένο HIV και ευλογιά των πιθήκων, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων 27 ασθενών, που είχαν πεθάνει από ευλογιά των πιθήκων κατά την έξαρση της λοίμωξης.

«Ο ιός φαίνεται πως συμπεριφέρεται τελείως διαφορετικά σε αυτά τα άτομα» είπε η Όρκιν. Τα ευρήματα της έρευνάς της δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό The Lancet.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, αυτή η μορφή της λοίμωξης φαίνεται πως είναι θανατηφόρα σε ποσοστό 15% ανοσοκατεσταλμένων με προχωρημένο HIV.

Το ποσοστό αυτό, σύμφωνα με τα στοιχεία, ενδέχεται να αυξάνεται στο 27% για όσους έχουν χαμηλότερους δείκτες κυττάρων CD4, τους δείκτες δηλαδή του βαθμού στον οποίο ο HIV έχει αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι όσοι είναι φορείς HIV διατρέχουν κίνδυνο να νοσήσουν με mpox.

Αυτοί που λαμβάνουν αντιρετροϊκή θεραπεία για τον HIV και όσοι έχουν υγιή αριθμό CD4 φαίνεται να παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα και την ίδια πρόγνωση- στη περίπτωση που νοσήσουν από ευλογιά των πιθήκων- με εκείνους που δεν είναι φορείς. «Είναι μία δυσάρεστη ασθένεια, δεν την εύχομαι για κανέναν, Αλλά αυτοπεριορίζεται» λέει η Όρκιν.

Ωστόσο, ιδιαίτερο κίνδυνο διατρέχουν οι ασθενείς με δείκτη κυττάρων CD4 κάτω από τα 200 κύτταρα /mm3.

Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει εκείνους που ζουν με HIV, ο οποίος ωστόσο δεν έχει διαγνωστεί, καθώς τα συμπτώματα αυτής της ασθένειας συχνά δεν εμφανίζονται πριν πέσουν τα επίπεδα των κυττάρων CD4 κάτω από το κρίσιμο όριο.

«Όλοι όσοι νοσούν με ευλογιά των πιθήκων πρέπει να ελεγχθούν για HIV, και αν κάποιος φορέας HIV διαγνωστεί και με ευλογιά των πιθήκων, θα πρέπει να μετρηθούν τα επίπεδα CD4» πρόσθεσε η Όρκιν.

Σχολιάζει δε, για όσους δεν έχουν ελεγχθεί για HIV πως τα πράγματα έχουν αλλάξει. «Έχουμε μία ασθένεια που κυκλοφορεί ανάμεσα στους ανθρώπους σε χαμηλά επίπεδα, γεγονός που εν δυνάμει μπορεί να αποβεί θανατηφόρα για ασθενείς με HIV και να επέλθει ο θάνατος μέσα σε έναν μήνα» είπε.

«Αν γνωρίζετε κάποιον που διστάζει να ελεγχθεί, παρακαλώ ενθαρρύνετέ τον να το κάνει» επιμένει.

Οι υγειονομικές αρχές επίσης θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα σε όσους ζουν με HIV προκειμένου να λάβουν και τις δύο δόσεις του εμβολίου για την ευλογιά των πιθήκων, ειδικά δε, στις χώρες με χαμηλά επίπεδα διάγνωσης ή χωρίς διεθνή ελεύθερη πρόσβαση σε αντιρετροϊκές θεραπείες, επισημαίνει ο καθηγητής Οριόλ Μίτζα στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Γκέρμανς Τριάς ι Πουζόλ της Βαρκελώνης.

Η Terrence Higgins Trust, μία φιλανθρωπική οργάνωση για θέματα του HIV, είπε ότι στηρίζει τις συστάσεις των ερευνητών ότι όσοι διαγιγνώσκονται με ευλογιά των πιθήκων θα πρέπει κάνουν τεστ για τον HIV.

«Η πλειοψηφία των ανθρώπων που ζουν με HIV στην Βρετανία, το διαχειρίζονται επιτυχώς με φαρμακευτική αγωγή και επομένως δεν είναι ανοσοκατασταλμένοι.

Δημοφιλή