Συγκρούσεις κατοίκων και ΜΑΤ σε Λέσβο και Χίο για τα κλειστά κέντρα κράτησης προσφύγων

Ήθελαν να εμποδίσουν την αποβίβαση μηχανημάτων του Στρατού που θα αξιοποιηθούν για την κατασκευή των κλειστών κέντρων.
Eurokinssi

Έκρυθμη είναι η κατάσταση σε Χίο και Λέσβο όπου η αποβίβαση ειδικών μηχανημάτων (μπουλντόζες, εσκαφείς, γερανοφόρα) των Ενόπλων Δυνάμεων που θα ενισχύσουν τα έργα κατασκευής των κλειστών δομών έφερε μπλόκα και συγκρούσεις νησιωτών με τα ΜΑΤ

Σύγκρουση ξέσπασε στη Λέσβο, ανάμεσα σε κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Καλλονής που ήταν συγκεντρωμένοι στο Διαβολόρεμα, τη δεύτερη είσοδο του δρόμου που οδηγεί στην επιταγμένη έκταση του Καβακλή.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης και χημικών ενάντια στους συγκεντρωμένους που διαμαρτύρονται για την επίταξη και τη νέα κλειστή δομή που σχεδιάστηκε να κατασκευαστεί στη Λέσβο. Ας σημειωθεί ότι κατά την επίθεση με τα χημικά ξέσπασαν μικρές πυρκαγιές σε δασική έκταση, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα.

Οι διμοιρίες των ΜΑΤ και μηχανήματα έργων που κινούνταν προς το σημείο όπου θα ξεκινούσαν οι εργασίες εμποδίστηκαν στο Διαβολόρεμα από πολίτες που «έκοψαν» την κυκλοφορία στο χωματόδρομο για να εμποδίσουν τη διέλευση των μηχανημάτων, τοποθετώντας βαριά μηχανήματα (γκρέιντερ κλπ), τα οποία ήταν αδύνατο να μετακινηθούν από τις διμοιρίες των ΜΑΤ και τα υπόλοιπα μηχανήματα. Έτσι, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, αποφασίστηκε να επιστρατευτούν μηχανήματα του Στρατού για να κάνουν διανοίξεις και να περάσει το κομβόι από άλλο δρόμο για να φτάσει μέχρι τη θέση Καραβά, όπου θα ξεκινήσουν οι εργασίες.

Στη Λέσβο βρίσκονται συνολικά 15 διμοιρίες των ΜΑΤ και πολλές ομάδες ΟΠΚΕ. Στο κέντρο της Μυτιλήνης και συγκεκριμένα στην πλατεία Σαπφούς βρίσκεται σε εξέλιξη πορεία διαμαρτυρίας από τουλάχιστον 500 κατοίκους, ανάμεσά τους πολλά παιδιά. Σημειώνεται ότι τα σχολεία στη Λέσβο είναι σήμερα κλειστά.

Έτοιμες για μάχες ήταν οργανωμένες ομάδες κατοίκων στη Χίο, οι οποίες περίμεναν την άφιξη των διμοιριών των ΜΑΤ και των μηχανημάτων που επιστρατεύτηκαν για την κατασκευή κλειστής δομής κράτησης μεταναστών και προσφύγων.

Στο λιμάνι της Χίου, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, κατασχέθηκαν 16 μολότοφ. Στο χωριό Βροντάδο κατασχέθηκαν ακόμα 47 μολότοφ και 16 ρουκέτες (σαν αυτές που εκτοξεύουν οι κάτοικοι στο τοπικό τους έθιμο). Το πρωί της Τρίτης οι αστυνομικές δυνάμεις δέχτηκαν επιθέσεις με μολότοφ και ρουκέτες. Στο νησί βρίσκονται 10 διμοιρίες των ΜΑΤ και πολλές ομάδες ΟΠΚΕ, οι οποίες συνοδεύουν τα μηχανήματα για την κατασκευή του έργου.

Η πρώτη επίθεση έγινε στις 2.00 το πρωί, καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις αποβιβάζονταν από το πλοίο Blue Star Naxos. Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη πορεία στην πλατεία Βουνακίου, στην οποία συμμετέχουν τουλάχιστον 3.000 άτομα. Αίσθηση προκάλεσε στην ΕΛ.ΑΣ. ότι στις κινητοποιήσεις επιστρατεύτηκαν ακόμα και 16 απορριμματοφόρα, τα οποία κινούνται προς το Βροντάδο για να εμποδίσουν τα μηχανήματα που θα ξεκινούσαν εργασίες στη θέση 17 της επαρχιακής οδού Βροντάδου-Βολισού.

