Συρία: Βρέθηκε το πτώμα αρχαιολόγου που αποκεφαλίστηκε από το ISIS

Ο 82χρονος αποκεφαλίστηκε επειδή προσπάθησε να προστατέψει την Παλμύρα από τους τζιχαντιστές.
Marc DEVILLE via Getty Images

Οι συριακές αρχές θεωρούν ότι βρήκαν το πτώμα ενός κορυφαίου αρχαιολόγου που σκοτώθηκε από το ISIS το 2015, ενώ προσπαθούσε να προστατέψει την αρχαία πόλη της Παλμύρας.

Τζιχαντιστές είχαν αποκεφαλίσει δημόσια τον Καλίντ αλ Ασαάντ, 82 ετών, όταν αρνήθηκε να αποκαλύψει την τοποθεσία όπου ήταν κρυμμένα πολύτιμα αντικείμενα.

Όπως αναφέρει το BBC, κρατικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι το πτώμα του ήταν μεταξύ τριών που ανακαλύφθηκαν στην Καχλούλ, ανατολικά της Παλμύρας. Τεστ DNA θα γίνουν για να επιβεβαιωθούν οι ταυτότητές τους.

Ο κτηνώδης αυτός φόνος ήταν ένας από μια σειρά κτηνωδιών από μαχητές του ISIS κατά τις δύο περιόδους όπου είχαν υπό τον έλεγχό τους τον αρχαιολογικό χώρο. Ο Καλίντ αλ Ασαάντ είχε αφιερώσει πάνω από 50 χρόνια της ζωής του στην Παλμύρα, που βρίσκεται σε μια όαση στη συριακή έρημο, βορειοανατολικά της Δαμασκού.

Ο διακεκριμένος αρχαιολόγος είχε αποσυρθεί από διευθυντής αρχαιοτήτων του χώρου το 2003, μα συνέχισε να πραγματοποιεί έρευνες εκεί μέχρι που έπεσε στα χέρια του ISIS. Τρεις από τους γιους του και ο γαμπρός του, επίσης αρχαιολόγοι, διέφυγαν στην πρωτεύουσα με εκατοντάδες πολύτιμα αντικείμενα από το μουσείο στην κοντινή σύγχρονη πόλη του Ταντμόρ καθώς πλησίαζαν οι μαχητές. Μα ο Ασαάντ επέμεινε ότι δεν θα εγκατέλειπε το σπίτι του. «Είμαι από την Παλμύρα και θα μείνω εδώ ακόμα και αν με σκοτώσουν» είχε πει.

Εν τέλει αιχμαλωτίστηκε από το ISIS και ανακρίθηκε για τα σημεία όπου είχαν κρυφτεί άλλα αντικείμενα. Αποκεφαλίστηκε σε πλατεία στην Ταντμόρ, αρνούμενος να συνεργαστεί. Είχε κυκλοφορήσει φωτογραφία που φέρεται να απεικόνιζε το πτώμα του δεμένο σε έναν στύλο, με επιγραφή δίπλα που έλεγε ότι ήταν «διευθυντής ειδωλολατρείας» της Παλμύρας. Τις επόμενες εβδομάδες, οι ισλαμιστές του ISIS προέβησαν σε καταστροφές σε εμβληματικά τμήματα της Παλμύρας. Αν και έχασαν τον έλεγχό της, τον ανέκτησαν το 2016 και έκαναν και άλλες καταστροφές. Κυβερνητικές δυνάμεις ελέγχουν την περιοχή από τον Μάρτιο του 2017, μα οι εργασίες αποκατάστασης είναι περιορισμένες λόγω του εμφυλίου πολέμου στη χώρα.

Δημοφιλή