Σουδάν: Μαίνονται οι μάχες για την εξουσία, όμηροι οι άμαχοι - Νοσοκομεία χωρίς αίμα και τρόφιμα

Στρατός και παραστρατιωτικοί σε μια ανηλεή μάχη για την εξουσία. Νοικοκυριά χωρίς ρεύμα, αδειάζουν τα ράφια στα καταστήματα, κόσμος εγκλωβισμένος χωρίς προμήθειες σε νοσοκομεία.
Διεθνές αεροδρόμιο στο Χαρτούμ.
Διεθνές αεροδρόμιο στο Χαρτούμ.
MAXAR TECHNOLOGIES via Reuters

Τουλάχιστον 97 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στις σφοδρές μάχες που έχουν ξεσπάσει από το Μεγάλο Σάββατο στο Σουδάν, μεταξύ των δυνάμεων του τακτικού και της πανίσχυρης παραστρατιωτικής ομάδας Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) ενώ περισσότεροί από 360 έχουν τραυματιστεί.

Ο στρατός, υπό τον στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Μπουρχάν φάνηκε να κερδίζει έδαφος την Κυριακή έναντι του Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, γνωστός ως Χεμέντι καθώς οι δυνάμεις του πρώτου σφυροκοπώντας τις βάσεις του δεύτερου με αεροπορικές επιδρομές στο πλαίσιο της αιματηρής σύγκρουσης για την εξουσία.

Εδώ και εβδομάδες, η σύγκρουση υπέβοσκε μεταξύ των δύο ανδρών, που εκδίωξαν μαζί την πολιτική κυβέρνηση από την εξουσία με πραξικόπημα τον Οκτώβριο του 2021, αλλά έστρεψαν ο ένας τα όπλα του εναντίον του άλλου το Σάββατο το πρωί τη στιγμή που η εξουσία θα έπρεπε να περάσει ξανά στον λαό.

Έκτοτε, οι μάχες με βαρύ οπλισμό δεν έχουν σταματήσει και γίνονται συνεχείς αεροπορικές επιδρομές –ακόμα και μέσα στην πρωτεύουσα Χαρτούμ– με στρατό και RSF (δηλ. πρώην πολεμιστές στην πολυαίμακτη σύρραξη του Νταρφούρ που μετατράπηκαν σε τακτική παραστρατωτική δύναμη) να αλληλοκατηγορούνται για το ποιοι επιτέθηκαν πρώτοι.

Ο στρατός, σύμφωνα με Reuters ανέφερε τo βράδυ της Κυριακή ότι η κατάσταση είναι ”εξαιρετικά σταθερή” και ότι οι μάχες είναι ”περιορισμένες”, κάτι που σήμερα το πρωί δεν φαίνεται να ισχύει, ενώ οι RSF δηλώνουν πως οδεύουν ”αναμφίβολα” προς τη νίκη.

Οι νεκροί στρατιώτες και μέλη της RSF ανέρχονται σε «δεκάδες», σύμφωνα με τους γιατρούς, αλλά κανένα από τα δύο στρατόπεδα δεν έχει ανακοινώσει τις απώλειές του.

Καμένα αεροσκάφη της πολιτικής αεροπορίας στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας
Καμένα αεροσκάφη της πολιτικής αεροπορίας στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας
MAXAR TECHNOLOGIES via Reuters

Χάος στα νοσοκομεία χωρίς αίμα και τρόφιμα. Αδειάζουν τα ράφια στα καταστήματα

Στην πραγματικότητα, είναι αδύνατον να γνωρίζει κανείς ποια δύναμη ελέγχει ποιες περιοχές και σε ποιο βαθμό. Οι RSF ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν το αεροδρόμιο το Σάββατο, κάτι που αρνείται ο στρατός. Οι παραστρατιωτικοί δηλώνουν επίσης ότι μπήκαν στο προεδρικό μέγαρο αλλά ο στρατός το διαψεύδει κι αυτό, ενώ ισχυρίζεται ότι παραμένει υπό τον έλεγχό του το αρχηγείο του γενικού του επιτελείου, ένα από τα βασικά κτίρια-σύμβολα εξουσίας στο Χαρτούμ.

Σε ό,τι αφορά την κρατική τηλεόραση, και οι δύο πλευρές δηλώνουν ότι την έχουν υπό τον έλεγχό τους. Αλλά οι κάτοικοι στις γειτονικές περιοχές δηλώνουν ότι οι μάχες συνεχίζονται, ενώ σε ό,τι αφορά το τηλεοπτικό πρόγραμμα, μεταδίδονται μόνο πατριωτικά τραγούδια, όπως όταν έγινε το πραξικόπημα.