Εκτεταμένα επεισόδια

Στη Χίο, όπως αναφέρει το politischios.gr, δυνάμεις της αστυνομίας βρίσκονταν στο λιμάνι των Μεστών πριν την άφιξη του Blue Star Naxos - που μετέφερε τα μηχανήματα του Στρατού- και προκειμένου να διαλυθεί ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί οι δύο διμοιρίες των ΜΑΤ που ήταν στο σημείο κινήθηκαν επιθετικά, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, κατά των συγκεντρωμένων.

Καταγγέλλεται μάλιστα πως ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης και ένας ιερέας κατέρρευσαν καταρρεύσουν στο σημείο και χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Οι συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και συγκεντρωμένων κορυφώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες, όταν το πλοίο αποβίβασε στο νησί τα ειδικά μηχανήματα του Στρατού αλλά και επιπλέον αστυνομικούς καθώς και την αύρα «Αίας».

Μετά τις 3 τα ξημερώματα τα ΜΑΤ προχώρησαν σε εκτεταμένη χρήση χημικών και οι κάτοικοι τράπηκαν σε φυγή. Καταγγέλλεται μάλιστα πως όταν κάποιοι εκ των συγκεντρωμένων κατευθύνθηκαν προς κοντινό λόφο τα ΜΑΤ συνέχισαν να τους πετούν δακρυγόνα εναντίον τους.

Στη Λέσβο πολίτες άρχισαν να συγκεντρώνονται στις τρεις εισόδους του λιμανιού, στο Τελωνείο, το παλιό αρχαιολογικό μουσείο και στο άγαλμα της Ελευθερίας -όπου είχαν τοποθετηθεί και απορριμματοφόρα του Δήμου- από πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

Οι συγκρούσεις συγκεντρωμένων και ΜΑΤ, άρχισαν από την πλευρά του Τελωνείου μισή ώρα πριν την άφιξη του πλοίου με τα μηχανήματα του Στρατού ενώ έγινε χρήση χημικών που σκόρπισε τους περισσότερους διαδηλωτές.

Μετά την άφιξη του πλοίου Πήγασος στις 2: 30 μετά τα μεσάνυχτα ακολούθησε και νέα χρήση χημικών ενώ αποβιβάζονταν και άνδρες των ΜΑΤ που εστάλησαν στο νησί ως ενισχύσεις.

Λυπηρά χαρακτήρισε τα γεγονότα που σημειώνονται σε Λέσβο και Χίο, με τα ΜΑΤ να επιβάλλουν την τάξη προκειμένου να προχωρήσουν οι δομές κλειστού τύπου, ο δήμαρχος Λέρου, Μιχάλης Κόλιας.

«Δείχνει έλλειψη σεβασμού απέναντι στους νησιώτες που σηκώνουν το προσφυγικό βάρος» είπε, σύμφωνα με την ΕΡΤ, τονίζοντας ότι οι κάτοικοι της Λέρου δεν θα επιτρέψουν να μετατραπεί το νησί τους φυλακή και να στιγματιστεί ξανά. Ανέφερε ότι το επόμενο νησί που θα δεχθεί την απόβαση των ΜΑΤ θα είναι το νησί του, διαμηνύοντας «εδώ θα είμαστε να τους υποδεχθούμε».

«Έχουμε 3.500 πρόσφυγες και μετανάστες και δεν έχει γίνει ούτε μία μεταφορά στην ενδοχώρα το τελευταίο τρίμηνο, ούτε πρόκειται να γίνει. Σκοπός τους είναι να παραμείνουν στα νησιά» είπε.

Επίσης, υπόμνημα με 1.000 υπογραφές ενάντια στη δημιουργία κλειστής δομής για στο Πυλί, παρέδωσαν στο δήμαρχο Κω οι επαγγελματικοί φορείς του νησιού.

Στο υπόμνημα ζητείται η άμεση αποσυμφόρηση της Κω, ενώ διαμηνύεται ότι θα υπάρξουν δυναμικές αντιδράσεις, στην περίπτωση που ξεκινήσει η νέα δομή.

ΕΛ.ΑΣ: Αστυνομικές δυνάμεις για να ξεκινήσουν οι εργασίες για τα νέα κλειστά κέντρα κράτησης

Το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ σε ανακοίνωσή του σχετικά με την αποστολή αστυνομικών δυνάμεων σε Μυτιλήνη και Χίο, αναφέρει:

«Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα αποβιβάστηκαν στα λιμάνια της Μυτιλήνης και των Μεστών Χίου μηχανήματα έργων, για την έναρξη εργασιών κατασκευής των νέων κλειστών ελεγχόμενων κέντρων κράτησης. Αστυνομικές δυνάμεις συνοδεύουν τα μηχανήματα και το προσωπικό, προκειμένου να ξεκινήσουν απρόσκοπτα οι εργασίες».