Κι όμως, υπάρχουν πέντε τρόποι που μπορούμε να χάσουμε βάρος όσο κοιμόμαστε

Επίσης, να ξέρουμε ότι ο κακός νυχτερινός ύπνος δεν μπορεί απλώς να μας κάνει να εκνευριστούμε, αλλά και να πάρουμε βάρος.
.
Adene Sanchez via Getty Images
.

Η απώλεια βάρους δεν είναι εύκολη υπόθεση. Από το να τρώμε σωστά μέχρι να παραμένουμε σωματικά δραστήριοι, το ταξίδι απώλειας βάρους δεν είναι κάτι πανεύκολο. Αλλά θα εκπλαγούμε αν μάθουμε ότι κάτι τόσο χαλαρωτικό όπως ο ύπνος μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να χάσουμε κιλά. Ναι, σωστά το διαβάσαμε!

Εάν ζυγιστούμε το βράδυ και μετά ξανά το πρωί, θα παρατηρήσουμε ότι ζυγίζουμε λιγότερο το πρωί. Αυτό συμβαίνει επειδή έχουμε απώλεια υγρών μέσω της αναπνοής και της εφίδρωσης.

Ακόμη και όταν το σώμα ξεκουράζεται, τα όργανα και τα σωματικά συστήματα δεν απενεργοποιούνται. Η λειτουργία των οργάνων καταναλώνει θερμίδες. Έτσι, ο κακός νυχτερινός ύπνος δεν μπορεί απλώς να μας κάνει να εκνευριστούμε, αλλά μπορεί επίσης να μας κάνει να πάρουμε βάρος.

Πώς ο κακός ύπνος μας κάνει να παίρνουμε βάρος

Ο ύπνος λιγότερο από οκτώ ώρες μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα στρες και την ορμόνη κορτιζόλη. Η αύξηση των επιπέδων κορτιζόλης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα μικρόβια στο έντερό μας. Μια ανισορροπία στα επίπεδα μικροβίων τελικά επιβραδύνει το μεταβολισμό. Η απώλεια ύπνου μπορεί επίσης να διαταράξει τις ορμόνες της πείνας, καθιστώντας πιο πιθανό να φάμε πρόχειρο φαγητό. Αυτό οδηγεί σε αύξηση του σακχάρου στο αίμα, που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και άλλες επιπλοκές. Μελέτες έχουν υπογραμμίσει το γεγονός ότι μόνο μια νύχτα κακού ύπνου μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολισμό την επόμενη μέρα, μειώνοντας την ενεργειακή δαπάνη κατά 20 τοις εκατό.

Ιδού μερικές συμβουλές για να συνεχίσουμε να καίμε θερμίδες όλη τη νύχτα ενώ κοιμόμαστε:

Να σηκώνουμε βάρη αργά την νύχτα

Η άρση βάρους μπορεί να ενισχύσει τον μεταβολισμό μας έως και για 16 ώρες. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύονται σε ένα άρθρο με τίτλο «Η επίδραση της πρωινής εναντίον βραδινής άσκησης στον γλυκαιμικό έλεγχο και τους μεταβολίτες του ορού σε υπέρβαρους/παχύσαρκους άνδρες: μια τυχαιοποιημένη δοκιμή» (“The effect of morning vs evening exercise training on glycaemic control and serum metabolites in overweight/obese men: a randomised trial”). Χαμηλά νυχτερινά επίπεδα γλυκόζης παρατηρήθηκαν σε συμμετέχοντες που προπονήθηκαν το βράδυ.

Να πίνουμε ένα ρόφημα που να περιέχει καζεΐνη

Η πρωτεΐνη βραδείας αποδέσμευσης αφομοιώνεται σταδιακά σε διάστημα οκτώ ωρών και διατηρεί τις μεταβολικό «πυρετό» όλη τη νύχτα.

Η καζεΐνη είναι μια, βραδείας πέψης, πρωτεΐνη γάλακτος (σ.σ. με την ονομασία καζεΐνη είναι γνωστή μια οικογένεια πρωτεϊνών του γάλακτος, τις αS1, αS2, β και κ.) που καταναλώνεται ως συμπλήρωμα. Απελευθερώνει τα αμινοξέα αργά και οι άνθρωποι την λαμβάνουν πριν τον ύπνο για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση και να μειώσουν την μυϊκή διάσπαση ενώ κοιμούνται.

Να κάνουμε ένα κρύο ντους πριν κοιμηθούμε

Το μπάνιο με παγωμένο νερό «ξεπλένει» το γαλακτικό οξύ μετά το γυμναστήριο. Ο καφές λιπώδης ιστός (φαιό λίπος) είναι μεταβολικά ενεργός και βοηθά στην καύση θερμίδων, αλλά έχουμε λιγότερο καφέ λίπος. Ένα παγωμένο ντους 30 δευτερολέπτων είναι το μόνο που χρειάζεται για να ενεργοποιήσουμε τον καφέ λιπώδη ιστό ή το καφέ λίπος του σώματός μας. Όταν ενεργοποιείται, «λιώνει» έως και 400 επιπλέον θερμίδες στο κρεβάτι. Το καφέ λίπος αποθηκεύεται στο πίσω μέρος του λαιμού και των ώμων μας.

Να πίνουμε τρία φλυτζάνια πράσινο τσάι

Τα φλαβονοειδή στο πράσινο τσάι μπορούν να ενισχύσουν το μεταβολισμό μας. Πίνοντας τρία φλιτζάνια πράσινο τσάι μπορεί να μας βοηθήσει να κάψουμε 3,5 τοις εκατό περισσότερες θερμίδες όταν κοιμόμαστε.

Να δοκιμάσουμε την ενδιάμεση ή διαλείπουσα νηστεία

Όταν βρισκόμαστε σε διαλείπουσα νηστεία (σ.σ. περιλαμβάνει εναλλασσόμενους κύκλους νηστείας και κανονικής διατροφής), το σώμα εξαντλεί τις αποθήκες ζάχαρης και αρχίζει να καίει λίπος. Αυτό αναφέρεται ως μεταβολική αλλαγή. Η πρακτική της συνειδητής επιλογής χρόνου χωρίς θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας ή της εβδομάδας ή διαλείπουσα νηστεία είναι ένα δημοφιλές πρόγραμμα διατροφής που βοηθά τους ανθρώπους να χάσουν κιλά.

ΠΗΓΗ: indiatimes.com