ΚΟΙΝΩΝΙΑ
17/11/2018 08:56 EET

Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ.: Ελικόπτερα, 5.000 αστυνομικοί και «μυστικοί» τοποτηρητές

Eurokinissi

Συναγερμός έχει σημάνει στην ΕΛ.ΑΣ., ούτως ώστε οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις και πορείες για την επέτειο του Πολυτεχνείου να μη σημαδευτούν από επεισόδια.

Τα μέτρα ασφαλείας φέτος θα είναι πιο αυστηρά σε σχέση με πέρυσι, καθώς αρμόδιοι αξιωματικοί της Αστυνομίας έκριναν ότι η περίοδος που διανύουμε, λόγω διάφορων συγκυριών, είναι πιο τεταμένη. Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις τα μέτρα ασφαλείας έχουν οριστικοποιηθεί, όπως και ο αριθμός των αστυνομικών (5.000) που θα συμμετέχουν σε αυτά.

Από αέρος θα επιτηρούν τις πορείες το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. και drone. Το πρώτο ανησυχητικό περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης όταν ομάδα ατόμων έκλεψε από πρατήριο υγρών καυσίμων στα Εξάρχεια δύο μπιτόνια με βενζίνη. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι το καύσιμο προορίζεται για την κατασκευή μολότοφ. Το δεύτερο ανησυχητικό περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης όταν ομάδα κουκουλοφόρων βγήκε από το Πολυτεχνείο και πέταξε περίπου 30-40 βόμβες μολότοφ και πέτρες εναντίον δυνάμεων της διμοιρίας των ΜΑΤ, που σταθμεύει στην οδό Τοσίτσα στα Εξάρχεια.

Υπό την εποπτεία του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.

Το σχεδιασμό και την υλοποίηση των μέτρων ασφαλείας επιβλέπει προσωπικά ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος, ο οποίος έχει δώσει σαφείς εντολές σε ανώτατους και ανώτερους αξιωματικούς. Επίσης, έχουν δοθεί εντολές για αυξημένα μέτρα αυτοπροστασίας των αστυνομικών, ιδίως αυτών που συμμετέχουν στα μέτρα ασφαλείας. Τα επαναλαμβανόμενα κρούσματα επιθέσεων σε αστυνομικούς, σε περιπολικά οχήματα και κτίρια τμημάτων, η επίθεση εναντίον αστυνομικών στο Εφετείο Αθηνών και η τοποθέτηση βόμβας έξω από το σπίτι του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, έχουν σημάνει κόκκινο συναγερμό σε Αρχηγείο και ΓΑΔΑ.

Ένα από τα σενάριο που εξετάστηκε είναι άτομα που θέλουν να κάνουν επεισόδια να μη συμμετάσχουν στις πορείες, αλλά να προετοιμάσουν τις επιθέσεις τους μέσα από πανεπιστημιακά ιδρύματα. Εκτός από το Πολυτεχνείο, «υψηλού κινδύνου» θεωρείται επίσης η ΑΣΟΕΕ, αλλά και το Χημείο και η Νομική. Στην περιοχή των Εξαρχείων και πέριξ βρίσκονται πολλοί «μυστικοί» αστυνομικοί που θα παρατηρούν τυχόν ύποπτες κινήσεις ατόμων.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι και φέτος τον πρώτο ρόλο θα έχουν οι δυνάμεις της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής, με περίπου 27-28 διμοιρίες της ΥΜΕΤ (Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης) και 28-29 διμοιρίες της ΥΑΤ (Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης), μία συνολική δύναμη περίπου 1000 αστυνομικών.