Οι καλύτερες και οι χειρότερες στάσεις για τον ύπνο

Για να μην ξυπνάμε πιασμένοι.
.
Levitex/Getty
.

Αν ξυπνάμε πιασμένοι στον αυχένα ή στην πλάτη με τον πόνο να κάνει την μέρα μας αφόρητη, μάλλον πρέπει να προβληματιστούμε για τη θέση που βρίσκεται το σώμα μας κατά την διάρκεια του ύπνου.

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε από την YouGov το 82% των Βρετανών κοιμάται σε λάθος στάση.

Η έρευνα με δείγμα 2.000 ενηλίκων, βρήκε ότι μόνο το 18% κοιμόταν στη θέση «Ονειροπόλος» (The Dreamer), η οποία είναι η ενδεδειγμένη θέση για να ασκήσουμε ελάχιστη πίεση στη σπονδυλική μας στήλη.

Ο Ονειροπόλος.
Levitex
Ο Ονειροπόλος.

Η έρευνα διενεργήθηκε από τη μάρκα μαξιλαριών και στρωμάτων Levitex, η οποία έχει συνεργαστεί με κορυφαίους κλινικούς γιατρούς - συμπεριλαμβανομένου του επιστημονικού διευθυντή της εταιρείας δσρ. Ιλάν Λίμπερμαν για να κατανοήσουμε καλύτερα τη σημασία των στάσεων κατά την διάρκεια του ύπνου.

Η ομάδα ανακήρυξε τη θέση «Ονειροπόλος» (The Dreamer) ως την ιδανική στάση για ύπνο επειδή προσφέρει την καλύτερη υποστήριξη για το κεφάλι, τον αυχένα, τη σπονδυλική στήλη και τους γοφούς, καθώς επιτρέπει στο σώμα να ξεκουράζεται σε ουδέτερη ευθυγράμμιση χωρίς περιστροφές ή κάμψεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ωστόσο, η έρευνα αποκάλυψε ότι «Ο Αρσιβαρίστας» (The Heavy Lifter) είναι η πιο δημοφιλής στάση ύπνου, με το 20% των ενηλίκων να ξεκουράζονται με αυτόν τον τρόπο τη νύχτα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσοι από επιλέγουμε αυτή την στάση είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσουμε προβλήματα ιερολαγόνιας άρθρωσης, αστάθεια των ώμων και είναι πιθανό να ξυπνήσουμε με πόνο στη μέση.

Ο Αρσιβαρίστας
Levitex
Ο Αρσιβαρίστας

Οι πιο δημοφιλείς στάσεις ύπνου και οι συνέπειες στο σώμα μας

Ο Σκαντζόχοιρος
Levitex
Ο Σκαντζόχοιρος

«Ο Σκαντζόχοιρος» (The Hedgehog) είναι μια άλλη δημοφιλής θέση, με το 15% να την προτιμούν. Δυστυχώς, όμως, οι ερευνητές είπαν ότι αυτή η επιλογή μπορεί να οδηγήσει σε σφίξιμο στους καμπτήρες του ισχίου, κάτι που μπορεί να συμβάλει στην αρθρίτιδα του ισχίου ή σε πόνο σε μεταγενέστερο χρόνο.

Levitex

Ο «Χειροκροτητής» (The Applauder) επικλέγεται από 14% των ενηλίκων. Η στάση αυτή μας οδηγεί να περιστρέφουμε την σπονδυλική μας στήλη και να επιμηκύνουμε τον απιοειδή μυ, οδηγώντας σε πόνο στο ισχίο, στη μέση και στον αυχένα, υπογραμμίζουν οι ερευνητές.

Ο Παλαιστής
Levitex
Ο Παλαιστής

Εάν επιλέγουμε την θέση «Ο Παλαιστής» (The Wrestler), δυστυχώς προκαλούμε περιστροφή της σπονδυλικής στήλης και αστάθεια του πρόσθιου ώμου. Περίπου το 5% των ενηλίκων κοιμάται σε αυτή τη θέση, αλλά οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτού θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν χρόνιο πόνο στον ώμο και στο χέρι μας.

Ο Στρατιώτης
Levitex
Ο Στρατιώτης

Περίπου το 5% των ενηλίκων επιλέγει την στάση «Ο Στρατιώτης» (The Soldier). Ανάλογα με το στρώμα μας, οι ερευνητές λένε ότι αυτή η στάση μπορεί να προκαλέσει υπερέκταση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, καθιστώντας σας πιο επιρρεπείς σε οσφυαλγία και γενική δυσκαμψία την επόμενη μέρα.

Δεν πρέπει να κοιμόμαστε στη στάση που βρίσκουμε πιο άνετη

«Ακριβώς επειδή είναι άνετο δεν σημαίνει ότι είναι καλό για εμάς» επισημαίνουν οι ερευνητές.

«Η στάση στην οποία πέφτουμε για ύπνο το βράδυ θα μπορούσε να καταστρέψει την ποιότητα του ύπνου μας – και μπορεί κάλλιστα να μας προκαλέσει περισσότερες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από ό,τι φανταζόμαστε. Εάν ξυπνάμε με πόνο στον αυχένα και την πλάτη, αυτός θα μπορούσε να είναι ο λόγος».

Έτσι, αν ξυπνάμε συχνά πιασμένοι καλό θα είναι να δοκιμάσουμε μια άλλη στάση για μερικές μέρες. Παράλληλα ελέγχουμε το στρώμα ή τα μαξιλάρια που χρησιμοποιούμε αν χρειάζονται αντικατάσταση.