Σερβία: Θυελλώδης συνεδρίαση στη Βουλή για το θέμα του Κοσόβου

Παραλίγο να πιαστούν στα χέρια οι βουλευτές, βέλη κατά ρτου προέδρου Βούτσιτς για «προδοσία» και «ξεπούλημα».
Zorana Jevtic via Reuters

Με την φράση «Η συνθηκολόγηση δεν αποτελεί προοπτική!» ολοκλήρωσε την ομιλία του στην βουλή ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σε μια θυελλώδη συνεδρίαση με θέμα τις εξελίξεις στο ζήτημα του Κοσόβου, κατά την οποία οι βουλευτές λίγο έλειψε να πιαστούν στα χέρια.

Ο λαϊκιστής πρόεδρος της Σερβίας προειδοποίησε ότι το βαλκανικό έθνος θα μπορούσε να γίνει ευρωπαϊκό κράτος «παρίας» εάν απορρίψει το δυτικό σχέδιο για εξομάλυνση των σχέσεων με το Κόσοβο.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ενημέρωσε το Σώμα για την διαδικασία του διαλόγου με την Πρίστινα, που διεξάγεται υπό την αιγίδα της ΕΕ, ενώ αναφέρθηκε και στο αποκαλούμενο γαλλογερμανικό σχέδιο για την εξομάλυνση των σχέσεων της Σερβίας με το Κόσοβο.

via Associated Press

Το σχέδιο που προτείνεται από την ΕΕ και τις ΗΠΑ παραμένει απόρρητο ωστόσο ο πρόεδρος της Σερβίας επιβεβαίωσε, κατά την ομιλία του στην βουλή, ότι το 90% των δημοσιευμάτων για το περιεχόμενο του είναι ακριβή. Ο κ. Βούτσιτς ανέφερε ότι το επίμαχο σημείο για την σερβική πλευρά είναι το άρθρο 4 που αφορά την ένταξη του Κοσόβου στον ΟΗΕ. Επανέλαβε ότι ευρωαμερικανική αντιπροσωπεία, η οποία του παρουσίασε, την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, το σχέδιο για το Κόσοβο, τον προειδοποίησε ότι, εάν το απορρίψει, «θα διακοπούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, θα σταματήσουν οι επενδύσεις, θα αποσυρθούν αυτές που έχουν γίνει και θα ληφθούν πολιτικά μέτρα για την απομόνωση της Σερβίας».

via Associated Press

Η σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της βουλής για το Κόσοβο πραγματοποιήθηκε σε κλίμα μεγάλης έντασης, καθώς βουλευτές της ακροδεξιάς αντιπολίτευσης υποδέχτηκαν τον Βούτσιτς στην αίθουσα με αποδοκιμασίες κρατώντας ταμπλό όπου αναγραφόταν: «Πρόδωσες την Σερβία» και «Ξεπούλησες το Κόσοβο». Οι βουλευτές της συμπολίτευσης επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας με παρατεταμένο χειροκρότημα που κράτησε περίπου δύο λεπτά.

Zorana Jevtic via Reuters

Οι βουλευτές των κομμάτων της κεντροαριστεράς κατηγόρησαν τον Βούτσιτς ότι διαπραγματεύεται ένα εθνικό ζήτημα ερήμην της βουλής και ζήτησαν να ενημερωθούν επίσημα για το περιεχόμενο της πρότασης για το Κόσοβο.

Η συζήτηση στην σερβική βουλή για το θέμα του Κοσόβου θα ολοκληρωθεί σε δύο ημέρες και δεν προβλέπεται να διεξαχθεί κάποια ψηφοφορία.

(με πληροφορίες από ABC News)

Δημοφιλή