Σίρα Χάας: Η σταρ του «Unorthodox» στην αληθινή ιστορία της Έθελ Σταρκ

Η μαέστρος που ίδρυσε την πρώτη αποκλειστικά γυναικεία ορχήστρα στο Μόντρεαλ.
(Photo by Alexi Rosenfeld/Getty Images)
(Photo by Alexi Rosenfeld/Getty Images)
Alexi Rosenfeld via Getty Images

Η Σίρα Χάας, πρωταγωνίστρια στις σειρές «Unorthodox» και «Shtisel» (αμφότερες στο Netflix), αναλαμβάνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία «Ethel», το δράμα εποχής που αφηγείται την αληθινή ιστορία της Έθελ Σταρκ, της πρωτοπόρου μαέστρου που ίδρυσε την πρώτη αποκλειστικά γυναικεία ορχήστρα στο Μόντρεαλ.

Πέρα από τις πρωτοβουλίες της στον κόσμο της μουσικής, η Έθελ Σταρκ είχε πρωταγωνιστήσει στην υπεράσπιση κοινωνικών αλλαγών που αφορούσαν φύλο, φυλή, γλώσσα και τάξη τη δεκαετία του 1940.

Η γεννημένη στο Δουβλίνο, βραβευμένη με BAFTA σκηνοθέτις, Έιλινγκ Γουόλς θα σκηνοθετήσει την ταινία, σε πρωτότυπο σενάριο της Σελέστ Παρ.

Καταξιωμένη βιολονίστρια, η γεννημένη το 1910 στο Κεμπέκ, Έθελ Σταρκ, με σπουδές της στο McGill Conservatory of Music, ήταν η πρώτη Καναδή που έπαιξε ως σολίστ σε πρόγραμμα που μεταδόθηκε σε αμερικανικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς το 1934.

Το 1940, η πρωτοπόρος της μουσικής, σε ηλικία μόλις 29 ετών, ανέλαβε το πρότζεκτ που έμελλε να γίνει η κληρονομιά της: ίδρυσε τη Συμφωνική Ορχήστρα Γυναικών του Μόντρεαλ MWSO. Η πρώτη συναυλία της Ορχήστρας δόθηκε το καλοκαίρι του 1940, μπροστά σε 5000 άτομα. Στις 22 Οκτωβρίου 1947 έγινε η πρώτη γυναίκα που διηύθυνε ορχήστρα στο Carnegie Hall, η MWSO έγινε η πρώτη καναδική ορχήστρα που έπαιξε στον θρυλικό χώρο.

Η Έθελ Σταρκ πέθανε τον Φεβρουάριο του 2012 σε ηλικία 101 ετών.