Ενώ δεν διαφαίνεται κατάπαυση πυρός ή λύση άμεσα, γιατροί και ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: ακόμα και υπό κανονικές συνθήκες, στο Σουδάν τα νοικοκυριά δεν έχουν ηλεκτροδότηση παρά μόνο για μερικές ώρες την ημέρα. Σε ορισμένες συνοικίες του Χαρτούμ, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος έχει διακοπεί από το Σάββατο, όπως και η υδροδότηση.

Φλόγες και καπνοί υψώνονται πάνω από κτίρια στο Χαρτούμ
Φλόγες και καπνοί υψώνονται πάνω από κτίρια στο Χαρτούμ
Anadolu Agency via Getty Images

Επίσης τα λιγοστά καταστήματα πώλησης τροφίμων που ανοίγουν προειδοποιούν ότι έχουν απόθεμα μόνο μερικές ημέρες εάν δεν φθάσουν στην πρωτεύουσα φορτηγά με εμπορεύματα.

Μέσω διαδικτύου, οι γιατροί ανακοινώνουν διακοπές ρεύματος σε χειρουργεία, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι ”αρκετά από τα εννέα νοσοκομεία του Χαρτούμ που δέχονται τραυματισμένους αμάχους δεν έχουν αίμα, εξοπλισμό μετάγγισης, ορούς που χορηγούνται ενδοφλέβια και άλλα υλικά ζωτικής σημασίας”.

Οι ασθενείς, μεταξύ των οποίων και παιδιά, και οι συγγενείς τους ”δεν έχουν να φάνε και να πιουν”, προειδοποιεί δίκτυο φιλοδημοκρατικών γιατρών που υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να αφήσουν τους νοσηλευόμενους να αποχωρήσουν με ασφάλεια, γεγονός που προκαλεί συνωστισμό.

Οι ”ανθρωπιστικοί διάδρομοι” που άνοιξαν για διάστημα τριών ωρών την Κυριακή οι εμπόλεμες πλευρές δεν άλλαξαν τα δεδομένα. Εξάλλου, ακόμα και το διάστημα αυτό δεν σταμάτησαν οι εχθροπραξίες στο Χαρτούμ.

Φωτιά δίπλα σε νοσοκομείο στο Χαρτούμ
Φωτιά δίπλα σε νοσοκομείο στο Χαρτούμ
MAXAR TECHNOLOGIES via Reuters

Διεθνής ανησυχία

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι υπάρχει ”κοινό αίσθημα βαθιάς ανησυχίας” των συμμάχων για τις συγκρούσεις στο Σουδάν καθώς και η κοινή άποψη ότι οι εχθροπραξίες πρέπει να σταματήσουν αμέσως και οι εμπλεκόμενες πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών.

Ο Μπλίνκεν, οι δηλώσεις του οποίου έγιναν στο περιθώριο της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των 7 (G7) που πραγματοποιείται στην Ιαπωνία, είπε ότι έχουν πραγματοποιηθεί στενές διαβουλεύσεις για τις συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένων και διαβουλεύσεων με τους εταίρους στον αραβικό κόσμο και την Αφρική καθώς και με ανθρωπιστικές οργανώσεις.

″Υπάρχει κοινό αίσθημα βαθιάς ανησυχίας για τη σύγκρουση, τη βία που συνεχίζεται στο Σουδάν. Την απειλή που τίθεται για τους αμάχους, για το σουδανικό έθνος και πιθανόν ακόμα και για την περιοχή”, δήλωσε.

«Και επίσης η ισχυρή άποψη μεταξύ όλων των εταίρων μας για την ανάγκη να υπάρξει άμεση κατάπαυση πυρός και επιστροφή στις συνομιλίες –συνομιλίες που ήταν πολλά υποσχόμενες στο να θέσουν το Σουδάν σε πορεία προς την πλήρη μετάβαση σε μια πολιτική κυβέρνηση», δήλωσε.

Τις θέσεις αυτές απηχούν επίσης οι δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι: ”Εντέλει, το άμεσο μέλλον βρίσκεται στα χέρια των στρατηγών που εμπλέκονται σε αυτή τη σύγκρουση και τους καλούμε να βάλουν πρώτα την ειρήνη, να δώσουν τέλος στις συγκρούσεις και να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις”, δήλωσε ο Κλέβερλι.

Πηγές: Reuters, ΑFP, AΠΕ ΜΠΕ