Κίνα: Στο στόχαστρο των αρχών τα «golden boys» των τραπεζών για διαφθορά και παράνομο πλουτισμό

Περισσότερα από δώδεκα υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών έχουν κατηγορηθεί για υπερβολικό πλουτισμό.
Tingshu Wang via Reuters

Στο στόχαστρο των αρχών βρίσκεται ο χρηματοπιστωτικός τομέας στην Κίνα καθώς η κυβέρνηση του προέδρου Ξι Τζιπινγκ θεωρεί ότι τα υψηλόβαθμα στελέχη των τραπεζών βουλιάζουν στη διαφθορά έχοντας αποτύχει να ενισχύσουν την οικονομία του κράτους.

Μετά τις προειδοποιήσεις της Κεντρικής Επιτροπής Πειθαρχίας του Πεκίνου προς τα περίφημα golden boys των τραπεζών για υπερβολικό πλουτισμό και σκανδαλώδη διαβίωση, πολλές τράπεζες μειώνουν τα μπόνους των υψηλόβαθμων στελεχών τους, φοβούμενες τις έρευνες που έχουν ξεκινήσει.

Σύμφωνα με τους Financial Times, από τον Φεβρουάριο, περισσότερα από δώδεκα στελέχη, της περίφημης κινεζικής ελίτ, έχουν εντοπιστεί και τιμωρηθεί για διαφθορά και υπερβολικό πλουτισμό.

Πάνω από 20 τράπεζες υπό έρευνα

Στην κορυφή αυτής της υπόθεσης, είναι ο Liu Liange, πρώην πρόεδρος της Bank of China, μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, που τέθηκε υπό έρευνα στα τέλη Μαρτίου.

Επίσης στο στόχαστρο των αρχών για διαφθορά είναι και οι συμφωνίες που έχουν υπογράψει οι τράπεζες για την παροχή υπέρογκων δανείων σε βιομηχανικές επιχειρήσεις.

Ανάμεσα σε αυτούς που ελέγχονται για σοβαρές παραβάσεις είναι και ο Cong Lin, πρώην επικεφαλής του τμήματος χρηματοδοτικής μίσθωσης στη Industrial and Commercial Bank of China, τη μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο. Ο Cong εντάχθηκε στην China Renaissance το 2020 ενώ ο ιδρυτής της επενδυτικής εταιρείας Bao Fan αγνοείται από τον Φεβρουάριο, ο οποίος πιστεύεται ότι βρίσκεται υπό κρατική κράτηση.

Και ο Li Li, πρώην πρόεδρος της Τράπεζας Εξαγωγών-Εισαγωγών της Κίνας με έδρα τη Σανγκάη, κατηγορήθηκε στην επαρχία Γιουνάν για δωροδοκία 14 εκατομμυρίων δολαρίων μετά την υπογραφή δανείων χρηματοδοτικής μίσθωσης σε εταιρείες με τις αρχές να ερευνούν άλλους 30 κρατικούς ομίλους σε τομείς όπως τα χρηματοοικονομικά, την άμυνα και την ενέργεια.

Οι έρευνες έχουν επεκταθεί και σε άλλα ιδρύματα όπως το ανταλλακτήριο Χρυσού της Σαγκάης, με τους επενδυτές κεφαλαίων στο Πεκίνο λένε ότι έχουν πληγεί από πρόσθετους φορολογικούς ελέγχους καθώς διευρύνεται η πίεση στον κλάδο.

Σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times σε περισσότερες από 20 μεγάλες τράπεζες της χώρας, έχουν μειώσει τους μισθούς των διευθυντικών στελεχών το 2022 με την CICC, κορυφαία επενδυτική τράπεζα, να έχει προχωρήσει σε μείωσε πάνω του 10% των μισθών το 2022, ενώ τα μπόνους είναι πιθανό να μειωθούν έως και 40%.

Στόχος η κοινή ευημερία

Ο Κινέζος πρόεδρος, ο οποίος εδώ και χρόνια προειδοποιεί ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας θα πρέπει να υπηρετεί καλύτερα την «πραγματική οικονομία», δεσμεύτηκε τον Οκτώβριο ότι το κόμμα θα εμβαθύνει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και «θα θέσει υπό ρύθμιση όλους τους τύπους χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων».

Ο Βίκτορ Σι, καθηγητής κινεζικής πολιτικής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, είπε ότι ο Σι είναι δύσπιστος απέναντι στον χρηματοπιστωτικό τομέα»

Από τότε που ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος το 2012, ο Σι έχει βάλει στο στόχαστρο περισσότερα από 4 εκατομμύρια υψηλόβαθμους και χαμηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους, για διαφθορά. Η αρχή έγινε από τα μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας αλλά από το 2017,στο επίκεντρο είναι πλέον η πλούσια ελίτ των τραπεζών.

Ο Σι Τζιπίνγκ έχει ανακοινώσει από το 2021 την έναρξη μιας εκστρατείας για την «κοινή ευημερία» που ουσιαστικά προβλέπει έναν καταμερισμό του πλούτου που παράγει η χώρα τα τελευταία χρόνια ώστε να μειωθεί η ανισότητα στην κινεζική κοινωνία.

Ο Zhu Jiangnan, ειδικός σε θέματα κινεζικής διαφθοράς στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, είπε ότι η ηγεσία του ΚΚΚ θεωρεί ότι η διαφθορά είναι από τους μεγαλύτερους κινδύνους που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την οικονομική ασφάλεια της χώρας..

Δημοφιλή