Σύνοδος Κορυφής: Στο τραπέζι η νέα πρόταση Μισέλ για το Ταμείο Ανάκαμψης

Εμμένει στις θέσεις της η Ελλάδα.
ASSOCIATED PRESS

Μια νέα πρόταση για να γεφυρώσει τις διαφορές μεταξύ των «στρατοπέδων» που έχουν δημιουργηθεί στη Σύνοδο Κορυφής παρουσιάζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιστρέφουν σήμερα, Σάββατο, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της Συνόδου Κορυφής, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί σύγκλιση για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, μετά το «παζάρι» της Παρασκευής που όμως δεν κατέληξε σε συμφωνία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, φέρεται να παρουσιάζει μια νέα πρόταση με στόχο να επέλθει συμφωνία.

Σημειώνεται ότι ο Σαρλ Μισέλ είχε προγραμματίσει συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν, τον Ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ, τον Ιταλό πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε, και την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, έχουν δημιουργηθεί δύο «στρατόπεδα» με σθεναρή αντίσταση να προβάλλουν η Δανία, η Σουηδία, η Αυστρία και η Ολλανδία απέναντι σε συνασπισμό κρατών του νότου.

Διαφωνίες υπάρχουν επίσης μεταξύ βόρειων και ανατολικών χωρών για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ.

Τι προβλέπει η πρόταση του Σαρλ Μισέλ στη Σύνοδο Κορυφής

Η πρόταση που κατέθεσε ο Σαρλ Μισέλ φέρεται να προβλέπει μείωση σε 450 δισ. ευρώ των ποσών που θα δοθούν ως επιχορηγήσεις στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters.

Ταυτόχρονα, η πρόταση Μισέλ φέρεται να προβλέπει και αύξηση των rebates για τρεις χώρες, συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Κυβερνητικές πηγές: «Η Αθήνα διεκδικεί ό,τι καλύτερο μπορεί»

Για μια δύσκολη διαπραγμάτευση έκαναν λόγο ελληνικές κυβερνητικές πηγές.

«Η Αθήνα διεκδικεί ό,τι καλύτερο μπορεί τόσο για την Ελλάδα όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη» ανέφεραν οι ίδιες πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ.

«Όλοι πρέπει να κάνουν ορισμένους μικρούς συμβιβασμούς. Ωστόσο, φαίνεται ότι αυτό δεν το αντιλαμβάνονται κάποιες χώρες» κατέληξαν οι κυβερνητικές πηγές.

Εμμένει στις θέσεις της η Ελλάδα

Υπενθυμίζεται ότι χτες βράδυ, οι διαβουλεύσεις σταμάτησαν μετά το δείπνο, το οποίο ολοκληρώθηκε περίπου στις 23.30 το βράδυ ώρα Βρυξελλών.

Η Ελλάδα επιμένει στις θέσεις με τις οποίες προσήλθε στη Σύνοδο Κορυφής εν μέσω των σκληρών διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με αρμόδια πηγή που επικαλείται το ΑΠΕ.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητά να είναι ακέραιο το πρόγραμμα και να διατηρηθεί η αναλογία μεταξύ επιχορηγήσεων και δανείων. Η Ελλάδα, όπως και οι περισσότερες χώρες, εναντιώνεται στον επιμερισμό 70-30, και τάσσεται υπέρ της μεγαλύτερης διάρκειας του προγράμματος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, η ελληνική πλευρά ζητεί να δοθεί έμφαση στο Ταμείο Ασφάλειας Συνόρων.

(Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή