Μητσοτάκης για Bloomberg: Καλά τα νέα για την οικονομία αλλά τα καλύτερα έρχονται σύντομα

Σε άρθρο του το Bloomberg αναφέρεται στην πορεία της ελληνικής οικονομίας από το 2019 έως σήμερα, τα ομόλογα και τα κόκκινα δάνεια.
via Associated Press

Διθυραμβικά είναι τα σχόλια του Bloomberg για την πορεία της ελληνικής οικονομίας από το 2015 έως σήμερα κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στα ελληνικά ομόλογα.

Σχολιάζοντας το άρθρο του Matthew A. Winkler, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει ότι πρόκειται για «καλά νέα αλλά τα καλύτερα έρχονται σύντομα».

«Η επέκταση του ελληνικού ΑΕΠ «ξεπερνά μεγάλες οικονομίες» από το 2019 και ο ρυθμός μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL’s) δεν έχει ξεπεράσει τον τραπεζικό κλάδο, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg».

Στο άρθρο του στο Bloomberg ο Matthew A. Winkler αναφέρει: «Θυμάστε το Grexit; Ήταν το 2015 και σε αντίθεση με το Brexit ένα χρόνο αργότερα, ο υποτιμητικός χαρακτηρισμός για την Ελλάδα αποτελεί ένα ξεθωριασμένο σχήμα λόγου που επινοήθηκε από τα ειδησεογραφικά μέσα ενημέρωσης του Λονδίνου, τα οποία αναγνωρίζουν τώρα καθυστερημένα τη δική τους ανοησία που συνέβαλε στην ολέθρια ψήφο του Ηνωμένου Βασιλείου για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Αναφερόμενος σε εκείνη την εποχή ο αρθρογράφος αναφέρει ότι «σχεδόν όλοι τότε έλεγαν ότι η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα θα χρεοκοπούσε, αφού υποσχέθηκε να τερματίσει πέντε χρόνια μειωμένων κρατικών δαπανών κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης, εξασφαλίζοντας παράλληλα το τελικό πακέτο διάσωσης ύψους 8,7 δισ. δολαρίων από τους πιστωτές της ΕΕ.

Όμως, το Grexit δεν συνέβη ποτέ επειδή το είπε η αγορά ομολόγων. Το ελληνικό χρέος αναφοράς είχε ήδη ανέβει από το χαμηλό επίπεδο του Απριλίου του 2012 στα 25 λεπτά του ευρώ και μέχρι τον Μάρτιο του 2015 διαπραγματευόταν με premium 194% σε σχέση με τη χειρότερη αποτίμηση του αιώνα, αντανακλώντας τις δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης που δεν έδειχναν καμία επιθυμία για επιστροφή στις δραχμές.

Όποια και αν ήταν η καταστροφή που προέκυψε από την ανεργία του 25% και τα σπασμένα παράθυρα στο κέντρο της Αθήνας, η βία στη χώρα ωχριά μπροστά στα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ μετά την ήττα του Ντόναλντ Τραμπ στην υποψηφιότητά του για επανεκλογή το 2020 με επτά εκατομμύρια ψήφους. Οι επενδυτές, εν τω μεταξύ, έχουν καταστήσει τα ελληνικά ομόλογα το αγαπημένο τους κρατικό χρέος».

Η Ελλάδα αντίβαρο στις χρεοκοπίες τραπεζών

Αναφερόμενος στα γεγονότα των ημερών με την κρίση των τραπεζών Silicon Valley Bank, Signature Bank, Credit Suisse και First Republic, ο αρθρογράφος του Bloomberg υποστηρίζει ότι «όλα αυτά αποτελούν προφητικό σημάδι ότι η Ελλάδα είναι το οικονομικό αντίβαρο στις καταρρεύσεις αυτών των τυραπεζών.

Η χώρα των 10,3 εκατ. κατοίκων, σε αντίθεση με κάθε πιστοληπτική αξιολόγηση, είναι μια οικονομία επενδυτικής βαθμίδας από τον Δεκέμβριο του 2021 με βάση τις ευνοϊκές τάσεις στο ποσοστό πληθωρισμού, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, την αύξηση του ΑΕΠ, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και την πολιτική σταθερότητα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Στην αγορά ομολόγων, η Ελλάδα διαπραγματεύεται τουλάχιστον τρεις βαθμίδες πάνω από αυτό που οι επενδυτές θεωρούν χρέος υψηλού κινδύνου, υψηλής απόδοσης και αρκετά σύντομα αναμένεται να ανακτήσει την αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας που της απονεμήθηκε τελευταία φορά από τους οίκους Moody’s Investors Service, S&P Global Ratings και Fitch Ratings το 2008.

Από το 2019 έως σήμερα

Από την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2019, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας διευρύνθηκε κατά 7%, ξεπερνώντας τις μεγάλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας (1%), της Γαλλίας (1%), της Ιταλίας (2%), της Ισπανίας (-2%), του Ηνωμένου Βασιλείου (1%) και των ΗΠΑ (4%).

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ως ποσοστό των συνολικών δανείων των ελληνικών τραπεζών, το μέτρο της υγείας του τραπεζικού τομέα, μειώθηκαν στο 6,8% από 47% το 2017 και στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2011.

Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε κατά τουλάχιστον 32 ποσοστιαίες μονάδες, μέγεθος βελτίωσης που δεν έχει ξεπεραστεί πουθενά στον τραπεζικό κλάδο.

Δημοφιλή