Συρία: Στους 332 οι νεκροί από την επίθεση του ISIS σε φυλακή

Νέος απολογισμός από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Handout . via Reuters

Η επίθεση του ISIS σε μια φυλακή της βορειοανατολικής Συρίας και οι μάχες που ακολούθησαν μεταξύ των τζιχαντιστών και των κουρδικών δυνάμεων έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 332 ανθρώπους από τις 20 Ιανουαρίου, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι σποραδικές συγκρούσεις συνεχίστηκαν και το Σάββατο μεταξύ των Κούρδων, που στηρίζονται από τις ΗΠΑ, και των μελών του ISIS που διέφυγαν από τη φυλακή Γκουαϊράν, στην πόλη Χασάκα. Στη φυλακή αυτή κρατούνταν τουλάχιστον 3.500 τζιχαντιστές από διάφορες χώρες.

Το Παρατηρητήριο ανέφερε σήμερα ότι στις συγκρούσεις μετά την επίθεση της 20ής Ιανουαρίου, τη μεγαλύτερη που έχει εξαπολύσει το ISIS μετά την ήττα του, πριν από τρία χρόνια, σκοτώθηκαν συνολικά 332 άνθρωποι: οι 246 ήταν τζιχαντιστές, οι 79 μέλη των κουρδικών δυνάμεων και οι επτά άμαχοι. Η αύξηση του αριθμού των νεκρών οφείλεται στο γεγονός ότι εντοπίστηκαν πολλά πτώματα μέσα στα κτίρια της φυλακής και σε γειτονικά, κατά την επιχείρηση «εκκαθάρισης» που ξεκίνησαν οι κουρδικές δυνάμεις.

Ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, είπε ότι υπάρχει πιθανότητα να αυξηθεί ακόμη περισσότερο ο απολογισμός, δεδομένου ότι πολλοί Κούρδοι μαχητές έχουν τραυματιστεί σοβαρά και νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι κουρδικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο σχεδόν όλης της φυλακής και συνέλαβαν εκατοντάδες τζιχαντιστές που είχαν καταφέρει να δραπετεύσουν. Δεκάδες μέλη του ΙΚ όμως παραμένουν ακόμη ταμπουρωμένα στη βόρεια πλευρά της φυλακής, σε ένα σημείο όπου είναι δύσκολη η προσέγγιση ακόμη και από αέρος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Δημοφιλή