Σύνοδος Κορυφής: Τα «πάντα όλα» στο τραπέζι και στο επίκεντρο η οικονομία

Με τη συμμετοχή του ΓΓ του ΟΗΕ η σύνοδος και πληθώρα θεμάτων.Αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων θέλει ο Ευρωπαϊκός Νότος
|
JOHANNA GERON via Reuters

Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η συνεχιζόμενη στήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία και το ζήτημα της αποστολής πυρομαχικών, η ανταγωνιστικότηταενιαία αγορά και η οικονομία, η ενέργεια, οι εξωτερικές σχέσεις, η μετανάστευση είναι μόνο μερικά από τα θέματα που θα συζητηθούν σήμερα και αύριο κατά την εαρινή σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στις 24 Μαρτίου, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος κορυφής για το ευρώ, όπου θα συμμετέχουν οι Πρόεδροι της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και του Eurogroup Πασκάλ Ντοναχιου. Οι δύο τους θα ενημερώσουν τους ευρωπαίους ηγέτες για την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση και να συζητήσουν για την πρόσφατη αναταραχή των χρηματοπιστωτικών αγορών, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει ζήτημα αλλαγής των δημοσιονομικών κανόνων.

Οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα ξεκινήσουν με πρώτο θέμα την Ουκρανία και στη αρχή της συνάντησης ο Ουκρανός Πρόεδρος Ζελένσκι θα απευθυνθεί στους ευρωπαίους ηγέτες μέσω τηλεδιάσκεψης.

Επίσης, σήμερα 23 Μαρτίου ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες και θα συμμετάσχει σε γεύμα εργασίας με τους Ευρωπαίους ηγέτες όπου θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα βασικά γεωπολιτικά ζητήματα και τις παγκόσμιες προκλήσεις.

Όσον αφορά το ζήτημα της Ουκρανίας οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν για τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας σε όλες τις διαστάσεις του, καθώς και για τη συνεχιζόμενη στήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία και τον λαό της. Στο πλαίσιο αυτό, οι ηγέτες θα συζητήσουν επίσης σχετικά με:

  • τη λογοδοσία των δραστών
  • την περαιτέρω ενίσχυση της συλλογικής πίεσης προς τη Ρωσία
  • τη χρήση δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων για την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας
  • τη στήριξη για την κάλυψη των στρατιωτικών και αμυντικών αναγκών της Ουκρανίας
  • την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια

«Όπως πάντα, θα επαναβεβαιώσουμε την αταλάντευτη δέσμευσή μας να βοηθήσουμε την Ουκρανία. Αυτό συνεπάγεται συνέχιση των εργασιών για τη λογοδοσία, τη χρήση δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων και τη συστοίχιση της παγκόσμιας κοινότητας πίσω από τη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη.

Σημειωτέον ότι, από την τελευταία μας σύνοδο τον Φεβρουάριο, εργαζόμαστε για επείγουσα κλιμάκωση της παραγωγής και της παράδοσης πυρομαχικών στην Ουκρανία. Στόχος μας είναι να προμηθεύσουμε στην Ουκρανία 1 εκατομμύριο φυσίγγια πυρομαχικών εντός των επόμενων 12 μηνών και να εξασφαλίσουμε επαρκή χρηματοδότηση. Για τον σκοπό αυτό, θα πρέπει να λάβουμε μέτρα για την ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας» αναφέρει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της έχουν διαθέσει περίπου 67 δισ. € στην Ουκρανία και τον λαό της. Θέσπισαν μια άνευ προηγουμένου δέσμη περιοριστικών μέτρων κατά της Ρωσίας, με ορατές επιπτώσεις στο καθεστώς και την οικονομία της. Η ΕΕ είναι ενωμένη όσον αφορά την αλληλεγγύη της προς την Ουκρανία και θα στηρίξει τη χώρα για όσο χρειαστεί.

Ανταγωνιστικότητα

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της Ευρώπης για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας και τρόπους για την πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού της ενιαίας αγοράς.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα εξετάσουν επίσης την πρόοδο όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο η οικονομική, βιομηχανική και τεχνολογική βάση της ΕΕ μπορεί να προσαρμοστεί τόσο στην πράσινη όσο και στην ψηφιακή μετάβαση. Στο πλαίσιο αυτό θα συζητήσουν σειρά προτάσεων, μεταξύ των οποίων:

  • η ευρωπαϊκή πράξη για τις κρίσιμες πρώτες ύλες
  • η πράξη για τη βιομηχανία των μηδενικών καθαρών εκπομπών
  • αναθεωρημένο πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις

«Εχουμε τώρα την ευκαιρία να αξιοποιήσουμε πλήρως τα δυνατά μας σημεία και να διορθώσουμε τις αδυναμίες μας. Αυτό συνεπάγεται εξέταση τρόπων για ενίσχυση της ικανότητας καινοτομίας της ΕΕ και ενίσχυση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών, ώστε να τονωθούν οι επενδύσεις για ενίσχυση της τεχνολογικής μας βάσης και επίτευξη της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης. Θα πραγματοποιήσουμε επίσης διεξοδική ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την εμπορική μας πολιτική εντός του τρέχοντος γεωπολιτικού πλαισίου.

Στον τομέα της ενέργειας, εξακολουθούμε να δίνουμε προτεραιότητα στην εγγύηση της ασφάλειας του εφοδιασμού σε προσιτές τιμές. Θα συζητήσουμε τρόπους για την επίτευξη αυτού του στόχου» τονίζει ο Σαρλ Μισέλ.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα διεξαγάγει στρατηγική συζήτηση σχετικά με τις γεωπολιτικές πτυχές της εμπορικής πολιτικής της ΕΕ και θα εξετάσει τη μεταρρύθμιση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ.

Οι ηγέτες θα συζητήσουν επίσης το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο του 2023, τον ετήσιο κύκλο συντονισμού της οικονομικής, δημοσιονομικής, εργασιακής και κοινωνικής πολιτικής εντός της ΕΕ, και αναμένεται να προσυπογράψουν τη σύσταση σχετικά με την οικονομική πολιτική της ζώνης του ευρώ και την ετήσια επισκόπηση της βιώσιμης ανάπτυξης για το 2023.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα